2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ügyészségi utasításra tart tisztújító kongresszust az MCF
2016. 03. 23. 00:00

Az ügyészég utasítására össze kellett hívnia a tisztújító közgyűlést az MCF elnökének, ahol a tagok kezdeményezik Balogh János - aki az ORÖ elnöke is - leváltását – tudta meg a RomNet.

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, a korábban Kolompár Orbán által vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) elnökségi tagjai nyílt levélben követelték Balogh János elnöktől, hogy hívja össze a szervezet közgyűlését, mert az elmúlt három évben sem a mérlegbeszámolót nem fogadták el, és tisztújítást sem tartott.

 

mcf

(Az MCF elnöksége. Fotó: Facebook)

 

Rafael Gyula, a szervezet elnökhelyettese még tavaly decemberben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséghez fordult, hogy a törvényességet felügyelő szerv kötelezze az elnököt az általa megjelölt napirendi pontok alapján a szervezet kongresszusának összehívására. A roma szervezet elnökhelyettese, aki szintén képviselője az Országos Roma Önkormányzatnak, március 10-én két MCF-es képviselőtársa nevében nyílt levelet intézett Balogh Jánoshoz, amelyben arra vártak választ a roma vezetőtőtől, melyik szervezet képviseletében látja az ORÖ elnöki képviseletét?

 

Azt a kérdést is feltették Balogh Jánosnak, hogy milyen szóbeli vagy írásbeli megállapodást, egyezséget kötött Farkas Flóriánnal azért, hogy az ORÖ elnökévé válasszák? Rafael Gyula arra is választ várt az MCF elnökétől, „igazak e azok a híresztelések, hogy Önnel szemben a vállalkozásait érintően hatósági eljárások vannak folyamatban?” Az MCF országos elnökhelyettese nyílt levelét elküldte az ORÖ mind a 47 képviselőjéhez, az MCF elnökségéhez, és a RomNet-hez is eljuttatta, majd megosztotta azt a Facebook közösségi portálon is.

 

Varga Zoltán, az MCF felügyelőbizottságának elnöke a napokba szintén nyílt levelet intézett Balogh János elnökhöz, azt követelve, Balogh János hívja össze a szervezet tisztújító kongresszusát. Varga Zoltán nem csak az MCF ügyeit, hanem az Országos Roma Önkormányzat ügyeit is tárgyaltatná a közgyűlésen, mert álláspontja szerint az ORÖ irányítását „mindenféle egyéni érdekektől mentesen a hazai cigányság érdekébe kell helyezni, helyre kell állítani az elmúlt 6 évben eltékozolt presztízsét, becsületét a hazai cigányságnak, ugyanis nincs ma az a politikus, akiért be lehet áldozni a haza cigányságot, és a nemzetiségi önkormányzati rendszert.”

 

A Bács megyei főügyészség Rafael Gyula keresetének helyt adva arra kötelezte az MCF elnökét, hogy hívja össze a roma szervezet kongresszusát, amelynek az elnök eleget tett.  A kongresszusra 2016. április elsején 11 órakor Nyíregyházán, az Inkobátorházban kerül sor. Amennyiben az ülés nem lesz határozatképes, egy órával későbbre újra összehívta a testületet. Az MCF tagjai viszont elfogadhatatlannak tartják, hogy az elnök Nyíregyházára hívta össze a kongresszust.

 

A RomNet-hez is eljuttatott meghívó alapján csak most tárgyalnák meg az MCF 2013, 2014, és 2015-ös évi beszámolóját, visszahívnák a szervezte elnökét és felügyelőbizottságának vezetőjét és tagjait, és új tisztségviselőket választanának.

 

Balogh Jánosnak az MCF éléről történő távozását Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, a Lungo Drom elnöke is feltételül szabta egy zártkörű megbeszélésen, ahol a fideszes országgyűlési képviselő szembemenve a Lungo Rom elnökségének és tagságának akaratával a baloldali kötődésű szervezet vezetőjét jelölte ki az önkormányzat éléről távozott szintén lungo dromos Hegedüs István helyére.

 

Mint azt hírül adtuk, Farkas Flórián miniszterelnöki biztos egy személyben döntötte el a február 26-i közgyűlés részleteit, így azt: ki legyen az ORÖ elnökségének tagja, az általános elnökhelyettes, a pénzügyi bizottság tagja és elnöke, illetve a szakmai kabinet összeállítását is meghatározta. A fideszes országgyűlési képviselő, aki a Lungo Drom elnöke is, azt is világossá tette a frakcióülésen: Balogh János „társadalmi megbízatású elnök” lehet, és semmivel sem kap nagyobb jogkört, mint az általános elnökhelyettes, vagy az elnökség. Farkas Flórián ragaszkodott ahhoz, hogy Lakatos István elnökhelyettes teljes aláírási joggal rendelkező első számú helyettese legyen Balogh Jánosnak, mert közel lakik hozzá, így őt „bármikor le tudja akasztani” és aláírhat papírokat, hogy minden haladhasson a maga útján.  „Mi adjuk a hivatalvezetőt, a gazdasági vezetőt, senki nem tud ugrabugrálni, semmit nem engedünk meg” – fogalmazott, kijelentve azt is: „semmilyen döntés nálam nélkül, az elnökség nélkül nem indulhat”.

 

Balogh János menesztését nem csak az MCF éléről szeretnék, de már az ORÖ élén sem látják szívesen, ezért március elején rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, amelyet a roma önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint március 23-ig meg kellett volna tartani, de az ORÖ elnöke a törvényi kötelezettségének nem tett eleget.

 

Az elmaradt közgyűlés miatt a képviselők a Kormányhivatalhoz és a bírósághoz fordultak, hogy kötelezzék az önkormányzat vezetőjét a közgyűlés összehívására.

 

HBA

 

/hirek/2016/03/09/maris_buktatnak_az_oro_elnoket