HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az Emmi eláll a Híd a munka világába projekttől, visszakövetelik az 1,6 milliárd forintot

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Március 08    Forrás: MTI-RomNet-HBA


Ez a cikk archív

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keddtől szabálytalanságok gyanúja miatt eláll az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől.

Hirdetmény

 Az Emmi keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: több szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ORÖ felzárkózási projektje miatt, amelyek együttesen majdnem az önkormányzatra eső teljes támogatási összeget, több mint 1,6 milliárd forintot érintenek. 
    

Közölték, a vizsgálatok alapján megállapítható: a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas arra, hogy ellássa a támogatási szerződésben meghatározott tevékenységet, ezért az Emmi - a folyamatban lévő vizsgálatok és szabálytalansági eljárások lefolytatása mellett - eláll a szerződéstől.
    

Felidézték, hogy a 2013 végén kötött támogatási szerződés célja az ORÖ által létrehozott foglalkoztatási szövetkezeten keresztül az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatásának elősegítése lett volna.
    

A Híd a munka világába program záró beszámolóját többszöri késedelem után, határidőn túl nyújtották be - olvasható a közleményben. Hozzátették: a minisztérium záró helyszíni ellenőrzései következtében a folyamatban lévő vizsgálatsorozat mellett megkezdték további szabálytalanságok gyanújának kivizsgálását is. 
    

Az eljárásnak jelenleg több mint 23 gyanúpontja van. Az ORÖ által elszámolásra benyújtott tételek összege 1,6 milliárd forint, és a teljes elszámolási összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja - közölték.
    

A főkedvezményezett ORÖ-re eső projektrész szinte teljes egészét érintő nem megfelelő teljesítések gyanúja miatt a szövetkezet "a vállalt szakmai tevékenységek lényegi elemeit igazolhatóan sem megvalósítani, sem működtetni, sem fenntartani nem képes", így a minisztérium a keddi nappal eláll a szerződéstől - írták. 
    

Hozzáfűzték: az elállás jogkövetkezményeként a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket.

 

Az ORÖ programje ellen a NAV közel egy éve folytat nyomozást jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt. Legutóbb február 24-én hosszabították meg az eljárás határidejét újabb 3 hónappal. Mint arról a RomNet már többször beszámolt, az elvileg a romák fogalkoztatását elősegítő porojektből egyetlen munkahelyt sem teremtettek a cigányok számára. Több mint fél milliáérd forintot fizettek ki bérekre a programban dolgozó nem cigány emberkenek, közülük többen is havonta egymillió forint feletti fizetést kaptak. Több száz millió forintot fizettek ki kamutanulmányojra, és a sokszáz millióért vásárolt ingatlanok közül egy sem alaklmas irodának.

A projekt ellen az OLAF is vizsgálódik.

 

Az EMMI eláll az ORÖ - Híd a munka világába projekttől

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos szabálytalansági gyanúbejelentéssel élt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) felzárkózási projektje kapcsán, melyek együttesen majdnem az Önkormányzatra eső teljes támogatási összeget, több mint 1.6 milliárd forintot érintenek. A lefolytatott vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas a támogatási szerződésben meghatározott tevékenység ellátására, ezért az EMMI a folyamatban lévő vizsgálatok és szabálytalansági eljárások lefolytatása mellett a szerződéstől eláll.

 

A 2013. év végén kötött támogatási szerződés célja az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott foglalkoztatási szövetkezeten keresztül az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatásának elősegítése lett volna. A „Híd a munka világába” program záró beszámolója többszöri késedelem után, határidőn túl került benyújtásra. A minisztérium ezután haladéktalanul megkezdte a záró helyszíni ellenőrzések lefolytatását. A helyszíni ellenőrzések eredményeként a folyamatban lévő vizsgálatsorozat mellett további szabálytalansági gyanúk kivizsgálása is megkezdődött. Az eljárásnak jelenleg több, mint 23 gyanúpontja van. Az ORÖ által elszámolásra benyújtott tételek összege 1,6 Mrd Ft, a teljes elszámolási összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja.

A főkedvezményezett Országos Roma Önkormányzatra eső projektrész szinte teljes egészét érintő nem megfelelőségek gyanúja okán a szövetkezet a vállalt szakmai tevékenységek lényegi elemeit igazolhatóan sem megvalósítani, sem működtetni, sem fenntartani nem képes, így a Minisztérium a szerződéstől a mai nappal eláll. Az elállás jogkövetkezményeként a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket.

 

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt