HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tízmilliós sikkasztás az ORÖ-ben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Március 03    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Tízmillió forint jogtalan kifizetése miatt sikkasztással gyanúsítják az Országos Roma Önkormányzat képviselői a hivatal két dolgozóját, a szervezet megbízott hivatalvezetőjét és gazdasági vezetőjét, ezért büntetőfeljelentést kezdeményeznek ellenük, míg az elnök inkább eltussolná az ügyet. 

Hirdetmény

Az ORÖ képviselői között szerdán déltől szinte izzott a telefon, mert tudomásukra jutott, hogy Farkas Flórián korábbi bizalmi embere, Bence Gáborné, aki Farkas Flórián elnöksége alatt az önkormányzat gazdasági vezetője volt, azt követően, hogy Hegedüs István lemondott az elnöki posztjáról, visszavették az önkormányzatba, és első lépéseként 5 millió 900 ezer forintot utaltatott át magának „kártérítésként”.  Az ORÖ másik alkalmazottja, Diós Krisztina pedig  3 millió 700 ezer forintot utaltatott át Csala Elvira megbízott hivatalvezetővel és a megbízott gazdasági vezető hozzájárulásával ugyanezen jogcímen.

 

Mintegy 30 képviselő jelent meg csütörtök délelőtt az ORÖ Dohány utcai épületében, hogy tisztázzák, milyen jogcímen, milyen felhatalmazás és döntés alapján került kifizetésre a közel 10 millió forintos összeg.  „Mi az Isten folyik itt? Nem volt elég, hogy milliárdokat loptak el a cigányoktól a gádzsók, mit akarnak még? Bilincsben kell innen elvitetni mindenkit!’. Így kiabáltak az ORÖ képviselői, akiket mélyen felháborított a tudomásukra jutott bűncselekmény, amikor megérkeztek a hivatali épületbe.

 

A képviselők a RomNet-nek azt mondták: Bencze Gáborné, aki 2011 és 2015 májusa között az ORÖ gazdasági vezetője volt, és ezzel párhuzamosan a szintén napi 8 órában a költségvetési csalás gyanújába keveredett Híd a munka világába projektben havi 500 ezer forintos bérezéssel gazdasági asszisztensként is alkalmazva volt, munkaügyi pert indított az ORÖ ellen, mert nem került kifizetésre a szövetkezeti projektből az elmaradt szabadsága, amely mintegy 900 ezer forint lett volna.

 

Diós Krisztina, aki szintén párhuzamosan volt alkalmazásban, az uniós projektben napi 4 órában 200 ezer forintos bérezést kapott, mint dokumentációs adminisztrátor. A két dolgozó mivel nem tudta kivenni szabadságát, és május közepén Hegedüs István felmondott nekik, a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordultak.  

 

Hegedüs István idén február 16-án jelentette be lemondását, és a közjegyző előtt a lungo dromos korelnököt, Lakatos István nevezte meg általános elnökhelyettesnek. Két nappal később Bence Gáborné és Farkas Flórián korábbi bizalmi emberei szinte kivétel nélkül visszatértek az ORÖ-be, és ez ellen tiltakozva, teljes visszarendeződésnek nevezve Vajda László képviselő közleményt is adott ki. Az önkormányzat február 26-án tartott közgyűlést, ahol az MCF-es Balogh Jánost választották meg elnöknek, akit maga Farkas Flórián javasolt a pozícióba a baloldali kötődésű politikust annak ellenére, hogy a Lungo Dromnak többsége van a 47 fős testületben.

 

A RomNet-nek a képviselők csütörtökön azt mondták: Balogh János megválasztása előtt egy nappal, 2015. február 25-én Bencze Gáborné arra utasította a megbízott hivatalvezetőt, Csala Elvirát, aki szintén Farkas Flórián bizalmi embere és közvetlen munkatársa volt, hogy utaljon át az önkormányzat számlájáról az ő számára 900 ezer forintot az elmaradt szabadságpénzeként, és emellett további 5 millió forintot kártérítésként.  Diós Krisztina a hétszázezres szabadságmegváltása mellett 3 millió forintos „kártérítést” kért és kapott. A „kártérítési összeg” jogosságáról, vagy megítéléséről viszont sem bírósági döntés, sem ügyvédi megállapodás, a kifizetésről pedig sem közgyűlési hozzájárulás, vagy elnöki hozzájárulás nem volt.

 

Lakatos István a képviselőknek, és a RomNet-nek nyilatkozva elismerte, fogalma sem volt arról, hogy az önkormányzat számlájáról ekkora összeget emeletek volna le, mert ehhez ő semmilyen hozzájárulást nem adott, és megbízott elnökként erre jogköre sem lett volna. Balogh János jelenlegi elnököt a közgyűlés pedig csak a pénz átutalása után egy nappal választották meg, és a két elnök között a hivatalos átadás-átvétel eddig meg sem történt.

 

 

A képviselők azt követelték, hogy azonnal indítsanak fegyelmeit a megbízott hivatalvezető és gazdasági vezető ellen, és tegyenek büntetőfeljelentést ellenük. Balogh János, aki kora reggeltől délig a Lungo Drom budapesti székházában egyeztetett Farkas Flóriánnal, az egész nap tartó megbeszélések után arra az álláspontra jutott: „nem kell az újabb botrány” az ORÖ körül, ezért a hivatal két vezető munkatársa ellen nem kezdeményez sem fegyelmit, sem elbocsájtást, a jogtalan kifizetéssel kapcsolatban pedig próbál megegyezni az érintettekkel, hogy „legalább a felét fizessék vissza”. Bence Gáborné és Diós Krisztina azonnali hatállyal felmondott, csütörtökön már be sem mentek dolgozni, így fegyelmi eljárást sem tudnak ellene indítani. 

 

Babai János lungo dromos képviselő azt mondta. el lesz az ügy magunk között szépen simítva, nem kell ezt tudnia senkinek, mert ha megint botrány van, se a kormány, se a Fidesz nem ad lóvét. Lakatos István pedig úgy vélte, mi az a tízmillió, loptak már el innen sokkal többet is, és mégse történt semmi. Hegedüsék is százmilliókat vittek el, akkor nem kiabáltatok – mondta az elnökhelyettes Ajtai Tibor képviselőknek. 

 

Vajda László ORÖ-s képviselő a RomNet-nek úgy nyilatkozott: a képviselők számára a mai egyeztetések során kiderült, Balogh János elnöknek, és Gáspár Szilviának, a pénzügyi bizottság elnökének már hétfőn tudomása volt arról, hogy közel 10 millió forintot utaltak át az ORÖ számlájáról jogtalanul, de ezt az információt elhallgatták a képviselők elől. Mivel az elnök nem akar feljelentést tenni a sikkasztás miatt, pénteken nem csak az érintettek ellen, hanem Balogh János és Gáspár Szilvi ellen is feljelentést tesz bűnpártolás miatt – tette hozzá.

 

 

Több más képviselő is úgy nyiltkozott a RomNet-nek, amennyiben Balogh János nem tesz feljelentést, maga is bűncselekményt követ el. 

 

Csala Elvira és Gáspár Szilvia a RomNet munkatársát „nemkívánatos személynek” tartották az ORÖ székházában, ezért a megbízott hivatalvezető rendőrökkel akarta eltávolíttatni a szerkesztőségünk munkatársát. A hivatkozása az volt, „idegenek nem tartózkodhatnak az épületben”, miközben több tucatnyi olyan ember, köztük kisgyermeke voltak a székházban, akik szerződéskötésre érkezet vidékről Budapestre. Az ORÖ ugyanis az intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintos szerződéseket kötnek azokkal, akik vidéki irodákat működtetnek.

 

Lakatos István elnökhelyettes a RomNet-nek azt mondta: egyetlen képviselő és hivatali dolgozó sem nyilatkozhat a sajtónak, mert Szolnokon Farkas Flórián jelenlétében megszavazták, hogy az önkormányzatot érintő ügyekben csak Farkas Félix, parlamenti nemzetiségi szószóló adhat nyilatkozatot, és az elnökség nevében is ő ad ki közleményt.

 

Az ORÖ képviselők közül többen felháborodásukat fejezték ki amiatt is, hogy Csala Elvira utasítására értesítés nélkül kikapcsolták a telefonjukat azoknak a képviselőknek, akik a korábbi elnök mellett álltak, hogy ne tudjanak egymással kommunikálni.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt