2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Legyen a Fehér ló A Dal Magyarország küldötte és szimbóluma!
2016. 02. 25. 00:00

Megérett az idő arra, hogy a Fehér ló kifejezés és név új értelmet nyerjen, és Magyarország jelképévé váljon egy sokkal nemesebb és értelmesebb európai cél érdekében!

A Dal - Parno Graszt 

 

A Fehér lóról a legtöbb embernek az ellentengernagy, az egykori kormányzó jut eszébe. Akik viszont ismerik, és követik a magyar kulturális életet, azok tudhatják, ez a paripa egy kis szabolcsi faluból indult hosszú vágtára, és a tisztaságot, az értéket cipeli hátán. A világzenei színpadok meghódítása után végre a magyar közönség is közelebbről megismerhette az egyszerűséget és a tisztaságot közvetítő, bármikor jókedvet varázsló paszabi zenekart. Itt volt már az ideje. Tény, hogy A Dal című műsorba bejutva, és sokkal nagyobb nyilvánosságot és figyelmet kapva, most először lehet érezni azt a megbecsülést és tiszteletet, ami eddig is kijárt volna a két évtizede működő együttesnek. Az eddigi méltatlan mellőzésükről és a megbecsülésük hiányáról könyveket lehetne írni… De legyünk most pozitívak, nézzünk bizakodva a jövő felé! Meggyőződésem, a mostani dalverseny eddigi sikerével jobb irányba lehetne fordítani a zablát, hogy a penészes széna helyett egy mesebeli táltoshoz méltón parazsat ehessen a paszabi Fehér ló, és megállíthatatlanul vágtázza körbe Európát, hirdetve egy nép, egy nemzet kultúráját, amely gyökere minden mai zenei stílusnak, irányzatnak.

 

A Fehér ló nyergéből most meg lehetne cáfolni a cigánysággal szembeni sztereotípiát, és méltó módon elismertetni mindazt, amit csak álszenteskedő alkalmakkor és napokon tesznek embertársaink, vezetőink. Józanul, tudatosan kell vállalni mindazt, amit eddig csak a fesztiválok és családi rendezvények alkalmával örömittas állapotban mertek. Mert a hang, a vérpezsdítő muzsika ma is, most is ugyanaz, ugyanazok az emberek játszanak a hangszereiken.  

 

Most nem szolidaritásra, hanem bátor kiállásra, érzéseink és értékeink büszke vállalására van szükség! Mutassuk meg Európának, hogy igenis van olyan értékünk, amely a tömegcikkeken és gagyikon, a futószalagon gyártott celebeken és sztárokon felülkerekedve valódi kincset szór szét nem csak a kontinensen, hanem a többi földrészen is!  Ne a piaci igényekhez, hanem saját értékeinkhez igazodva hozzunk döntést, mert ez tesz minket naggyá, ettől válunk közösséggé. Együtt, sokszínűen.

 

Kiállásunk legyen szövetség ember és ember között, épüljön új szivárványhíd, amelyen nem csak a Parno Graszt, a paszabi Fehér ló, hanem mi is, egymást tisztelő, zeneszerető emberek is büszkén lépdelhetünk!

 

Mutassuk meg szombaton, A Dal című műsor döntőjében, hogy  bátran támogatjuk a jót, az értéket, új értelmet adunk a Fehér ló kifejezésnek, történelmet írva ezzel a lépéssel az európai kultúrának!

 

Segítsük szombat este A Dal című műsorban szavazatainkkal a Parno Graszt zenekart, hogy ők képviselhessenek minket májusban, Stockholmban, Svédország fővárosában, a 61. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében!

 

Hidvégi-B. Attila