2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Horogkereszt a roma önkormányzat falán
2016. 02. 24. 00:00

Horogkereszteket rajzoltak és rasszista mondatokkal írták tele a Siófoki Roma Nemzetiségi Önkormányzat falát kedd reggelre. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

A zsidókat és a cigányokat gyalázó, a Jobbikot és Lengyel Róbert polgármestert éltető mondatokat írtak ismeretlenek a Siófoki Roma Nemzetiségi Önkormányzat épületére. Az elnök Németh Zsolt értetlenül áll a történtek előtt. Ahogy meséli: őt az önkormányzat jegyzője hívta fel reggel, hogy beszámoljon a falfirkákról. A cigányvezető szerint ezekkel a feliratokkal minden siófoki romát megaláztak.

 

Németh Zsolt, elnök, Siófoki Roma Önkormányzat:
Én annyit tudok mondani ezzel kapcsolatosan, tehát ha ezt valaki megnézi, annak egyértelmű, hogy ez bántó, tehát minden normális ember számára bántó kifejezések vannak felfirkálva a falra. Úgy gondolom, hogy ez elviselhetetlen és tűrhetetlen. Ez olyan szinten az emberekben ugye megbotránkoztatást, meg ugye hát bennem is megbotránkoztatást kelt.


Forgács Péter, a Siófoki Roma Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke arra emlékeztetett: nem ez volt az első eset, hogy támadás érte őket a Balaton-parti városban.

 

Forgács Péter, alelnök, Siófoki Roma Önkormányzat:
Nem tudom öt éve, négy éve molotov koktélokat dobtak be cigány emberek udvarába, tehát ezek nem a legszerencsésebb dolgok. Mert mi már, azt tudni kell, azt hiszem ezt mindenki tudja, hogy mi már szenvedtük annyit, illetve az őseink, hogy ezt nem kellene csinálni.


Nincs egy hete, hogy Siófok polgármestere fogadta Vona Gábort, a Jobbik elnökét. Akkor a Roma Önkormányzat már kifejezte nem tetszését. Akkor televíziónknak arról beszéltek: attól tartanak, hogy végre a romák és nem romák közötti békés együttélésnek. Szerint a most történt szörnyűség már ennek a jele lehet. Lengyel Róbert, a város polgármestere az ügy kapcsán azt mondta: meg kell várni a nyomozás befejezését. Hozzátette: a város jól kiépített kamerarendszerrel rendelkezik, de amennyiben szükséges újabb kamerákat szerelnek fel.

 

Lengyel Róbert, polgármester, Siófok:
Jelen pillanatban is 150 fölött van a köztéri kameráknak a száma, remélem, hogy a kihelyezett kamerák a rendőrség munkáját a későbbi büntető eljárásban, majd tudni fogják segíteni.


A Siófoki Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást az ügyben.

(Somogy TV, Híradó)

 

Németh Zsolt, Siófok Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke eljuttatta a RomNet-hez  agylázkodó feliratokról készett fotókat: