2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Kormányhivatal több ponton is törvénytelennek tartja az ORÖ múlt heti közgyűlését
2016. 01. 26. 00:00

Törvényességi felhívással élt a kormányhivatal az ORÖ közgyűlési határozataival kapcsolatban, mert több döntést is törvénytelennek ítélt.

Az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó szerv kedd délután tájékoztatta az önkormányzat érintett feleit az egy nap alatt hozott határozatáról. A RomNet birtokába jutott határozat szerint több szempontból is jogszerűtlen és törvénysértő volt az ülésen elfogadott határozat.

 

Mint ismerestes, az egy héttel ezelőtti, január 18-i közgyűlésen Hegedüs István azért nem tudott megjelenni, mert szívproblémákkal aznap reggel kórházba került. Buri Edina hivatalvezető a múlt hétfői közgyűlés előtt azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István (Lungo Drom) akadályoztatása miatt. Az ülést azonban 27 képviselő megtartotta, és új megbízott elnököt választott Balogh János (MCF) személyében a szervezet élére. A zárt ülésén aztán megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és Dr. Buri Edinától, és Csala Elvirát kinevezték megbízott hivatalvezetőnek. A döntés után a Híd a munka világába szövetkezet bélyegzőjével azonnal lepecsételtette Balogh János az irodákat, majd zárat akart cseréltetni az ajtókon – sikertelenül.

 

A kormányhivatal szerint jogszerű volt Dr. Buri Edina hivatalvezetői megbízatásának visszavonása, mert az önkormányzat hivatalvezetőjét a közgyűlés nevezheti ki, és vonhatja vissza tisztségéből, és ezt a 47 fős testület többsége, 26 igen szavazattal meg is tette. Ugyanakkor törvénysértőnek találta, hogy a felmentett hivatalvezető ellen fegyelmi eljárást indítsanak, mert azonnali hatályú felmentésével egyidejűleg megszűnt vezetői megbízatása, közszolgálati jogviszonya.

 

A Kormányhivatal jogsértőnek találta azt a közgyűlési határozatot is, amely kimondja az elnök méltatlanságát a tisztségére, és ezzel kimondja az elnök megbízatásának megszüntetését. A kormányhivatal határozatában felhívja a figyelmet, hogy az elnök megbízatásának megszüntetését a nemzetiségi törvény külön paragrafusban szabályozza, és  a méltatlanság kimondásának is tényállásoknak kell megfelelni, a szükséges jogorvoslatok biztosítása mellett.

 

Azzal kapcsolatban, hogy a közgyűlés Balogh János elnökhelyettes munkájának segítése érdekében egy 16 fős ad hoc bizottságot hozott létre, a kormányhivatal azt a kifogást emelte, hogy a közgyűlés sem elnököt, sem tagokat nem választott, és feladatkört sem szabott meg, ráadásul maximum 5 fővel hozhatnak bizottságot létre, ezért azt a nemzetiségi törvénnyel ellenétes rendelkezésnek ítélte.

 

Formai szempontból szintén kifogásolhatónak tekintette a kormányhivatal, hogy Hegedüs István megbízatásának bírósági határozattal történő megszüntetéséig Balogh Jánost az elnök általános helyettesítési feladatával bízza meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos törvények alapján a közgyűlést az elnöknek kell összehívni, akadályoztatása esetén pedig a szervezeti és működési szabályzat dönt az ülés összehívásának és vezetési rendjéről.

 

A kormányhivatal törvényességi felhívásában arra hívta fel az Országos Roma Önkormányzatot, hogy 30 napon belül tárgyalja meg és helyezze hatályon kívül, vagy megfelelően módosítsa a jogsértő határozatokat.

 

A kormányhivatal határozata kimondja azt is: az Országos Roma Önkormányzat törvényes elnöke jelenleg is Hegedüs István.

 

Csala Elvira, és a Hegedüs Istvánt leváltó képviselőcsoport tagja, Gáspár Szilvia, az ORÖ pénzügyi bizottságának korábbi elnöke kedd délután rendőrökkel jelent meg az ORÖ Dohány utcai székházánál, hogy azonnal lezárja a hivatal irodáit, és lepecsételjék a bejárati ajtókat, illetve zárakat cseréljenek. Állításuk szerint erre azért van szükség, mert iratok, dokumentumok tüntetnek el az épületből az átadás-átvételig.

 

Hegedüs István, akit pénteken engedtek ki a kórházból, jelen volt az ORÖ székházában, és írásban arról tájékoztatta az ideiglenes hivatalvezetőt és a képviselőnőt, hogy jogászokkal tanulmányozzák a kormányhivatal döntését, és az átadás-átvétel előkészítésének időpontjaként jövő hétfőt jelölte meg.

 

Hidvégi-B. Attila