2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Somogyi elnöke lett a botrányos előéletű roma szövetkezetnek
2016. 01. 21. 00:00

Berényi László, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi elnökhelyettese, jelenlegi képviselője lett a botrányos előéletű roma szövetkezet elnöke.

A Híd a munka világába program keretein belül 2014-ben létrehozott foglalkoztatási szövetkezet elvileg a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságát, munkaerő-piaci jelenlétét, társadalmi és gazdasági integrálódását hivatott biztosítani, emellett felszámolni az esélyegyenlőtlenséget és a munkaerő-piaci diszkriminációt. Csak éppen a tavalyi esztendőben újabb és újabb botrányok robbantak ki az ötmilliárd forintos Híd a munka világába programmal kapcsolatban, egyesek szerint közel egymilliárdos visszaélések történtek, melyek a foglalkoztatási szövetkezetet is érintették: utóbbi többek között negyedmilliárdért vásárolt székházat Budapest legelitebb részeinek egyikén, munkatársai milliós tételben számoltak el benzinpénzt, tízmilliók mentek el autóbérletre, bútorokra, kommunikációs feladatokra, több mint százmillió minden látható eredmény nélküli reklámokra. Mindezek miatt előbb költségvetési csalás gyanúja, majd újabb és újabb ügyek miatt indult nyomozás, jelenleg nagyjából tucatnyi vizsgálat zajlik...

 

 

– Való igaz, régebben voltak problémák – ismerte el Berényi László –, ám a közvélemény jellemzően összemosta a Híd a munka világába programot, illetve az azonos nevű foglalkoztatási szövetkezetet. Utóbbinál szerintem a legnagyobb gond, hogy nem sikerült teljesíteni az alap célkitűzést: elindítani a hatékony foglalkoztatási programokat. Ez persze nem feltétlenül a szövetkezeten múlott, hiszen a források és köztünk ott álltak mindenféle kapcsolattartók, projektcégek. Most viszont reményeim szerint minden forrást átadnak, s megindulhat például a munkaerő-kölcsönzés a közfoglalkoztatás és a magánszektor felé egyaránt.



Felvetésünkre, az eddigi nagy port kavaró vélelmezett visszaélések, s a gyanú szerint eltűnt közel egymilliárd forint ellenére lesz-e elegendő pénz a programok elindítására, Berényi László úgy reagált: az érintett minisztériumoknál – nemzetgazdasági, belügy, kancellária, emberi erőforrás – van erre elkülönített összeg.


– Én egyelőre amúgy sem láttam, hogy eltűnt volna pénz, legalábbis nincs rá bizonyíték, az ártatlanság vélelme pedig mindenkit megillet – magyarázta. – Egy ötmilliárdos projekt esetében egy egyszázalékos médiamegjelenési kötelezettség is komoly összeg. De mint már korábban is mondtam: még az ORÖ elnökhelyetteseként sem láttam bele a programba, nem szerepeltem a döntéshozók között, csak összekötő szerepem volt az ORÖ és az országgyűlés, illetve a parlamenti bizottságok között.



A foglalkoztatási szövetkezet új vezérigazgatója szerint az ORÖ körüli bonyodalmak nem lehetnek hatással a szövetkezet munkájára, s remélte, tiszta lappal indulhatnak.


– A romákban óriási gazdasági tartalék rejlik – állította –, csak piacképes szakmát kell adni a kezükbe, s vissza kell irányítani őket a munka világába. Ebben óriási a felelőssége a foglalkoztatási szövetkezetnek, mely a munkaügyi központok és kirendeltségek partnere lehet. A cél mindenképpen támogatandó, s ha a felzárkóztatási pénzeket normálisan akarják elkölteni az illetékesek, a szövetkezet az egyik legjobb lehetőség erre. Csak adjanak időt és forrást, hogy bizonyítani tudjuk: képesek vagyunk minőségi munkaerőt „kitermelni”... 



Somogyba fillérek jutottak



A TÁMOP-os Foglalkoztatási szövetkezet – híd a munka világába projekt 4,995 milliárd forintból gazdálkodhatott eredendően. Az uniós program konzorciumvezetője az Országos Roma Önkormányzat volt, partner pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Türr István Képző és Kutató Intézet, a szövetkezet elnöke Farkas Flórián, az ORÖ akkori elnöke lett, aki aztán összeférhetetlenség miatt – egyben országgyűlési képviselő is volt – lemondott. 
Miután egyre több botrány robbant ki, a támogatást tavaly szeptemberben 2,47 milliárd forinttal csökkentették, mert az Emberi Erőforrás Minisztérium szerint „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt”. Egyelőre nem lehet tudni, a korrupciós és egyéb vádak valósak-e, ám jelzésértékű, hogy Somogyba a helyi roma vezető szerint „nagyjából semmi pénz sem jutott”. Ugyanő néhány hónappal korábban még 11-12 millió, a megyébe érkezett pénzről beszélt, ami az ötmilliárdhoz – és a somogyi cigányság arányához –  képest szintén elenyészőnek tűnik.