2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ejti a kormány Farkas Flóriánt?
2015. 12. 31. 00:00

Beáldozná a Fidesz a Farkas Flóriánt, a roma önkormányzat korábbi elnökét, ha ezzel a kormányhoz lojálisabb testület jöhetne létre – írja a HVG e heti száma.

Van fideszes terv a politikailag egyre terhesebbé váló, korábbi roma önkormányzati vezető, mai miniszterelnöki romaügyi biztos Farkas Flórián fokozatos visszavonására a közéletből.


Forgatókönyvet dolgozott ki a kormány Farkas Flóriánnak, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 2011–2014 közötti elnökének, jelenlegi miniszterelnöki biztosnak az eltávolítására – állítják Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez közeli forrásaink. A tárcavezető szerintük még az „ügyészség előtt” akar lépni. A fifikás akcióterv szerint be akarják dönteni az egész ORÖ-t, hogy új, a jelenleginél is lojálisabb önkormányzat jöhessen létre, majd utána egyszerűen elküldik Farkast, a Fidesz-szövetséges Lungo Drom szervezet elnökét, ha a zűrös ORÖ-ügyekben vizsgálódó ügyészség talál valamit.

 

Orbán Viktor a Fidesz december közepi kongresszusán még Schmitt Pállal és Pokorni Zoltánnal említette egy lapon Farkast, hogy a párt nem engedi el a kezét, mert „az országot és a Fideszt szolgálja”, de a vezérkarban valószínűleg már tudják, mi lesz a sorsa. Ezt támasztja alá Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Ikotity István LMP-s képviselő interpellációjára adott válasza is, miszerint: ha a Farkas-féle „ügyekről kiderül, kétséget kizáró módon, hogy törvénytelenek, akkor természetesen a miniszterelnök úr meg fogja tőle vonni a bizalmát”. Míg ez meg nem történik, a kormány azt mutatja, hogy bízik Farkasban, aki egyelőre magabiztos, szinte úgy viselkedik, mintha ma is ő lenne az önkormányzat elnöke.

 

Erre utal a Vajda László ORÖ-tag által bemutatott hangfelvétel, amelyen Farkas telefonon arra kér egy Sándor nevű képviselőt, hogy a közgyűlésen ne szavazzák meg a napirendi pontokat, ha pedig kell, akkor „borítsanak”. Aztán másnap délelőttre megbeszélést helyezett kilátásba a mentori állásokról, amiket néhány követőjének felajánlott, ha „borítanak”. Közben azonban gyülekeznek sötét felhők is a feje fölött: Polt Péter legfőbb ügyész büntetőeljárást kezdeményezett a Híd a munka világába ORÖ-programmal kapcsolatban, melynek neve összefonódott Farkas Flóriánéval, ráadásul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomoz a Farkas által vezetett foglalkoztatási szövetkezet ügyeiben.

 

Farkas Flórián Horn Gyulával 1997-ben és Orbán Viktorral 2014-ben. Nagy túlélő

Fotó: 

 

A Hadházy Ákos LMP-s antikorrupciós szakszóvivő tényfeltáró kutakodásai után felállt, saját vizsgálataikra is támaszkodó bizottság szerint, amelynek Vajda László is a tagja volt, romák felzárkóztatására szánt uniós pénzeket százmilliós nagyságrendben más célokra – drága ingatlan vásárlására, autók bérlésére, fölöslegesen kifizetett tanácsadói szerződésekre – fordítottak (lásd a Rémségek kicsiny könyve című írásunkat).

 

Közben a teljes ellehetetlenülés felé halad az ORÖ. A programjait nagyrészt átvette a Türr István Képző és Kutató Intézet, vagyis már nagy, százmilliós vagy akár milliárdos felzárkóztatási tervet nem vihet végig az önkormányzat. Ha pedig az emberierőforrás-minisztérium vizsgálata úgy ítéli meg, hogy az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a Híd a munka világába program kapcsán esetleg jogosulatlanul kifizetett 220 millió forintot, az ORÖ lehúzhatja a rolót, főleg, ha még ezt tetézi majd az önkormányzat által fenntartott Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola és Általános Iskola szabálytalanságai miatt visszahívott 80 millió forint is.

 

„Ha mindezt vissza kell fizetni, nagyon súlyos gondjaink lehetnek, nem szeretném, hogy az önkormányzat bedőljön, s azon vagyunk, hogy a visszafizetéseket esetleg részletekben törleszthessük” – mondta kérdésünkre Hegedűs István, az ORÖ jelenlegi elnöke. Õt egyébként Farkas ajánlotta be, de az évtizedes barátság megszűnni látszik. Hegedűs szembeszállt ugyanis Farkassal, mert nem akar helyette „börtönbe menni”, sőt azt kívánja több társával együtt, hogy az exelnök „tűnjön el a közéletből”. Úgy jellemezte a helyzetet, hogy jeges a viszony a kormánypárttal – aminek Farkas 2002-től parlamenti képviselője –, és „van egy tisztes távolságtartás az ORÖ és a kormány között”.

 

Rémségek kicsiny könyve

 

Nem járt rosszul a Magyar Posta az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), amely csak 2013-ban több mint 109 millió forintot költött postaköltségre. A HVG birtokába került 2011–2013-as ORÖ-könyvelés szerint ebből a legtöbbet, 990 ezer forintot Kardos Szabinára „írtak”, de több tucat hasonló összeg szerepel az összesítésben. Cifraságokat tartalmaz az utazási költségek térítéséről szóló adathalmaz is, amelybe – sokszor egyszerűen közmunkások neve mellé – hasonlóképpen 990 ezer forintos, vagy azt megközelítő költéseket biggyesztettek. A teljes összeg a három év alatt meghaladja a 98 millió forintot.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal e tételek ügyében is nyomoz, hogy milyen visszaélések történhettek az ORÖ-nál éppen abban az időszakban, amikor a szervezet elnöke a jelenlegi miniszterelnöki biztos Farkas Flórián volt. Az exelnököt megkerestük a kérdéseinkkel, de hiába, választ nem kaptunk. Az egyik roma képviselő sem járt jobban, mint a HVG-nek elmondta: a pápánál már kétszer is volt, de Farkashoz egy évtized alatt egyszer sem sikerült bejutnia.

 

A könyvelés tartalmazza a tanácsadói és egyéb kifizetéseket is, amelyek között gyakran feltűnik az Advocata Kft. neve, amely cégről a Romnet.hu derítette ki, hogy például Projektirányítási kézikönyvet készített a Híd a munka világába programhoz, összesen 7,6 millió forintért, továbbá összesen több mint 25 millió forintért adott tanácsokat az ORÖ-nek, még mielőtt a Híd a munka világába elindult volna. Résztulajdonosa Farkas tanácsadója, Birher Nándor, az ügyvezetője pedig Monostori Tamás, aki a Híd a munka világába program szakmai vezetője volt (havi 900 ezer forintos fizetésért). Az Advocata többségi tulajdonosa, az Adequo Kft. szintén hasonló összegű tanácsadói megbízásokhoz jutott. Birher mindennek ellenére a HVG megkeresésére azt üzente, nem tartja magát illetékesnek az Advocata ügyeiben. Az adequós Furár Zoltánnak és családjának Gyémántkert XXI. Kft. nevű cége (amelynek neve idén EPS-Jobs Munkaközvetítő Kft.-re változott) szintén tanácsokat adott közel tízmillió forintért.

 

Az ORÖ százmillióiból egy egész céghálózat élt. A Miskolc Holding Zrt. igazgatósági tagjának, Beke Sándornak a cége, az Independent Research Group Kutató és Kommunikációs Kft. nettó 7 millió forintért végzett az önkormányzat szövetkezeti programjához piackutatást. Az ócsai Sponga Károly vállalkozása, az MK Business Kft. arról írt háttértanulmányt, hogyan kell regionális irodákat felkutatni – erre is jutott az ORÖ-nek 6 millió forintja. Legalább 6 millió forintért rendkívül gyakran adott tanácsot a legfőbb cigány önkormányzatnak ebben az időszakban Csurka István egykori MIÉP-jének tanácsadója, a tévészereplésekből is ismert Zárug Péter Farkas, aki az önkormányzat Európai Út című időszakos kiadványának a főszerkesztője is. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumi tagjának, Pörzse Tamásnak a tulajdonában lévő ügyvédi iroda is kasszírozott az ORÖ-től 15 millió forint feletti összeget.

 

Nem panaszkodhatott a Bordás Andrásné elnökölte Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány sem az önkormányzatra, amelytől több mint 13 millió forintot kapott. Bordás András Zsolt – a névazonosság nem véletlen, az édesanyja, Bordás Andrásné az önkormányzattól ment nyugdíjba – G Thing Szolgáltató és Üzemeltető Kft.-je közel 60 millió forintot akasztott le az ORÖ-től, miután a könyvelés szerint felújítási, karbantartási, üzemeltetési, takarítási és vagyonőrzési munkákat végzett neki.

 

„A cigányok ellopták a pénzt, ezt beszéli az egész ország, holott egyáltalán nem erről van szó” – mondta egy roma önkormányzati képviselő, hozzátéve, hogy a Híd a munka világába programból kivett pénzek nagy részét a Fidesz másod- és harmadvonalába tartozó tanácsadók, ügyvédek vitték el. „Eddig mindig úgy táncoltunk, ahogy Flóri fütyült, ha azt mondta, hogy ezt megszavazzuk, feltettük a kezünket” – jegyezte meg önkritikusan a múltról. Hozzátéve: akik most keverik a kártyákat, nagyobb szerephez szeretnének jutni az önkormányzatban, és „kevésbé a Fidesszel, inkább Flórival van a bajuk”.

 

Ha mégis marad a feszültség a kormánypárttal, akkor a B terv szerint a kilencvenes évek elején Farkas által alapított Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány lehet az ORÖ-t kiváltó, a kormánnyal együttműködő szervezet. Az alapítványhoz annak a Bordás Andrásnénak a neve köthető, aki évekig Farkas egyik bizalmasa volt, az önkormányzat múzeumát igazgatta, s bár hivatalosan már nyugdíjas, de visszafoglalkoztatják. Õ a híresztelések szerint lekötelezettje a nagy túlélő Farkasnak – aki már 1995–2003-ban is vezette a cigány önkormányzatot –, és a jelenlegi miniszteri biztos számára ez a kapcsolat még mindig jelenthet befolyást a romaügyekre – akkor is, ha a pálya szélére kerül.

 

Szerző: