HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A 2016-os évet az új kiegyezés és az új alapozás évének hirdette meg az ORÖ elnöke

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 December 31    Forrás: romnet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A múlt szégyenét lemosva a fiatalok felé nyitva a roma közélet megújítását, az új kiegyezés és az új alapozás évét hirdeti meg 2016-ra az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

Hirdetmény

Konkrét célokat és programokat megfogalmazva a fiatalság helyzetbe hozásával új teret és jövőt nyitna az új év első napjától a roma közéletben Hegedüs István, az ORÖ elnöke, levetve magukról az előző vezetés okozta szégyenbélyegeket. A roma politikus a RomNet-hez is eljuttatott újév köszöntő közleményében azt írta: a jövőt kinyitva, olyan várat kíván építeni, amelynek társadalmi hasznosságát senki nem tudja kétségbe vonni.

 

Számot adva az önkormányzat mögötti év tanulságáról Hegedűs István emlékezetett: nehéz terhet és kínos hagyatékot cipel az Országos Roma Önkormányzat, és bármennyire is igyekeznek, ezt az örökséget nem, vagy nagyon nehezen tudják hátrahagyni.  De – mint fogalmazott, ahhoz, hogy esküjükhöz híven végezni tudják a roma választópolgárok által rájuk rótt feladatokat, és beleszólásuk lehessen a romák jövőjébe, előbb le kell mosniuk magukról azt a szennyet, amelyet rájuk hagytak. „A 2016-os év legyen az új kiegyezés, az új alapozás éve! Megszabadulva minden tehertől, szégyentől és béklyótól, újult erővel kell egységbe kovácsolódnunk, hogy szűkebb és tágabb közösségünket, országunkat és népünket képviselhessük” – írta az ORÖ elnöke, hozzátéve, szükség van a társadalmi kiegyezésre, hogy közös akarattal építsük országunkat, a magyar társadalmat, és közösen, felelősségteljesen kell szembenézni a kihívásokkal, és elvégezni azokat a feladatokat, melyek az egész társadalom számára teremtenek nyugodt körülményeket.

 

Hegedüs István szerint az új alapok lerakásához az is szükséges, hogy megújítsák a politikai és szakmai törekvésük mellett a cigányság legnagyobb civil bázisát, a Lungo Dromot, mert mint fogalmazott, „mi nem diktatórikus, önös politikai érdekeket, hanem a roma választópolgárokat, és az identitásuk alapján magukat cigánynak valló polgártársainkat képviseljük”.

 

Az év utolsó napján, egy új jövőt felvázolva az ORÖ elnöke azt kezdeményezi, hogy megújítva a roma közéletet, fektessenek pénzt, időt és energiát az új értelmiségi réteg kinevelésére, akik teret és lehetőséget kapva a társadalmi előítéletek falait lebontva új alapra építve erősítsék a magyar társadalom jövőjét.

 

Hegedüs István azt is kezdeményezi, hogy az általa meghirdetendő Új Roma Generáció Program keretében 100 orvost, 100 szakápolót, 100 mérnököt, 100 műszaki és gazdasági szakembert és 100 pedagógust juttassanak diplomához, majd munkához.

 

„Adjunk teret a jövő generációjának, hogy méltó módon és kellő szakértelemmel képviselhessék majd gyermekeink érdekeit, akik megteremtik majd az egész társadalmunk gerincét. Ne kínos örökséget, hanem erkölcsi és szellemi gazdagságot, anyagi javakat hagyjunk utódainkra, mint felelősségteljes szülő gyermekire” – írta Hegedüs István.

 

Az új utak nyitásához várom és hívom minden tenni akaró embertársamat, és ehhez a munkához kívánok minden képviselőtársamnak is sikeres, boldog és eredményes új évet, jó egészséget és szerencsét – zárta újév köszöntő  közleményét az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki mindkét cigány nyelven szerencsét, boldogságot, erőt és egészséget, békességet kért a cigány népre és az egész országra.

 

 HBA


Az Országos Roma Önkormányzat elnökének Újév köszöntő közleménye

 

 


Év végével szokás számot adni arról, mi az, amit tanulságként értékelnünk kell, hogy újult erővel tudjunk szembenézni a kihívásokkal. Szakítva az eddigi némasággal, egy új korszak kezdetén összegeznünk kell, hogy egy sikeres jövő felé léphessünk.

 

A 2015-ös év eseményekkel teli volt az Országos Roma Önkormányzat életében. Ezek olykor nehéz terhet és kínos hagyatékot jelentettek és bármennyire is igyekszünk, ezt az örökséget nem, vagy nagyon nehezen tudjuk hátrahagyni. De a nehézségek ellenére elvitathatatlan eredményeket sikerült produkálni: első ízben ismertük el érdemeiket és adományoztunk kitüntetést azon cigány honfitársainknak, akik életükkel, munkásságukkal, művészetükkel maradandó elismerést vívtak ki hazánkban, illetve világszinten. Több mint 300 halmozottan hátrányos helyzetű cigány gyermeket táboroztattunk a Balaton partján és biztosítottunk számukra felejthetetlen nyári élményeket. Méltóképpen emlékeztünk meg a Cigány Holokausztról és visszakerült helyére a sokunknak fontos emléktábla. Az „Ezer roma nő” program keretében több mint 1000 cigány nő juthatott piacképes szakmához és kapott lehetőséget egy kiszámíthatóbb jövő építésére. A Karácsonyi Ünnepség keretében az ORÖ fenntartásában működő 2 köznevelési intézmény 250 gyermeke részesülhetett névre szóló ajándékban és kaptak maradandó élményeket, melyek meghatározóak életükben. A kormányzati programok által szegénytelepek kerültek felszámolásra, ösztöndíjprogramok indultak gyermekeinknek.

 

Nekünk végeznünk kell azt a feladatot, amellyel a roma választópolgárok megbíztak. Mi, Magyarország legitim, legfőbb érdekképviseleti szervezetének megválasztott tagjai eskünkhöz híven dolgozni akarunk, és a magyar kormánnyal kötött keretstratégia alapján a ránk bízott feladatokban konkrét tevékenységet, részt követelünk, hogy beleszólásunk legyen saját jövőnkbe.  De ehhez előbb le kell mosnunk magunkról azt a szennyet, amelyet ránk hagytak. A 2016-os év legyen az új kiegyezés, az új alapozás éve! Megszabadulva minden tehertől, szégyentől és béklyótól, újult erővel kell egységbe kovácsolódnunk, hogy szűkebb és tágabb közösségünket, országunkat és népünket képviselhessük. Szükség van a társadalmi kiegyezésre, hogy közös akarattal építsük országunkat, a magyar társadalmat. Közösen kell elvégezni azokat a feladatokat, melyek az egész társadalom számára teremtenek nyugodt körülményeket. Felelősségteljesen kell végezzük kötelességünket, és szembenéznünk az új kihívásokkal. Nyissuk ki a jövőt, építsünk olyan várat, amelynek társadalmi hasznosságát senki nem tudja kétségbe vonni. Szélesebb körhöz eljutva ösztönözzük arra a fiataljainkat, hogy az új személet és lendület alapján a társadalmi előítéletek falait lebontva új alapra építve erősítsék a magyar társadalom jövőjét.  Indítsuk el az Új Roma Generáció Programot, amelynek keretében 100 orvost, 100 szakápolót, 100 mérnököt, 100 műszaki és gazdasági szakembert és 100 pedagógust juttassunk diplomához, majd munkához.

 

Legyünk példamutatóak, újítsuk meg a roma közéletet! Fektessünk időt, pénzt és energiát egy olyan új értelmiségi réteg kinevelésére, amely valós képviselőként tenni akar országunkért, társadalmunkért, a romákért. Adjunk teret a jövő generációjának, hogy méltó módon és kellő szakértelemmel képviselhessék majd gyermekeink érdekeit, akik megteremtik majd az egész társadalmunk gerincét. Ne kínos örökséget, hanem erkölcsi és szellemi gazdagságot, anyagi javakat hagyjunk utódainkra, mint felelősségteljes szülő gyermekire. Mi nem diktatórikus, önös politikai érdekeket, hanem a roma választópolgárokat, és az identitásuk alapján magukat cigánynak valló polgártársainkat képviseljük. Az új alapok lerakásához az is szükséges, hogy megújítsuk politikai és szakmai törekvésünk mellett a cigányság legnagyobb civil bázisát, a Lungo Dromot! Az új utak nyitásához várom és hívom minden tenni akaró embertársamat, és ehhez a munkához kívánok minden képviselőtársamnak is sikeres, boldog és eredményes új évet, jó egészséget és szerencsét!

 

Drágu-l Domn sză nyé gye nurok, fălusjijé, szănătátyé pă ánu-l nou. Sz-ávény bukurijé sî mult putyeré sî csăládu nosztru sză fijé în pácsé s-în binyijé. Sză fijé ánu-l nou bukurosz sî plyin dă nurok! (Adjon a drága Isten, szerencsét, boldogságot, egészséget nekünk a jövő évre. Legyen sok erőnk és örömünk és legyen a családunk békességben és jó létben. Legyen az új év boldog és szerencsével teli!)

 

Te del o Del amenge zor thaj sastyipe po Nyevo Bersh thaj te anel amenge lossh, baxt thaj pacha hoj shaj keras amaro nipo, amaro them thaj amari familija majbarvale thaj majzurale. T'aven saste thaj baxtale! (Adjon az Isten nekünk erőt és egészséget Új Évre, és hozzon nekünk örömöt, szerencsét és békességet hogy a népünket, országunkat, családunkat még gazdagabbá és még erősebbé tegyük. Legyetek egészségesek és szerencsések!)

 

Budapest, 2015. december 31.

 

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnökeHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt