HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Lemosták a roma holokauszt emlékművet gyalázó feliratot

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2015 December 06    Forrás: romnet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Civil összefogással eltávolították a Nehru parton lévő roma holokauszt emlékműt meggyalázó feliratot és rajzot vasárnap délután.

Hirdetmény

Mint arról a RomNet a Phiren Amenca nemzetközi roma ifjúsági szervezet tájékoztatása alapján szombat délután beszámolt, Soros Györgyöt szidalmazó feliratot és egy akasztófát rajzoltak a budapesti Nehru parton lévő roma holokauszt emlékműre, és a gránitoszlop egyik sarkát össze is törték. Az emlékmű egyik oldalára egy bitófát, rajta pedig egy felakasztott emberi alakot rajzoltak, mellé pedig azt írták: „Soros György a patkány”, a felakasztott alak alá pedig obszcén feliratot írtak.

 

Vasárnap délután Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament elnöke, Daróczi Ágnes, a Phralipe alelnöke, valamint civil aktivisták, és a Phiren Amenca nemzetközi roma szervezet magyarországi és európai önkéntesei vegyszerekkel és tisztítószerekkel eltüntették a gyalázkodó feliratot az emlékműről.

 

Horváth Aladár azt mondta, a magyar társadalomban évek óta egyre erőteljesebben tapasztalható rasszizmus, a szélsőjobboldal cigányellenes retorikája, valamint a kormány kisebbség-, és szegényellenes politikája és kommunikációja miatt történhetnek ilyen uszító cselekedetek.

 

A holokauszt roma áldozatainak emlékművét az elmúlt években már többször összefestették, vagy fekáliával kenték össze, és a rongálás nyomait roma és nem roma szervezetek aktivistái takarították el. A rongálás miatt feljelentést is tettek, de egyetlen esetben sem találták meg az elkövetőket.

 

Daróczi Ágnes a fiatal aktivistáknak elmondta a szobor felállításának történetét, míg Horváth Aladár arról beszélt, hogy emlékmű és méltó emlékhely hiányában 1995-től a Roma Polgárjogi Alapítvány minden év augusztus 2-án, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a Parlament épülete előtt tartottak virrasztásos megemlékezést.

 

A IX. kerületi Nehru parton lévő emlékművet, Szabó Tamás szobrászművész és Maurer Klimes Ákos ipari formatervező alkotását a roma holokauszt 60. évfordulójának emlékére avatták fel 2006-ban. A krematórium izzó kemencéjét szimbolizáló emlékmű háromszög formája utal a cigányok megkülönböztető jelére a második világháborúban. A 3,20 méter magas, 1,40 méter széles, fekete színű gránitoszlop belülről aranyozott, a kőbe vésett vájatokon keresztül pedig egy bronzból mintázott, megnyomorított emberi alak látható. Az alakot nappal a napfény, éjszaka egy 500 wattos égő világítja meg.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 Nehru parti emlékmű tisztítása  A meggyalázott Nehru parti emlékmű tisztítása

A meggyalázott Nehru parti emlékmű tisztítása 4 A meggyalázott Nehru parti emlékmű tisztítása 5Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt