2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megrongálták és meggyalázták a Nehru parti roma holokauszt emlékművet
2015. 12. 05. 00:00

Soros Györgyöt szidalmazó feliratot és egy akasztófát rajzoltak a budapesti Nehru parton lévő roma holokauszt emlékműre, és a gránitoszlop egyik sarkát össze is törték.

Az európai roma ifjúsági szervezet magyarországi és európai önkéntesei Budapesten tartanak egy hetes szemináriumot, amelynek keretében meglátogatták a Roma Polgári Tömörülés által létrehozott csepeli Cigány Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot.  A roma fiatalok a csepeli intézmény meglátogatása után elmentek a IX. kerületben lévő roma holokauszt emlékműhöz is, és mint azt a RomNet-nek elmondták, döbbenten tapasztalták, hogy ismeretlenek megrongálták a vészkorszak roma áldozatinak emléket állító alkotást.

 

Az emlékmű egyik oldalára egy bitófát, rajta pedig egy felakasztott emberi alakot rajzoltak, mellé pedig azt írták: „Soros György a patkány”. A felakasztott alak alá pedig azt: „Fasszopó”.

 

A gránitból készült emlékmű egyik sarkát is összetörték az ismeretlen vandálok, mert az illesztésnél darabok hiányoznak, és az ütésnyomok is jól látszanak.

 

A holokauszt roma áldozatainak emlékművét az elmúlt években már többször összefestették, vagy fekáliával kenték össze, és a rongálás nyomait roma és nem roma szervezetek aktivistái takarították el. A rongálás miatt feljelentést is tettek, de egyetlen esetben sem találták meg az elkövetőket.

 

A Phiren Amenca nemzetközi roma szervezet közölte: egyeztetve a budapesti roma szervezetekkel, büntetőfeljelentést kívánnak tenni a rongálás miatt, és vasárnap délután közös összefogással megpróbálják eltüntetni a gyalázkodó feliratot és rajzot.

 

Hidvégi-B. Attila