HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Lázár János: nem számít, ha egy roma politikus karrierje „megy a lecsóba”

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 November 25    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Nem az számít, ha egy roma politikus karrierje „megy a lecsóba”, mert egy politikus bukásánál sokkal fontosabb a romák társadalmi integrációjának a kérdése és a népcsoport élethelyzetének javítása, mert ha nem így lenne, az az egész ügyet tenné hiteltelenné – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szerdai ülésén az Országos Roma Önkormányzat körüli botrányokra utalva. A csúcsminiszter kijelentését ellenzéki és kormánypárti képviselők is úgy értékelik: Farkas Flórián ezzel az állásfoglalással a kormánytól megkapta a „selyemzsinórt”.

Hirdetmény

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szerdai ülésén, a tárcavezető éves meghallgatásán Józsa István MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva – az MTI tudósítása alapján – azt mondta: „minden roma vezetőnek óriási a felelőssége, mert minden állami vezetés igyekezett lehetőséget teremteni a romák integrálására, és gyakran a roma vezetőkön is múlt egy program sikeressége. Ha egy ilyen program sikertelen, fennáll a veszély, hogy a társadalom azt gondolja, felesleges pénzt áldozni erre a célra – magyarázta”.

 

Az ATV Híradójának beszámolója szerint Lázár János név szerint is említette Farkas Flóriánt, akinek a miniszter szavai szerint más kisebbségi vezetőkkel együtt nagy a felelőssége abban, ha eljátsszák a többségi társadalom bizalmát.

 

„Óriási felelőtlenség, amit akár képviselőtársaink, akár önkormányzati vezetőtársaink ezen a területen kisebbségi vezetőként művelnek. Például a roma közösségben. Ez óriási felelőtlenség, mert a rendelkezésre álló források hiteles elköltését bombázzák szét. Senki nem akar majd ennek a közösségnek pénzt adni, mert úgy gondolja pártállástól függetlenül nagyon sok politikustársam, hogy nem bízható rájuk pénz, mert bármelyikre bízzuk, ez történik” – mondta szó szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János, akinek miniszteri felügyelete alá tartozik az európai ügy, beleértve az uniós programfinanszírozásokat is, megismételte korábbi kijelentését, hogy legyen az bármilyen szervezet, beleértve a roma önkormányzatot is, és a roma politikusokat, fillérre pontosan el kell tudniuk számolni a közpénzzel.

 

A Hír Tv tudósítása szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a következőt mondta: „Én Farkas Flóriánnak ugyanazt mondom négyszemközt, mint önök előtt és a széles nyilvánosság előtt, hogy neki személy szerint, mint minden magyar roma vezetőnek, óriási a felelőssége. Mert a mindenkori államvezetésnek megvan az az elhatározása – pártoktól függetlenül –, hogy integrálja a roma kisebbséget. Ezért akik a kisebbséget képviselik, és eljátsszák a többség és a társadalom bizalmát pitiáner ügyek kapcsán, »föláldozzák a nagy ügyet«, azok óriási hibát követnek el. Nem a saját személyes karrierjük szempontjából – mert az megy a lecsóba, irreleváns –, az ügy szempontjából óriási hibát követnek el. Mindegy, hogyha a kormány embere, mindegy, hogyha az önkormányzatnak az embere” – mondta.

 

Az Országház Nagy Imre tanácstermében tartott bizottsági ülésen jelen volt Farkas Flórián is, aki tagja a parlamenti bizottságnak, de a híradók tudósításán az látszott, hogy az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnöke Lázár János szavaira elsápadt, és lehajtott fejjel hallgatta a kormányzati bírálatot, amely első alkalommal történt meg nyilvános fórumon.

 

A Hír Tv beszámolója szerint Farkas Flórián a bizottság tagjaként végighallgatta a lázári intelmeket, majd a televízó tudósítója megpróbálta szóra bírni az ORÖ volt elnökét.

 

– Mit szól ahhoz, amit bent Lázár miniszter úr mondott?
– Nagyon korrekt volt.
– És elgondolkodik azon esetleg, hogy lemond a miniszterelnöki megbízotti tisztségről?
– Nem hiszem, mert nincs rá okom.
– Miért nincs? Keresték már egyébként a Híd a munka világával kapcsolatban a hatóságok?
– …

 

A Hír Tv tudósítása itt tekinthető meg: http://hirtv.hu/hirtvarchiv/fogy-a-levego-farkas-florian-korul-1315857


Korábban a Parlament plenáris ülésein, vagy sajtótájékoztatókon a kormány tagjai és kormánypárti politikusok sorozatosan védelmükbe vették Farkas Flóriánt, vagy az általa vezetett önkormányzati ciklushoz köthető bűncselekmény-gyanús programokat. Rétvári Bence államtitkár és Balog Zoltán emberminiszter is az ORÖ szakmai programjainak sikerességéről beszélt. Balog Zoltán a parlamentben az LMP kérdésére azt is mondta szeptember végén, hogy Farkas Flórián az Európai Unióban is a legnagyobb sikerű programot valósította meg az úgynevezett ezer roma nős programban, és kimagasló szinten látja el képviselőtársa a miniszterelnöki megbízotti feladatot is.

 

Legutóbb éppen egy hete tette egyértelművé a roma politikai helyzetet Lázár János a kormányülést követő sajtótájékoztatóján, amikor is újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: Farkas Flórián továbbra is élvezi a kormány bizalmát. A tárcavezető a Kormányinfón arról is beszélt, hogy az Országos Roma Önkormányzat „béna állapotban van”, amit magának is köszönhet, de a belügyekbe a kormány nem kíván beavatkozni.

 

Az, hogy a csúcsminiszter nyilvános fórumon név szerint bírálta Farkas Flóriánt, egyértelműen annak az üzenete, hogy a kormány megpróbál elhatárolódni a számukra egyre nagyobb terhet jelentő roma politikustól, mert számos alkalommal okoznak vezető kormánytisztség-viselőknek kínos perceket az ORÖ körüli botrányokra utaló kérdések, parlamenti felszólalások.

 

A kormány által bemutatott selyemzsinórt jelentheti az is, hogy Lázár János nem a saját sajtófórumán, a kormányülést követő Kormányinfón, hanem egy olyan országgyűlési bizottsági ülésen bírálta Farkas Flóriánt, ahol mindezeket a roma politikus szemébe mondhatta, és szavait a sajtó is rögzítette. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentése iránymutatás a kormány többi tagjainak, és a minisztériumok vezetőinek is, hiszen azt a bizottsági ülésen jelenlévő Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár, Kis Miklós agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is hallotta. Farkas Flórián az elmúlt hetekben éppen erre a három államtitkárra hivatkozva ígért hosszú távú szerződéseket azoknak az ORÖ-s képviselőknek, akik hajlandók támogatni abban a szándékában, hogy eltávolíttassa Hegedüst István az önkormányzat elnöki székéből, vagy ha ezt törvényes úton nem tudja elérni, akkor az ORÖ feloszlatását kezdeményeztesse.

 

Kormánypárti és ellenzéki parlamenti képviselők, valamint roma politikusok azzal kapcsolatban, hogy Lázár János miniszter szerdán egy parlamenti bizottsági ülésen nyíltan bírálta Farkas Flórián roma politikai tevékenységét, a RomNet megkeresésére egybehangzóan úgy nyilatkoztak: a miniszterelnöki biztos a kormánytól megkapta a „selyemzsinórt”.


Az Országgyűlésben az összes ellenzéki párt felszólat már Farkas Flórián felelősségének megállapítását követelve. Hétfőn, az antikorrupciós vitanapon Teleki László szocialista képviselő, volt romaügyi államtitkár több mint 10 perces felszólalásában is feltetette azt a  kérdést: miért védi még mindig a Fidesz az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét, ha már ennyi jogsértést követett el?

 

Mint ismeretes, a Farkas Flórián által vezettet Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet uniós programjával kapcsolatban költségvetési csalás gyanújával folytat nyomozást a tavasz óta a Nemzeti Adó és Vámhivatal, és az ORÖ által koordinált program kapcsán, a Farkas Flóriánhoz köthető elnökségi időszakhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma is 11 ügyben állapított meg szabálytalanságokat, ezért 228 millió forint visszafizetésére kötelezték az önkormányzatot.

 

A RomNetnek szerda este több kormánypárti politikus és ellenzéki képviselő is úgy nyilatkozott: Farkas Flórián politikai karrierje a végéhez közeledik, Lázár János mai kijelentésével egyértelmű, hogy a kormány elengedte a kezét, és a politikai és hatósági nyomások hatására most már a számonkérés időszaka következik.

 

Józsa István MSZP-s országgyűlési képviselő a RomNet megkeresésére elmondta: a bizottsági ülésen azt a kérdést tette fel Lázár Jánosnak, hogy az ártatlanság vélelmére, vagy konkrét vizsgálatokra alapozz-e azt a kijelentését, hogy „Farkas Flóriánba helyezte a bizalmát”? A szocialista képviselő tájékoztaása szerint a miniszter az Ő kérdésére válaszolt úgy, hogy nem az számít, ha egy roma politikus karrierje „megy a lecsóba”, mert egy politikus bukásánál sokkal fontosabb a romák társadalmi integrációjának a kérdése és a népcsoport élethelyzetének javítása, mert ha nem így lenne, az az egész ügyet tenné hiteltelenné.

 

Józsa István megemlítette, hogy bár az ülésen jelen volt Farkas Flórián, többen is intéztek hozzá kérdéseket, de azokra nem válaszolt, szó nélkül távozott az európai ügyek bizottságának üléséről.

 

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő a RomNet megkeresésére azt mondta: a kormánynak is be kellett látnia, hogy a helyzet már tarthatatlan. Véleménye szerint az ellenzéki képviselők nyomásgyakorlása nyitotta fel a szemeket, mert egyértelművé vált, hogy az ORÖ-ben tapasztalható méltatlan helyzet kialakulásáért felelősséggel tartozik a kormány is, mert hallgatólagos támogatásával, vakságával és süketségével szemet hunyva engedi, hogy a hatósági nyomozások és minisztériumi megállapítások szerint is törvénytelenül, a bűn árnyékában tevékenykedhessenek. Az adófizetők pénzéből, a romák társadalmi felzárkóztatására és élethelyzetük javítására szánt milliárdok kétes körülmények között tűnnek el, elherdálva az igen jelentős uniós forrásokat – tette hozzá. Megjegyezte, már többször feltette napirend előtti felszólalásában, interpellációjában azt a kérdést, mikor fogják, a kormány tagjai, a hazai és uniós állampolgárok adóforintját elosztó felelős vezetők, és maga a kormányfő elveszteni a bizalmat Farkas Flóriánban? Lassan el kell jönnie ennek az időnek is - fűzte hozzá.

 

Egy neve elhallgatását kérő fideszes országgyűlési képviselő a RomNet-nek azt mondta: hónapok óta éles vitákat okoz a frakcióban Farkas Flórián személye, és a roma önkormányzat körül egyre dagadó botrány, mert úgy vélik, a bűncselekmény-sorozatok gyanúja hátráltatja és negatív színben tünteti fel a kormány roma társadalmi integrációs törekvéseit. Vezető fideszes politikusok és kormánytagok is úgy látják, ha beigazolódnak a sajtóban megjelent csalási ügyek, akkor Magyarországra, amely a roma társadalmi integrációs törekvések zászlóshajója, az európai roma keretstratégia megalkotója, „lemoshatatlan szégyent hoz” – tette hozzá.

 

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, a párt európai parlamenti képviselője úgy nyilatkozott: a roma önkormányzat botrányai egyben a kormány és a Fidesz botrányai is, ezért nem maradt más lehetőség csak az, ha feloszlatják a roma érdekképviseleti szervezetet, és Farkas Flórián is lemond tisztségéről.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Farkas Flórián  Lázár JánosHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt