2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

ORÖ: erdei luxushotelben tartandó titkos tanácskozáson döntenének az elnök megbuktatásáról
2015. 11. 22. 00:00

Egy négy csillagos erdei wellness hotelben tartandó titkos tanácskozáson dolgoznák ki az ORÖ-elnök végleges megbuktatásának stratégiáját a Farkas Flórián támogatóinak számító képviselői csoport.

Nemhogy az újságírók, már maguk az Országos Roma Önkormányzat képviselői sem tudják követni, hogy a 47 fős közgyűlés tagjai éppen melyik oldalon állnak, és milyen szervezet színeiben próbálják képviselni a romákat, és támogatni a testület volt és jelenlegi elnökét, vagy mindkét tábort ellenzékért. Több alkalommal volt már példa arra, hogy az ORÖ azért nem tudott közgyűlést tartani, mert Hegedüs István elnök egyszerű többséggel még a napirendet sem tudta elfogadtatni, ezért az ülést be kellett rekeszteni. Legutóbb, november 9-én Mohácson, a botrányosra sikeredett közgyűlésen csak másfél órás várakozás után tudta előterjeszteni a napirendek elfogadását az elnök, és a folytatni az ülést, mert az ellenzékének számító képviselők többségben voltak.  Ez volt az a közgyűlés, ahol az egyik, Hegedüs István elnök támogatójának számító képviselőnő lánya gyomron vágta a Hír Tv munkatársát. A botrányért és a bántalmazásért a Farkas Flóriánt vádolták, és ennek bizonyítékaként a héten Vajda László képviselő egy titokban rögzített hangfelvételt is bemutatott a sajtónak, amely álláspontjuk szerint nyílt utasítás volt a rendbontásra.

 

A mohácsi „botránycirkusz” óta eltelt két hétben háromszor is változtak az erőviszonyok. Hegedüs István elnök egy fős többsége két-három emberrel is erősödött, de a Farkas Flórián által felkínált szerződések és ígérgetések hatására ismét öt-hat ember hátrált ki az ORÖ vezetője mögül. Az újabb, és nagyobb átrendeződést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján tett kijelentése okozta: a tárcavezető egyértelművé tette, hogy a különböző botrányok, hatósági eljárások és nyomozások ellenére Farkas Flórián továbbra is élvezi a kormány bizalmát, és az ORÖ-n belüli „béna helyzet” megoldásába a kormány nem fog beleszólni.

 

A RomNet-nek több képviselői is úgy nyilatkozott: már Hegedüs István legfőbb támogatói is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az elnöknek le kell mondania tisztségéről, de többen azt is szorgalmazták, az ORÖ elnökének a képviselői mandátumától is meg kell válnia. Az ORÖ közgyűlésében 24 képviselő kell ahhoz, hogy egyszerű többséggel lehessen döntéseket hozni, de a RomNet számításai szerint Hegedüs István támogatói a jelenlegi helyzetben összesen 16 fő.  A két pártra szakadt Lungo Drom egyik vezetője Hegedüs István elnök és Csóka János frakcióvezető, a másik oldalon pedig Berényi László áll a Farkas Flórián „politikai és szakmai örökségét folytatni kívánó” képviselőkkel. A harmadik csoport pedig a mindkét tábort elutasító képviselők, akik között szintén vannak lungo dromos, polgárjogi szervezetes képviselők. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke többször kijelentette, sem farkas Flórián, sem pedig Hegedüs István nem alkalmas a cigány érdekképviseletre, ezért mindkettőnek távoznia kell a közéletből. Álláspontját többen is osztják, így nélkülük egyik oldalnak sincs többsége a 47 fős grémiumban.

 

Szavazás

 

A RomNet birtokába került egy meghívó, amelyben Berényi László volt fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom „Farkas Flóriános frakciójának” vezetője” egy titkos találkozóra, a levél tartalma szerint „a jövőbeni elképzelések kellő alapossággal végig gondolt megoldásainak keresésére és céljaik útmutatására irányuló baráti beszélgetésre” invitálja képviselőtársait. A Pest megyei, négycsillagos erdei wellness-szállodába szóló, teljes ellátást is tartalmazó találkozó meghívottai között csak azok az önkormányzati képviselők szerepelnek, akik Hegedüs István ellenzékének számítanak.

 

Berényi László a Kóspallag-Nagyirtáspusztán lévő Szent Orbán Erdei Wellness Hotelbe hétfő délutánra hívta a képviselőket, hogy a másnap reggelig tartó beszélgetés során „lehetővé váljon építő gondolataik kifejezése”. A képviselő arra is figyelmeztette a meghívottakat, hogy ne vigyenek magukkal vendéget.

 

Szent Orbán Wellness HotelSzent Orbán Wellness Hotel 1

(A Szent Orbán Wellness Hotel)

 

A RomNet úgy tudja, ezen a wellness-találkozón jelen lesz Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos is, és közösen dolgozzák ki Hegedüs István megbuktatásának stratégiáját. Az erdei tanácskozáson tisztázzák majd azokat a jövőbeli pályázati és munkalehetőségeket, amelyekkel Farkas Flórián segíteni szeretné az őt támogató képviselőket, valamint megkötik azokat a különböző megbízási szerződéseket, amelyről a Vajda László által nyilvánosságra hozott hangfelvételben utalt a fideszes országgyűlési képviselő. A RomNet értesülései szerint a tanácskozáson "magas beosztású kormánypárti politikus", illetve az egyik minisztérium helyettes államtitkára is jelen lesz.

 

A RomNet úgy tudja, hétfőn Hegedüs István megteszi  a büntetőfeljelentést Farkas Flórián ellen, amiért beleavatkozott az ORÖ belügyeibe, és egy újabb, olyan hangfelvétel nyilvánosságra hozását tervezi, amelyen állítólag az hallható, hogy Farkas Flórián a legmagasabb szintű politikai és személyes kapcsolatait, befolyását latba vetve az ORÖ felszámolását akarja elérni.

 

 Szent Orbán Wellness Hotel 2 Szent Orbán Wellness Hotel 3

 

Hidvégi-B. Attila