2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Teleki László mélységesen elítéli az ORÖ mohácsi közgyűlésén történteket
2015. 11. 11. 00:00

Mélységesen elítéli az ORÖ Mohácson tartott, általa botránycirkusznak minősített közgyűlésen történteket Teleki László szocialista országgyűlési képviselő.

Az ORÖ-ben tapasztalt, kritikán aluli sorozatos megnyilvánulások már az egész cigányság társadalmi megítélését veszélybe sodorja – írta az egykori romaügyi államtitkár a RomNet-hez eljuttatott közleményében.

 

Teleki László véleménye szerint az Országos Roma Önkormányzat vezetéséről, egyes képviselők munkájáról és viselkedéséről nem lenne érdemes egyetlen szót sem ejteni, de mint fogalmazott, mélységesen elítélni azt, ami Mohácson, a közgyűlésnek hazudott botránycirkusz során történt!

 

„Elítélek mindenféle erőszakot, a verbálist és a fizikait egyaránt. Egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlan, hogy a munkáját végző sajtó munkatársát bármilyen atrocitás érjen. Sem szóval, sem tettleg nem lehet fenyegetni újságírókat büntetlenül” – fogalmazott a szocialista honatya, hozzátéve, az újságíró azért vesz részt közéleti eseményeken, hogy azokat bemutassa, és ez által a közvéleménnyel megismertesse és vitathatóvá tegye az ott történteket.

 

„Védjük meg az amúgy is törékennyé vált, függetlenségükért küzdő média munkatársait, hogy fenyegetés nélkül, objektíven és hitelesen tudjanak tájékoztatni bennünket! Aki ennek ellenkezőjét teszi, az méltatlan arra, hogy a közéletben bármilyen szerepet is betöltsön” – írta Teleki László.

 

Mint ahogy arról a RomNet beszámolt, anyázás, életveszélyes fenyegetések, ordibálás, kiabálás volt az Országos Roma Önkormányzat Mohácson tartott hétfő esti kihelyezett rendkívüli közgyűlésén. A teljes káoszba fulladt testületi ülésen még a Hír Tv munkatárását is bántalmazták. Az egyre fokozódó feszültségben hangos ordibálások és egymás anyázása között az egyik képviselőnő lánya ököllel gyomron vágta a közgyűlésről tudósító televíziós stáb egyik tagját. 

 

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) vezetője hangos kiabálások közepette próbálta rendre utasítani képviselőtársait, és figyelmezette őket, hogy emberhez és képviselőhöz is méltatlan cselekedetük mellett bűncselekményt követnek el, ha a sajtó munkatársait fenyegetik, vagy bántalmazzák.  Válaszként azt üzenték neki „meg fogsz te is dögleni”, majd a televíziós munkatársat bántalmazó nő „mocskos romungrók” és „koszos beások” megjegyzésekkel provokálta tovább a képviselőket és a közgyűlésen megjelent vendégeket. Miután a nyilvános közgyűlésen jelenlévő, az RPM jogtanácsosát is életveszélyesen megfenyegették, többen is rendőrt akartak hívni, attól tartva, hogy elszabadulhatnak az indulatok a személyeskedések és mocskolódások miatt.

 

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke az ülést követően a RomNet-nek és a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: a kormányzatnak és a cigány társadalomnak is tudomásul kell vennie, hogy az ORÖ-ben zajló állapotok tarthatatlanok, és nem lehet felelőtlen emberekre bízni a cigányság jövőjét. Hegedüs István „foggal, körömmel, és most már ököllel is” ragaszkodik a hatalomhoz, és nem veszi észre, hogy elfogyott körülötte a levegő – tette hozzá az ORÖ-s képviselő.

 

"Nem történt bajom, de a munkát a bántalmazás miatt aznap este már nem kívántam folytatni" - mondta hétfőn az Origónak a Hír TV Mohácson megütött technikusa. Arról is beszámolt, hogy a nő először a kamera felé ütött, mire ő megkérdezte, hogy "ezt most miért kellett". Ezután érte az ütés. A technikus ezután távozott a teremből. Az esetről felvétel készült, amit a Hír TV honlapján meg is lehet nézni. A stáb riportere, Mihalek Sándor arról számolt be, hogy az eset után az ülés több résztvevője is kérte elnézésüket, de a támadó hölgy nem kért bocsánatot.

 

A Hír Tv munkatársát bántalmazó nő édesanyja, Kiss Jánosné, aki az ORÖ képviselője, az RTL Klub Híradójának nyilatkozva azt állította, nem történt bántalmazás a mohácsi közgyűlésen, a lánya csak felemelte az ökölbe szorította a kezét, mert elállták az útját, és senkit nem ütött meg. Hegedüs István, az ORÖ elnöke a kereskedelmi televíziónak azt mondta, nem volt tudomása az incidensről, ezért „vizsgálatot indít”, és a bocsánatot kért a megtámadott sajtómunkatárstól.

 

A RomNet tudósítója viszont ott volta közgyűlésen, és azt tapasztalta, hogy az önkormányzat elnökének, a közgyűlés tagjainak és az ott megjelent vendégek közül mindenkinek tudomása volt az estről, de az ellenzéki képviselőkön kívül senki nem próbálta rendre utasítani a technikust gyomron ütő nőt.

 

HBA

 

Teleki László közleménye:

 

Az ORÖ mohácsi "közgyűlésének”, margójára

 
Az Országos Roma Önkormányzat vezetéséről, egyes képviselők munkájáról és viselkedéséről nem lenne érdemes egyetlen szót sem ejteni, de a kritikán aluli sorozatos megnyilvánulásaik már az egész cigányság társadalmi megítélését veszélybe sodorja - ezért kénytelen vagyok, mélységesen elítélni azt, ami Mohácson, a közgyűlésnek hazudott botránycirkusz során történt! Elítélek mindenféle erőszakot, a verbálist és a fizikait egyaránt. Egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlan, hogy a munkáját végző sajtó munkatársát bármilyen atrocitás érjen. Sem szóval, sem tettleg nem lehet fenyegetni újságírókat büntetlenül. Az újságíró azért vesz részt közéleti eseményeken, hogy azokat bemutassa, és ez által a közvéleménnyel megismertesse és vitathatóvá tegye az ott történteket. Védjük meg az amúgy is törékennyé vált, függetlenségükért küzdő média munkatársait, hogy fenyegetés nélkül, objektíven és hitelesen tudjanak tájékoztatni bennünket! Aki ennek ellenkezőjét teszi, az méltatlan arra, hogy a közéletben bármilyen szerepet is betöltsön!


Teleki László Országgyűlési képviselő(MSZP)


Teleki  Kissné lánya