HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hosszra mérték a tanulmányokat a TKKI-ban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 November 09    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Hosszra mérték a tanulmányokat az Emmi háttérintézményénél. A TKKI-ban az elmúlt években nagyüzemben folyt a különféle oktatási és társadalompolitikai könyvek és tanulmányok gyártása - írja az Index.

Hirdetmény
modszertan konyv
Fotó: III. Koordinációs Módszertan
Százával találhatók ilyen, és hasonló önmagát ismétlő, és ezért szinte teljesen érthetetlen részek abban a négy tanulmányban, amelyeket a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) rendelt meg uniós forrásokból az Emberi Erőforrások Minisztériuma uniós fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárának korábbi kft-jétől.
  

Az Emmi háttérintézményénél az elmúlt években nagyüzemben folyt a különféle oktatási és társadalompolitikai könyvek és tanulmányok gyártása. Az intézet fizetett az Indexen nemrég bemutatott nyúlkönyvért is. A mezőgazdasági oktatási segédanyag, amely nem más, mint egy több mint 20 éves amerikai tankönyv magyarítása, nettó 24,6 millió forintba került.

 

A Türr Intézet a most bemutatott tanulmányt a „társadalmi felzárkózás szakpolitikai eszközeinek integrált fejlesztése és a területi együttműködések esélyegyenlőség elvű fejlesztésének modellezése a közszolgáltatások terén” – első olvasásra nehezen értelmezhető – című félmilliárd forintos államreform (ÁROP 1.1.9.) projektjének részeként készíttette. A 2012-es gyorsított tárgyalásos tenderen a meghívott cégek közül a budapesti székhelyű Adequo Kft. került ki győztesen, miután 24 millió forint plusz 27 százalék áfáért vállalta négy tanulmány előállítását.

 

A társadalmi felzárkóztatás helyi szintű szabályzó rendszere
A társadalmi felzárkóztatás helyi szintű szabályzó rendszere
Fotó: Döntéshozatali kézikönyv

 

A nyilvános pályázati kiírásban - a címeken kívül - semmilyen követelmény, tartalmi kritérium sem található, a hirdetményben csak és kizárólag terjedelmi elvárások szerepelnek:

 

Tanulmányok készítése a következő témákban:

 • Koordinációs módszertan kidolgozása (30 ív)
 • Indikátorrendszer alkalmazása (30 ív)
 • Döntéshozatal - elemzés (45 ív)
 • Döntéshozatal – kézikönyv (15 ív)
Az Adequo Kft. be is tartotta a követelményeket: az előírt méretben egyetlen hónap alatt leadta az írásokat, de a jelek szerint menet közben - vagy már előtte -elfogyott a mondanivalója.

cég honlapján olvasható tanulmányok ezért kínos szakdolgozatokhoz lettek hasonlatosak: a szakirodalomból vett idézetek, ismertetések mellett egész fejezeteket töltöttek ki szakkifejezések ismételgetésével, redundáns megfogalmazásokkal és bulletpointos felsorolásokkal nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a szöveg elérje a tenderelőírásnak megfelelő hosszúságot. A helykitöltés érdekében indokolatlanul nagy, de lényegében triviális tartalmi részeket illusztráló szerkezetábrákat is bevetettek.

koord2
Fotó: Döntéshozatali kézikönyv

A tanulmányok hosszú hivatkozási listát vonultatnak fel, de vadonatúj megállapításokkal nem igazán járultak hozzá a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásának elméleti megközelítéséhez. A Döntéshozatal kézikönyve című alkotás például az összefoglaló fejezetben a következő főbb megállapításokat sorolta fel:

 • a társadalmi felzárkóztatást végzőknek a hátrányos helyzetűekkel szoros együttműködésben kell a társadalmi felzárkóztatás megvalósítani
 • a társadalmi felzárkóztatás hatékony megvalósítása érdekében helyi szintű szabályozási rendszereket kell felállítani
 • társadalmi felzárkóztatás csak a szeretet alapján valósítható meg.
A nyertes cég rövid idővel a pályázat kiírása előtt Garai Péter tulajdonában volt. Garait nemrég nevezték ki EU-s fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárrá, 2011-től 2013-ig ő volt a TKKI pécsi igazgatóságának vezetője.

Az Adequo minimális forgalmú cég, egyedül a 2012-es megrendelés dobta meg komolyabban a bevételeit, de az éves árbevétel még akkor sem lépte át a 40 millió forintot. Garai Péter 2010 januárja és 2011 júliusa között volt a kft. egyik tulajdonosa. 

 

Az Index információi szerint Balog Zoltán miniszter októberben elrendelte a TKKI egyes uniós projektjeinek visszamenőleges átvilágítását. A belső vizsgálat egyelőre nem zárult le. Az intézet szerint azonban nincs probléma a felzárkóztatás-elméleti tanulmányokkal. 

 

A tanulmányokat az intézet munkatársai elolvasták, majd - elfogadást követően - a TKKI további felhasználásra továbbította azokat.

 

- írta a sajtóosztály az Indexnek hozzátéve, hogy a projekt elsődleges célcsoportja a közigazgatásban dolgozó, a felzárkózási szakpolitikában érintett kormánytisztviselők voltak, a másodlagos célcsoportba viszont beletartozott Magyarország valamennyi állampolgára.

 

Garai Péter helyettes államtitkár az Index kérdésére azt írta, 2012-ben nem volt már kapcsolata a céggel, "a projekt vonatkozásában pedig sem személyében sem tisztségében nem állt fenn érintettség vagy összeférhetetlenség".

 

Spirk JózsefHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
 • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

 • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

 • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

 • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

 • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

 • 100 Tagú Cigányzenekar  Phiren Amenca  Parno Graszt