2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Trócsányi László: "a cigányok csatlakozhatnak a dzsihádistákhoz Szíriában"
2015. 10. 20. 00:00

A magyar igazságügy-miniszter (trócsányilászló) szerint valós veszélye van annak, hogy cigányok csatlakozhatnak a dzsihádistákhoz Szíriában.

Trócsányi László még alkotmánybíróként.


Trócsányi László az EUObserver beszámolója szerint Brüsszelben egy konferencián beszélt arról hétfőn, hogy fennáll a kockázata annak, hogy cigányok Szíriában kössenek ki, mint akik dzsihádisták oldalán vagy egyéb radikális szervezetekben harcolnak. 

 

A magyar miniszter szerint a 12 millió európai cigány könnyen célpontja lehet a radikalizálódásnak.

 

Arra a kérdésre, hogy egy katolikus országból érkező roma miért harcolna együtt a dzsihádistákkal, egy magyar szóvivő a lap szerint annyit mondott, hogy ők kirekesztett helyzetben lévő emberek, és azok általában jobban ki vannak téve a radikális nézeteknek. Ugyanakkor a meg nem nevezett szóvivő elmondta azt is, hogy a miniszter álláspontja csak egy hipotézis volt, amit még nem vizsgáltak meg alaposabban, ugyanakkor ezt az álláspontot nem érdemes teljesen elhanyagolni. 

 

Trócsányi 18 minisztertársával közösen vett részt egy konferencián Brüsszelben, ahol az a radikalizáció okozta kihívásokról beszéltek. 

 

Becslések szerint eddig mintegy 5000 európai állampolgár harcolhatott valamelyik fél oldalán Szíriában, jelenleg mintegy ötszázan lehetnek ott. Nincs információ arról, hogy magyar állampolgár részt vett volna a polgárháborúban.