HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flóriánnak mégsem sikerült átvetetnie az ORÖ-t

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2015 Október 17    Forrás: RomNet-Hidvégi-B.- Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Bár a kormányhivatal befolyását és egyéb, jogszerűtlen trükköket is bevetett Farkas Flórián, mégsem sikerült embereivel tegnap megbuktatnia Hegedüs Istvánt és átvetetnie az ORÖ vezetését.

Hirdetmény

Mint arról a RomNet beszámolt, Gáspár Szilvia, az ORÖ pénzügyi bizottságának elnöke pénteken napközben Albertirsára hívta azokat a képviselőket, akik Hegedüs István leváltását szeretnék elérni. Az ORÖ-ben munkáltatói jogokkal nem rendelkező képviselők, vagyis az elnökség és a PEB „azonnali és hivatalos, hosszú távú foglalkoztatási programba történő bekapcsolódást” kínált a Hegedüstől elszakadni akaró képviselőknek. Gáspár Szilvi levelében azt írta, hogy lehetőséget adnak a képviselőknek arra, hogy bekapcsolódjanak „a roma felzárkózási folyamat  új programozási időszakra vonatkozó szakmai előkészítésébe”. De hogy ez mit is takar, nem tér ki.

 

A RomNet több képviselőtől is úgy értesült, Farkas Flórián volt elnök, miniszterelnöki biztos megbízása alapján havi félmillió forintos megbízási szerződéseket kínáltak azoknak a képviselőknek, akik minden kapcsolatot megszakítanának az ORÖ elnökével, és támogatnák Hegedüs István leváltását. Beígértek olyan, összesen 17 milliárd forint összköltségvetésű programokban való részvételi lehetőségeket, amelyeket Farkas Flórián politikai és személyes kapcsolatain keresztül kaphatnának meg a képviselők. Mivel „a munkavégzésre irányuló szerződés” megkötésének realitását nem látták az elszakadásra és a szembefordulásra készséget mutató képviselők, és nem voltak meggyőződve arról, hogy hosszú távon gyümölcsöző lenne számukra a Farkas Flórián-féle szövetség, nem tudtak többségbe kerülni a 47 fős testületben.(http://www.romnet.hu/hirek/2015/10/15/ejszakai_kozgyulesre_es_ellenszerzodes_kotesre_varjak_az_oro-s_kepviseloket_penteken)

 

Farkas Flórián a pénzügyi bizottság elnökén keresztül pénteken napközben még a Kormányhivatal befolyását is latba vetetette, hogy megakadályoztassa és befolyásoltassa a képviselőket, hogy ne vegyenek részt az aznap éjjelre Mohácsra összehívott  rendkívüli közgyűlésen. Ennek részben lett is hatása, mert többek között a Dancs Mihály által vezettet Polgárjogi Mozgalom képviselői a kormányhivatal által jogszerűtlennek nevezett testületi ülésen - az állásfoglalás alapján - nem vettek részt. Igaz, a RomNet úgy tudja, napközben viszont Albertirsán a polgárjogi képviselők megjelentek, és tájékozódtak is a szerződéskötési lehetőségekről. Az ORÖ több képviselője a RomNetnek nyilatkozva úgy foglalat állást, hogy a Farkas Flóriánt és tevékenységét egyik legélesebben bíráló, ellenzékinek számító képviselők most kiegyezni szándékoznak a volt ORÖ elnökkel, mert már többször is részt vettek a Hegedüssel szembeforduló közgyűlési tagok által szervezett háttéralkukon. Dancs Mihály egyébként tagja az ORÖ elmúlt 5 éves pénzügyi gazdálkodását ellenőrző, és számos visszaélését feltáró és ezzel büntetőeljárásokat megindíttató úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottságnak, és az elmúlt hónapokban többször is lemondásra szólította fel Farkas Flóriánt. Legutóbb a sajtónyilatkozatában úgy foglalat állást, hogy mivel az ORÖ nem tölti be törvény által kötelezett szerepét, nincs is rá szükség, fel kell oszlatni.  

 

Az ORÖ a romák és az önkormányzati képviselők között péntek napközben fotótűzként terjedő kormányhivatali e-mail üzenetet úgy értékelte, hogy a Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője súlyos jogsértést elkövetve beavatkozott a nemzetiségi önkormányzat belügyeibe, ezért felháborodásának hangot adva válaszként azt írta György István kormánymegbízottnak, hogy a jogszerűtlen és félretájékoztató tevékenységéért jogi eljárást kezdeményeznek. A RomNet úgy tudja, az ORÖ Lázár János miniszter hivatalában már hétfőn meg is teszik a hivatalos panaszt a Kormányhivatallal szemben. Az ORÖ felhívta a kormányhivatal vezetőjének a figyelmét arra, hogy a rendkívüli közgyűlés összehívását az ORÖ szervezeti és működési szabályzata alapján kell összehívni, és azt az elnök a jogszerű kezdeményzést kézhetvételétől számított 30 napon belül köteles megtenni. Vagyis akormányhivatal félretájékoztatja  a képviselőket.  (A levélváltást a RomNet a cikk alján közreadja olvasóinak.) 

 

Farkas Flórián azóta, hogy nyilvánosan is szembe fordult vele a korábban általa kijelölt elnök, Hegedüs István, több kísérletet is tett arra, hogy megbuktassa az ORÖ elnökét. Maga Hegedüs István számolt be arról sajtótájékoztatón, hogy telefonon keresztül próbálta fenyegetni és zsarolni képviselőtársait elődje, és szerződések ígéretével akarta átvitetni akaratát. Ez részben sikerült is, többször hiúsult meg közgyűlés a képviselők szavazati illetve távolmaradása alapján. A busás havi jövedelmet ígérő szerződéskínálások viszont Hegedüs oldalán is előfordulnak. Mint ahogy erről a RomNet már többször beszámolt, a kettészakadt lungo dromos farakció tagoknak és az ellenzéknek számított képviselőknek mindkét oldalon, ily módon hasznot hozó lehetőségeket kínáltak.

 

A mostani szerződéskínálás és befolyásolási szándék mégis kevésnek bizonyult, mert Hegedüs István által összehívott rendkívüli közgyűlésen nem kapott többséget az elnök, a hivatal-, és gazdaságvezető leváltását kezdeményező indítvány, sem a kormányhivatali ellenőrzés kezdeményezése és a testületet irányító válságstáb felállítása. (Az ORÖ elnökének leváltására nincs lehetősége a képviselőknek, mert ezt a törvény pontosan szabályozza. Erről az alábbi cikkünkben olvashatnak: http://www.romnet.hu/hirek/2015/10/07/jogi_tudnivalok_az_oro_feloszlatasarol_es_az_elnok_levaltasarol )

Hegedüs István javaslatára viszont péntek éjjeli közgyűlésen leváltották Gáspár Szilviát a pénzügyi ellenőrző bizottság éléről, és új tagokat választottak a testületbe. Az újonnan felállt PEB elnöke Pongó Ignác lett. Az ORÖ újraalakította a lungo dromos frakcióját is, amelynek vezetője Csóka János lett. A roma önkormányzat közgyűlése módosította a további törvényes működéshez szükséges költségvetési módosítást is. (A költségvetés-módosításának tervéről a RomNet korábban már hírt adott, cikkünket is olvashatják: (http://www.romnet.hu/hirek/2015/09/30/szemelycserekre_lehet_szamitani_az_oro_rendkivuli_kozgyulesen)

 

Hegedüs István, az ORÖ elnöke a péntek éjjeli Mohácson tartott közgyűlés döntéseit ismeretteve arról tájékoztatta a RomNet-et, hogy Az Országos Roma Önkormányzat testületi többsége újra megerősítette azt a szándékát, hogy a munkája során továbbra is az átláthatóságot, szakmaiságot, eredményességet tartja elfogadható, követendő példának. „A nehézségek ellenére a testület jelenlévő tagjai egyhangúan leszavazták a múltat, s mondtak igent, annak az új törekvésnek, miszerint az ORÖ Testülete hiteles partnere kell, hogy legyen, Magyarország Kormányának, a velünk együttműködőknek, illetve szolgája a magyarországi cigány közösségnek! „ – írta közleményében Hegedüs.

 

A közgyűlés során az elnök a PEB munkáját értékelve elmondta, hogy soha ilyen agilis hozzáállást nem tanúsítottak, mint az elmúlt egy hónapban, s ha régebben is ez jellemezte volna hozzáállásukat, talán sok esetben időben figyelmeztethették volna a testület tagjait, az értelmetlen, haszontalan, törvénytelen pénzszórásról. A közgyűlés ezért hívta vissza a pénzügyi bizottság tagjait és új tagokat választott meg - magyarázta.

 

Hegedüs István elnök megköszönte a jelenlévő többségben lévő képviselők „kitartását, elszántságát, bölcs és ésszerű javaslatait”. Különösen amiatt értékelte rendkívül fontosnak a közös munkát az ORÖ elnöke, mert „a nap során az elmúlt 25 év összes „rákfenéje” a telefonos éterben megjelent, de ebben a közösségben úrrá lett az egymás iránti bizalom, a jövő iránti elkötelezettség, a képviselői igényként megfogalmazott egyenlő mérce, a kivételezés elkerülése és a munka, eredményesség iránti vágy.”

 

A RomNet úgy értesült több képviselőtől, hogy a pénzügyi bizottság vezetője jogi eljárást kezdeményez az álláspontjuk szerint jogszerűtlen közgyűlési döntések és határozathozatalok miatt, és a Lungo Drom több tagja is beadvánnyal fordul majd a Kormányhivatalhoz.

 

A Mohácson pénteken este fél 9-kor kezdődött rendkívüli közgyűlésen az Országos Roma Önkormányzat 47 képviselőjéből 25 vett részt. Ez azt jelenti, hogy Farkas Flóriánnak mégsem sikerült már többszöri próbálkozása ellenére sem úrrá lenni és felülkerekednie az általa korábban vezetett szervezeten belül.

 

Hegedüs Istvánnak ugyanakkor minden bizonnyal csak időleges a többsége, mert mint azt korábban megírtuk, alig 24 óra alatt kihátráltak mögüle azok a képviselők, akik korábban tapssal fogadták az ORÖ elnökének Farkas Flórián elleni fellépését. (http://www.romnet.hu/hirek/2015/10/06/egy_napig_sem_tartott_az_elnok_tobbsege_az_oro-ben)  A Hegedüs elnök mellett kiállt képviselők egy része, 20 órával később már Farkas Flóriánnal és a Lungo Drom több más képviselőjével tárgyalt Albertirsán egy étteremben.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

A kormányhivatallal folytatott levelezés:

Tisztelt Képviselő Társaim!

Továbbítom a Kormányhivatal döntését, amelyben Hegedüs István által a mai napra összehívott rendkívüli közgyűlést törvénysértőnek minősíti. 

Ismételten bebizonyosodott, hogy Hegedüs István súlyos törvénysértésekbe akar belerángatni, ezért kérlek, hogy a Kormányhivatal levelében foglaltak szerint utasítsd vissza a közgyűlésen történő részvételedet.

Felhívom figyelmed, hogy jogellenes közgyűlési döntésekért te is felelősséggel fogsz tartozni.

Üdvözlettel:

Gáspár Szilvia

PEB elnök

 

A Kormányhivatal levele így szól:

Hegedűs István

Elnök Úr részére

 Országos Roma Önkormányzat

 Tárgy: Tájékoztatás 

Tisztelt Elnök Úr!

 Budapest Főváros Kormányhivatala rendelkezésére álló dokumentumok alapján megállapítottam, hogy az Országos Roma Önkormányzat 31 képviselője 2015. október 8. napjára 10. 00 órára, a „Fenyves Vendéglő, 2721 Pilis 4-es Fő út 020/10 hrsz. (44 km)” helyszín megjelöléssel kezdeményezte rendkívüli ülés összehívását. A kezdeményezésben foglaltak alapján Ön 2015. október 16. napjára, 20. 30 órára, „2700 Mohács, Jókai utca 32. Szentandrássy István Klubház” helyszínre hívta össze a Közgyűlést, azaz a kezdeményezésben meghatározott időponttól eltérő időpontban és eltérő helyszínen.

Felhívom szíves figyelmét a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 89. §-ában foglaltakra, amely az alábbiakat rendeli alkalmazni:

  „89. § A nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése szükség szerint, a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott számú, de évente legalább négy ülést tart. Az ülést össze kell hívni

a) a nemzetiségi önkormányzati képviselők több mint egynegyede (települési szint esetében legalább két képviselő),

b) a nemzetiségi önkormányzat bizottsága, vagy

c) a fővárosi és megyei kormányhivatal kezdeményezésére, amennyiben az indítvány tartalmazza a testületi ülés összehívásának indokát, napirendjét, pontos időpontját és helyszínét.”

Fenti tények ismeretében, azoknak a vonatkozó és idézett törvényi rendelkezésekkel való összevetése alapján megállapítható, hogy Elnök Úr eljárása jogsértést valósított meg.

dr. György István Kormánymegbízott megbízásából

Tóthné dr. Szántai Pálma

főosztályvezető-helyettes

Budapest Főváros Kormányhivatala

ÉÖHOTF Főosztály

Törvényességi Felügyeleti Osztály

Cím: 1056 Budapest, Váci utca 62-64.

Tel.: +36 1 235 1725

E-mail: szantai.palma@bfkh.hu

Honlap: http://www.kormanyhivatal.hu

 

AZ ORÖ ELNÖKÉNEK VÁLASZA A KORMÁNYHIVATAL VEZETŐJÉHEZ

 

ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT

1074 Budapest,  Dohány  u. 76.

Tel..:06 11322-8903 Fax.:06 ll3l2-8S0l

E-mail: oronk@oronk.hu


Budapest Főváros Kormányhivatala Dr. György István Úr konnánymegbízott


Iktsz:   JtaSQ, -(),( /A'ors

Tárgy: válasz


 

1139 Budapest Teve utca 11A-C.

 

Tisztelt Kormánymegbízott Úr!

 

Alulírott  Hegedüs  István, mint az Országos  Roma  Önkormányzat  (továbbiakban  ORÖ) Elnöke a

T.  Kormányhivataltól   2015.  október  16-án  12  óra  36  perckor  elektronikus  levélként  érkezett

,,Tájékoztatás" elnevezésű  iratát köszönettel  megkaptam,  arra az alábbiakban   válaszolok.

 

Tájékoztatom, hogy a 2015. október 7. napján kelt  és  a  Pénzügyi  Ellenőrzési  Bizottság (továbbiakban PEB) Elnöke részére megküldött levelem tartalmát jogszerűnek tartom, és az abban megfogalmazottaknak  megfelelően  intézkedtem  a közgyűlés  összehívásáról  az alábbi

 

i n d o k o l á  s

 

alapján.

 

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (továbbiakban: Njtv.) 90. § és a Szervezeti  és Működési  Szabályzat  (továbbiakban:SZMSZ)  16.  § szerint  az  ülést  az  elnök  hívi a össze.

 

Az Njtv. 89. § akként rendelkezik, hogy „a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése szükség szerint, a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott számú, de évente legalább négy ülést tart. Az ülést össze kell hívni

a)  a nemzetiségi önkormányzati képviselők több mint egynegyede (települési szint esetében legalább két képviselő),

b)  a  nemzetiségi  önkormányzat  bizottsága, vagy

e) afővárosi és megyei kormányhivatal kezdeményezésére, amennyiben az indítvány tartalmazza a testületi ülés összehívásának  indokát, napirendiét,  pontos  időpontiát és helyszínét"

 

 

Fentieket értelmezve megállapítható, hogy a közgyűlés összehívását mind az Njtv., mind az SZMSZ kizárólagos elnöki határkörbe utalja. Az is megállapítható, hogy a képviselők egynegyedének kezdeményezésére az ülést az elnöknek össze kell hívnia, amennyiben az  indítvány tartalmazza a jogszabályban meghatározott elemeket, azaz tartalmazza az ülés összehívásának indokát, napirendjét, pontos időpontját és helyszínét. Ez tehát azt jelenti, hogy a jogszabály az indítvány alaki kellékeit sorolja fel, amelyek megléte annak jogszerűsége megállapításának koniuktív feltétele. Nem szól azonban a jogszabály arról, de pláne nem terheli kötelezettséggel az elnököt, hogy az így meghirdetendő közgyűlés összehívásának módja  mi  legyen, mind annak időpontja, mind pedig helyszíne tekintetében, de azt sem mondja meg, hogy ez rendes vagy rendkívüli ülés lehet. Arról pedig végképp nem rendelkezik sem az Njtv., sem az SZMSZ, hogy a közgyűlést kizárólag az indítvány szerinti helyen és időpontban lenne kötelező összehívni. A jogszabály e körben csak a működés kereteit határozza meg, amely kereteket az ORÖ feladata volt tartalommal feltölteni, aminek a kimunkált SZMSZ elfogadásával tett eleget.


Az ORÖ az SZMSZ-ben tett különbséget a rendes és a rendkívüli ülések és azok össz ehívása, illetve lebonyolítása között. Hangsúlyozva, hogy a jogszabály nem rendelkezik a rendkívüli ülés rendjéről, az SZMSZ 21. §-ban került részletezésre az, hogy mely esetekben kell a rendkívüli ülést összehívni.  Mivel  a  képviselők   rendkívüli   ülés  összehívására   tettek   indítványt,  -  jog szabályi rendelkezés hiányában - azt csak az SZMSZ alapján lehetett elbírálni, itt azonban egyértelműen szabályozásra került, hogy ebben az esetben a 21. § (1)  bekezdés  szerint,  figyele1mnel   a  (2) bekezdésre  is,  az  elnöknek   30  napon   belül   kell   az  ülést   összehívnia. Ezt a szabályozást a közgyűlés elfogadta,  így  arra  alappal  lehetett  hivatkozni,  különös  tekintettel  arra,  hogy  ezzel ellentétesen az Njtv. sem szabályozza az említett kérdéskört.

 

Mindezek tudatában tehát álláspontom  szerint  a  PEB  Elnöke  részére  adott  válaszom  jogszerű, annak tartalmát  továbbra  is fenntartom.

 

Fentieken túlmenően azt is előadom, hogy az indítvány, a részemre történő kézbesítéskor már elkésett volt, az SZMSZ 21. § (2) szerinti kötelezettségemnek eleget tenni már nem tudtam volna a meghívók megküldése vonatkozásában. Ebből következően a 2015. október 16. napjára összehívott rendkívüli közgyűlés az elnök által összehívott közgyűlés, amely közgyűlés nem azonos a képviselők által kezdeményezett közgyűléssel - a már említett elkésettség miatti törvényességi aggályok okán - hanem önálló közgyűlés, ahol azonban a jóhiszemű joggyakorlás talaján állva a közgyűlés tárgyalni fogja a képviselők által előterjesztett napirendi pontokat is.

 

Mindazonáltal jelzem, hogy az Ön megbízásából  elektronikus  levélként  érkezett,  iktatószám,  hivatalos aláírás és pecsét  nélkül  érkezett  „Tájékoztatás"  elnevezésű  elektronikus  levelet  és  az  abban foglaltakat nem  tudom  hivatalos  tájékoztatásként  értelmezni,  tekintettel  arra  is,  hogy Budapest Főváros Kormányhivatala és az Országos Roma Önkormányzat közötti hivatalos kommunikációs  csatornaként  a Nemzeti  Jogszabálytár  rendszere  szolgál.

 

Úgy vélem a Tisztelt Kormányhivatal efféle, a jogszabályi előírásokkal ellentétes tájékoztató levele durva beavatkozás a nemzetiségi önkormányzat belügyeibe, tekintettel arra, hogy  az  Országos Roma Önkormányzat demokratikus választás útján létrejött szervezet, mely Magyarország Alaptörvényében lefektetett alapelvek mentén rendelkezik autonómiával.

 

 

Tájékoztatom, hogy amennyiben az autonóm jogaink  korlátozását,  vagy  durva  megsértését tapasztaljuk a törvényességi felügyeletet ellátó T. Kormányhivatal felől, úgy  a  szükséges  jogi  lépéseket  megtesszük.

 

Kelt Budapesten,  2015.  október  16. napján.

 

Tisztelettel: Hegedüs István elnök

 sk.

 

 

 

 

ORÖ-levél2  ORÖ-levél2Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt