HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Éjszakai közgyűlésre és ellenszerződés kötésre várják az ORÖ-s képviselőket pénteken

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Október 15    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Tovább bonyolódik az Országos Roma Önkormányzaton belül hónapok óta zajló „kutyakomédia”: a Farkas Flórián híveinek számító roma szervezeti elnökség tagjai és a pénzügyi bizottság pénteken napközben, Alberirsán fedezet nélküli, törvénytelen módon kötendő szerződésekkel próbálnak többséget szerezni a 47 fős testületben. Hegedüs István viszont péntek estére Mohácsra hívott össze rendkívüli közgyűlést, hogy elfogadtassa az ez évi költségvetés-módosításukat, és kezdeményezze néhány képviselőtársa mandátumfosztását.

Hirdetmény

Szinte naponta adnak tájékoztatást az ORÖ elnöksége és a maga az önkormányzat elnöke arról, hogy kinek van többsége a szervezetben, és az új útirány elfogadására éppen hány mandátummal rendelkező tag tett hűségesküt. A botrányba fulladt legutóbbi rendkívüli közgyűlést követően Hegedüs István nyilvánosan is a közéletből való távozásra szólította fel Farkas Flóriánt, elhatárolódva a fideszes országgyűlési képviselőtől, a volt ORÖ-elnök körüli botrányoktól. Az ORÖ jelenlegi elnöke akkor azt mondta, a többség támogatja az általa kijelölt útirányt, de egy nap sem telt el, és a Farkas Flórián távozására tapsoló képviselők Albertirsán 31 képviselőtársukkal már Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztossal, a Lungo Drom elnökével, és az ORÖ lungo dromos frakcióvezetőjével, Berényi Lászlóval tárgyaltak Hegedüs elnöki székből való eltávolításáról. (http://www.romnet.hu/hirek/2015/10/06/egy_napig_sem_tartott_az_elnok_tobbsege_az_oro-ben)

 

Eltelt újabb nap, és már az ORÖ elnöke adott ki közleményt arról, hogy 24 fővel többsége van a testületben, és ezentúl a szakmai munka mellett elköteleződve kívánnak a romák társadalmi felzárkózásán dolgozni. A Farkas Flórián táborához tartozó négy elnökségi tag, akik Hegedüs lemondását követelik, és a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke rendkívüli közgyűlés összehívását is kezdeményezte, hogy visszahívják az elnököt. (Mint erről a RomNet beszámolt, jogi lehetőségük erre a képviselőknek nincs. (http://www.romnet.hu/hirek/2015/10/07/jogi_tudnivalok_az_oro_feloszlatasarol_es_az_elnok_levaltasarol)

 

Vajda László, az ORÖ elmúlt öt évi gazdálkodását vizsgáló úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság elnöke ezzel összefüggésben már „puccsról” beszélt. Vajda szerint az albertirsai találkozónak az volt a célja, hogy megbuktassák a jelenlegi ORÖ-elnököt, és hogy elmozdítsák a helyéről Buri Edina hivatalvezetőt és Poldán Ferenc gazdasági vezetőt, és ennek érdekében több százezres fizetést ajánlottak azoknak, akik hajlandóak „elárulni” az elnököt. (http://www.romnet.hu/hirek/2015/10/08/meg_akartak_puccsolni_a_roma_onkormanyzat_elnoket)

 

Vajda László múlt heti állítását támasztja alá az a RomNet birtokába jutott levél is, amelyben Gáspár Szilvia, a pénzügyi bizottság elnöke péntekre ismét Albertirsára hívja azokat a képviselőket, akik Hegedüs István leváltását szeretnék elérni. A PEB elnöke levelében megemlíti, hogy „súlyos jogszabálysértések” miatt már kezdeményezték Hegedüs Istvánnal szembeni jogi eljárást, részben azért is, mert „az elnök fedezet nélküli szerződések megkötését kezdeményezte”, ugyanakkor az ORÖ elnöksége és a pénzügyi bizottság szintén szerződéskötési lehetőséget kínál képviselőtársainak.

 

Az ORÖ-ben munkáltatói jogokkal nem rendelkező képviselők, vagyis az elnökség és a PEB „azonnali és hivatalos, hosszú távú foglalkoztatási programba történő bekapcsolódást” kínál a Hegedüstől elszakadni akaró képviselőknek. Gáspár Szilvi levelében azt írta, hogy lehetőséget adnak a képviselőknek  arra, hogy bekapcsolódjanak „a roma felzárkózási folyamat  új programozási időszakra vonatkozó szakmai előkészítésébe”. De hogy ez mit is takar, nem tér ki.

 

Gáspár Szilvia felhatalmazás, jogkör és pénzügyi forrás, vagyis fedezet nélkül kínál ORÖ-s munkaszerződést, ennek érdekében péntekre, 2015. október 16-án 10 – 15 óra közötti időpontra várja  Albertirsára a képviselőket. A PEB elnöke által megadott címen ugyan programirodát nem találni, viszont a Jövő Nemzedékéért Alapítvány kuratóriumi elnökének, Aszódi Zoltánnének ez a szervezet honlapján található bejegyzés szerint a lakcíme. Az albertirsai önkormányzat általlétrehozott alapítvány célja egyébként „a közép- és felsőfokú iskolába járó albertirsai fiatalok anyagi támogatása, tanulmányaik segítése, jobb eredményeik elérésének ösztönzése, a szülőföldhöz való kötődésük erősítése”. A Google internetes kereső szerint ugyanerre az albertirsai címre van bejelentve a Szi-Pa Nyomda, a Gabainé Optika is. Romaügyekkel foglalkozó programirodát a keresőprogram nem adott ki.

 

Gáspár Szilvia leveében arra kérte a képviselőket, hogy „a munkavégzésre irányuló szerződés azonnali megkötéséhez a következő iratokat hozd magaddal: személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TB kártya, adókedvezményekhez gyermekek adatai (eltartottak adószáma, adókártya, TB kártya), bankszámla igazolás (bankszámlaszerződés, banktól származó igazolás a számla felett rendelkezésre jogosultakról), adatkezelési nyilatkozat, iskolai végzettség igazolása (bizonyítvány, oklevél másolata).

 

Megemlíti azt is, hogy „a munkavégzési jogviszony jellegére figyelemmel biztosítanunk kell a többes foglalkoztatás kizárását, ezért a munkavégzésre irányuló más megállapodásaidat meg kell szüntetned”. Vagyis olyan szerződést kínálnak a Farkas Flórián táborához csatlakozóknak, amely alapján minden kapcsolatot meg kell szakítaniuk más munkaadókkal.

 

Arról, hogy a munkaszerződést milyen programban való részvételhez kötik, milyen forrásból teremtenék elő a béreket és járulékokat, nem tudnak a képviselők sem, mert az Országos Roma Önkormányzattól szeptember végén vették el az összes kiemelt uniós pályázati lehetőséget, és azt a Türr István Intézetnek adták, és ez a döntés Szeptember 29-én a Magyar Közlönyben meg is jelent.

 

Míg pénteken napközben Farkas Flórián próbálja elcsábíttatni a képviselőket az egy fős többséggel rendelkező Hegedüs-táborból, az ORÖ elnöke viszont péntek este fél 9-re Mohácsra hívta össze a rendkívüli közgyűlést.

A napirendi pontok között szerepel a Farkas Flórián híveinek kezdeményezése alapján Hegedüs István elnöki megbízatásának megszüntetése, kormányhivatali célirányos vizsgálat elrendelése, válságstáb felállítása, míg az elnök a legutóbbi félbeszakadt közgyűlés napirendi pontjait terjeszti elő: a pénzügyi bizottság munkájának értékelése, újabb 3 taggal való kibővítése, képviselők mandátummegfosztásának kezdeményezése, valamint a 20015-ös költségvetés módosítása.

 

A RomNet több képviselőtől úgy értesült, Hegedüs Istvánnak jelenleg többsége van a 47 fős grémiumban, és a kettészakadt lungo dromos frakcióban a Farkas Flórián táborához tartozó, képviselők nem tudják majd keresztülvinni kezdeményezésüket.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt