2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Air Transat: Az utasok a felelősek
2015. 10. 10. 00:00

Körülbelül negyven magyar állampolgár fordult kártérítésért az Air Transathoz, azok, akiket nem engedtek Budapesten felszállni az elmúlt hónapokban Kanadába tartó járataikra.

Azt írták, a kanadai kormány tisztviselői, akik a beszállási pontoknál végezték el az utasok kikérdezését, több esetben is arra a megállapításra jutottak, hogy az illető nem rendelkezik az utazási célhoz szükséges okmányokkal, így például munkavállalói vagy bevándorlási vízummal. Emlékeztettek arra is, hogy a légitársaság a végső döntést arról, hogy ki szállhat fel a repülőre, a bevándorlási hivatal munkatársainak ajánlása alapján dönti el. A gyakorlatban olyan, hogy a repülőtársaság a hatósági ajánlással ellentétes döntést hoz, nem fordul elő. Már csak azért sem, mert súlyos közigazgatási illetéket kell fizetniük minden olyan utas után, akit nem megfelelő iratok miatt nem engednek belépni Kanadába; ráadásul az adott társaság köteles fedezni az illető személy visszautaztatásának költségeit is.

 

Ismeretes, Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke számolt be nyáron a Népszabadságnak arról, hogy több roma család sem szállhatott fel az észak-amerikai országba induló repülőkre, annak ellenére, hogy állításuk szerint érvényes jegyük és úti okmányuk is volt. Az érintettek jogi képviseletét ellátó Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédje, Udvari Márton korábban azt mondta lapunknak, mivel a kanadai cég önként nem fizet, a magyar fogyasztóvédelemhez fordulnak az ügyben. Ha pedig így sem sikerül érvényre juttatni követeléseiket, elképzelhető, hogy be is perelik a társaságot.