HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Makai István a roma értelmiség véleménynyilvánítását sürgeti az ORÖ-ben zajló állapotokról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Október 07    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

A roma értelmiség és kulturális közélet tagjainak, valamint a fiatal generációnak a fellépését és véleménynyilvánítását hiányolja az ORÖ-ben zajló „kutyakomédiával” kapcsoltban Makai István, az Országos Roma Önkormányzat képviselője, mert mint fogalmazott, a testületen belüli belháború egyfajta „kórlelet” a roma politikai közéletről, és most már a teljes magyarországi cigányság társadalmi megítélése forog kockán.

Hirdetmény

Ami most folyik az kutyakomédia, egy dél-amerikai szappanopera, de ezen nem lehet nevetni, mert az ország cigányságát érinti – mondta Makai István, az ORÖ képviselője, a Roma Polgári Tömörülés elnöke a Klubrádiói Reggeli gyors című műsorában szerdán. A sajtóban szinte minden nap megjelenő valamilyen botrányos ügyekre és belviszályokra utalva úgy fogalmazott: ha ez a roma politikai elit, akkor nagyon szégyellem magam, és gratulálok a kormánynak, hogy ilyen stratégia partnere van, és az ORÖ jelenlegi tagjai képviselik a teljes magyarországi cigányságot.

 

Arra a kérdésre, hogy úgy tűnik, mintha a kormány ezt a testületet meg akarná szüntetni, Makai István úgy válaszolt: nem tudja, hogy a kormányzatnak vagy a politikának milyen céljai vannak  a kisebbségekkel, de ezt a jelenlegi az állapot tarthatatlannak tartja, mert semmilyen szakmai munka nem folyik az Országos Roma Önkormányzatban.

 

Olyan fajta szembenállás van a Lungo Dromon belül is, hogy a választásokon mandátumot nyert 29 képviselővel az ellenzék támogatása nélkül is lehetne munkát végezni, de a lungo dromosok magukon belül sincsenek többségben. Megjegyezte, ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy kiderültek azok  a „piszkos ügyek”, amelyeket a nyomozó hatóság vizsgál.

 

Makai István felhívta  a figyelmet arra, hogy az ORÖ a csőd szélén táncol, a szervezettől a kiemelt uniós projekteket elvették, és nem tudni kit fog a pályázati források kedvezményezettje, a Türr István Intézet szakmai partnernek tekinteni. Farkas Flórián miniszterelnöki biztosra közel egy éves tevékenységére utalva azt mondta: a roma ügyek istápolójának és az ORÖ jelenlegi elnökének, Hegedüs Istvánnak „egymás fülét és farkát megfogva kellene kivezetni egymás a roma politikából”.

 

Az ORÖ elmúlt öt éves pénzügyi gazdálkodását vizsgáló úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság tagja azt mondta: „kórrajz a roma közéletről  az, ami az ORÖ-ben zajlik”.

 

Makai István azt hiányolja, hogy a roma fiatalok, a diplomások, az új értelmiségi generáció eddig nem szólalt meg, de megjegyezte, meg is érti, hogy a jelenlegi politikai tevékenységekbe, közéletbe nem is akarnak bekapcsolódni. Ugyanakkor szükségesnek tartaná, hogy kívülállókként a roma értelmiség és a kulturális közélet tagjai is véleményt nyilvánítsanak, felszólaljanak az ORÖ-ben zajló folyamatokkal kapcsolatban, mert mint fogalmazott, a teljes cigányság társadalmi megítélése forog kockán.

 

A teljes beszélgetés 21:45-től hallható

 

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20151007-072900.mp3

 

HBAHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt