HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egy napig sem tartott az elnök többsége az ORÖ-ben

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2015 Október 06    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Még 24 óra sem telt el, máris kihátráltak Hegedüs István ORÖ-elnök mögül azok a képviselők, akik korábban tapssal fogadták Hegedüs István Farkas Flórián elleni fellépését – tudta meg a RomNet.

Hirdetmény

Hegedüs István az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházában hétfő délután tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a romák társadalmi integrációjának egyetlen akadálya maga Farkas Flórián, ezért a roma közéletből és a politikai életből való azonnali távozására, miniszterelnöki megbízotti pozícióról való lemondásra szólította fel a kormánypárti politikust. Akkor Hegedüs István mögött a 47 fős közgyűlésből 23 képviselő vonult fel, támogatva a fideszes országgyűlési képviselő, az ORÖ korábbi elnöke elleni fellépést. Az ORÖ mostani elnöke azt mondta, a közgyűlés többsége támogatja az általa felvázolt „új politikai irányt”, és csak azért voltak a sajtótájékoztatón 23-an, mert több képviselőtársa egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, de támogatásukról biztosították.

 

orö

(Május 30-án, az Abonyban tartott rendkívüli közgyűlésen kezdett megbomlani a Lungo Drom egysége azzal, hogy csak záradékkal fogadtatta el Hegedüs István a 2014-es évi mérlegbeszámolót)

 

Az akkor Hegedüs elnök mellett kiállt képviselők egy része, 20 órával később viszont már Farkas Flóriánnal és a Lungo Drom több más képviselőjével tárgyalt Albertirsán egy étteremben, és mint az azt a RomNet megtudta, az ott hozott megállapodás alapján 31 képviselő azt kezdeményezte, Hegedüs István, az ORÖ elnöke csütörtökön 10 órára rendkívüli közgyűlést hívjon össze.

 

A Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke, Gáspár Szilvia által Pisire, a Fenyves vendéglőbe kezdeményezett testületi ülésen megvonnák az elnök iránti bizalmat, és kezdeményeznék az illetékes hatóságnál Hegedüs István elnöki megbízatásának megszüntetését. Visszavonnák Buri Edina, az ORÖ hivatalvezetőjének megbízatását, és „válságstábot” állítanának fel az elnöki feladatok ideiglenes ellátására az új elnök megválasztásáig.

 

Az ORÖ testületében az erőviszonyok nem naponta, hanem óráról órára változnak. Múlt csütörtökön azért szakadt félbe a rendkívüli közgyűlés, mert Hegedüs Istvánnak már abban sem volt többsége, hogy a testület a napirendet elfogadja. Az ülés közbeni káoszban és kivonulásban több képviselő is arról beszélt, hogy Hegedüs István különböző szerződésekkel és ígértekkel próbálta megszerezni a többséget a kettészakadt Lungo Drom és az ellenzéki képviselők között. Dógi János képviselő a botrányos közgyűlés szünetében jól hallhatóan több képviselő és újságíró előtt is kijelentette, neki is kínált Ajtai Tibor kabinetvezető ilyen szerződést egy órával korábban, amit a képviselő egyszerű „zsarolásnak nevezett”, mire a kabinetvezető úgy válaszolt: „ez nem zsarolás, egyszerű üzleti ajánlat”.

 

A múlt csütörtökön még kivonult, a közgyűlés munkáját meggátoló képviselők közül többen is felsorakoztak hétfőn Hegedüs István mellett, hogy az új irányt, Farkas Flóriántól való megszabadulás szükségességét és az elnök radikális politikai kinyilatkoztatásának támogatottságát demonstrálják. Kedden viszont a „tingi-tangli” képviselők már egy másik, havi félmilliós megbízási szerződések és különféle pályázati támogatások reményében Farkas Flóriánnal és a Lungo Drom képviselőivel abban állapodtak meg, hogy korábbi „hűségesküjüket megszegve” szembemennek Hegedüs Istvánnal, és eltávolíttatják az elnöki székből. Néhányan, a mostani rendkívüli közgyűlést kezdeményező képviselők közül már nem csak Farkas Flórián, hanem Hegedüs leváltását is követelték, sőt az egész testület feloszlatását látták volna a legjobbnak a cigányság és a roma politikai közélet megtisztulása érdekében.

 

A már nem meglepő köpönyegváltást a RomNet-nek több képviselő azzal magyarázta, képviselőtársai abban bíznak, hogy a Híd a munka világába projekt miatti 228 millió forintos visszafizetési kötelezettség miatt minden bizonnyal hamarosan bedőlő önkormányzatból más forrásokon keresztül, Farkas Flórián segítségével tovább kaphatják a havi több száz ezer forintos fizetésüket. Abban is reménykednek, hogy az adónyomozók által most lefoglalt, az Intézményhálózattal kapcsolatban folytatott nyomozásban nem lesznek majd érintettek, mert több képviselőnek és családtagjának is vannak fiktívnek tekinthető szerződései, és teljesítés nélküli kifizetéseket kaptak.

 

A Farkas Flórián mögé újra felsorakozó képviselők úgy vélik, Farkas Flóriánt a politika és a kormányfő megvédi, és a már szinte megszámlálhatatlan és követhetetlen szövevényes rendőrségi és adóhatósági nyomozások nem fognak bűncselekményt megállapítani. Farkas Flórián ellen az elmúlt években többször is tettek feljelentést különböző bűncselekmények gyanúja miatt, de a rendőrség a nyomozást megszüntette. Farkas Flórin 1998-ban a ma elhunyt Göncz Árpád köztársasági elnöktől egy másik büntetőügyben eljárási kegyelmet kapott, és a sikkasztás és más bűncselekmények gyanúja miatt már bírósági szakaszba került ügyet 33 évre titkosították.

 

Hegedüs István az ORÖ elnöke a RomNet megkeresésére a keddi találkozóra telefonon úgy reagált: semmi kivetni valót nem lát abban, ha Farkas Flórián a Lungo Drom elnökeként találkozik szervezetének tagjaival, vezető tisztségviselőivel, de azt elfogadhatatlannak tartja, ha különböző manipulációkkal, zsarolással és fenyegetéssel befolyásolja a képviselőket, mert ez bűncselekmény. Megemlítette, hogy Farkas Flórián már korábban is befolyásolta az általa vezetett közgyűlés munkáját. Állítása szerint ezért vonta vissza azt az általa még megválasztása napján, tavaly októberben elfogadtatott határozatot hogy az ORÖ volt elnöke, romaügyi miniszterelnöki biztos bármikor vezethesse az ORÖ közgyűlését és részt vehessen a testületi munkában.

 

A rendkívüli közgyűlés kezdeményezésére utalva Hegedüs István azt mondta: az ORÖ szervezeti és működési szabályzata pontosan rögzíti, hogy mit kell tennie a rendkívüli közgyűlés összehívásának kezdeményezése esetén, ezek alapján a kezdeményezés benyújtásától számítva 30 nap áll rendelkezésére, hogy összehívja az önkormányzat közgyűlését, az általa megjelölt helyre és időpontra. Közölte azt is, elnöki megbízatásától és nemzetiségi önkormányzati mandátumától csak a törvényben rögzítettek alapján lehet megfosztani, az önkormányzat hivatalvezetőjének kinevezése és felmentése pedig kizárólag az elnök hatásköre.

 

Hidvégi-B. Attila

 

A RomNt-hez is eljutott rendkívüóli közgyűlés kezdeményezése

 

ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT

1074 Budapest, Dohány u. 76.

Tel.:06 1/322-8903 Fax.:06 1/322-8501

E-mail: oronk@oronk.hu

 

 

Tisztelt Hegedüs István Elnök Úr részére!

Az Országos Roma Önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága elnökeként és 31 képviselő aláírt indítványára, valamint az SZMSZ 72.§-ban foglaltak értelmében az Önkormányzat működését jelentős mértékben hátrányosan érintő, az ORÖ elnöke és hivatalvezetője által elkövetett sorozatos jogszabálysértések, törvénysértések gyanúja miatt rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezem.

Időpont: 2015. október 08. (csütörtök) 10.00 óra

Helyszín: Fenyves Vendéglő 2721. Pilis, 4-es Fő út 020/10 hrsz. (44-es km)

Közgyűlés napirendi pontjai:

 

 1.   PEB tájékoztatása az Országos Roma Önkormányzat pénzügyi és gazdasági ügyeinek vizsgálatáról.

 

 1. A nemzetiségi törvény 108. § (6) pontjában meghatározottak alapján az Országos Roma Önkormányzat elnöke ellen a tisztsége megszüntetésének és egyidejűleg a tisztségéből történő felfüggesztésének megindítása az illetékes hatóságnál.
 2. Az ORÖ hivatalvezetője kinevezésének azonnali visszavonása, új pályázat kiírása, megbízott hivatalvezető megnevezése.
 3. Válságstáb felállítása az elnöki feladatok ideiglenes ellátására az új elnök megválasztásáig.

 

 

 

 

 

                                                                          Üdvözlettel:

                                                                                                           Gáspár Szilvia

                                                                                                             PEB elnök

Albertirsa, 2015. október 6.

 

 

A rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményező képviselők névsora

 

 

Jelenléti ív  Jelenléti

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
 • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

 • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

 • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

 • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

 • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

 • 100 Tagú Cigányzenekar  Phiren Amenca  Parno Graszt