HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A kormány kivérezteti az ORÖ-t - még ez évben csődbe mehet a szervezet

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2015 Szeptember 23    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

A pénzügyi és politikai botrányok, a sorozatos rendőrségi nyomozások és a számvevőszék, valamint a szaktárca elmarasztaló vizsgálatának hatására minden szakmai programra vonatkozó pályázati támogatást elvont a kormány az Országos Roma Önkormányzattól, így a várt mintegy tízmilliárdos uniós pályázati pénzek is átkerültek a Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI). Az erről szóló döntés ma jelent meg a Magyar Közlönyben – tudta meg a RomNet. Az ORÖ a jövőben kizárólag az állami normatív támogatásából tud működni, és ez a pénz a 2016-os költségvetésben mindössze 361,2 millió forint. Az ORÖ májusban záradékkal elfogadott mérlegbeszámolója szerint csak a múlt évben összesen 2,9 milliárd forint bevétellel gazdálkodott. 

Hirdetmény

A Magyar Közlönyben olvasható döntés szerint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program nevesített kiemelt projektjei mind átkerültek a Türr István központhoz. Az ezer roma nős programként ismert Nő az esély projekt - amelynek költségvetése több mint 4 milliárd forint – lebonyolítója a TKKI lesz. Erről, az idén áprilisban zárult program első fázisáról zengett dicshimnuszokat az Emmi és az ORÖ, hatalmas áttörésnek és sikernek értékelve a projektet.  A projekt gazdája eredetileg az Országos Roma Önkormányzat volt, amellyel együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet is besegített a munkában. Hadházi Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője augusztus elején számolt be, hogy ORÖ és a TKKI az 1,5 milliárd forintos programban fejenként egymillió forintért képezte a résztvevőket, miközben a képzési piacon ezek az OKJ-s tanfolyamok 50-60 ezer forintért is érhetőek. Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy a projekt záróeseményeként 10 millió forintot költöttek el a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott fogadásra. Hadházi szerint a rendezvényszervezésre költött 25 millió, a projektvezetők érzékenyítő tréningjeire kiadott 10 millió, valamint a projekt menedzselésre szánt 100 millió forintos keret jelentett komoly pluszköltséget.

 

A roma mentorhálózat program is a TKKI felügyelete alá került, így a 2 milliárd forintos költségvetésű projekt is kikerült az ORÖ felügyelete alól.

 

A TKKI a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatallal, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjával 3 milliárd forintos keretösszegből valósíthatja meg az Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet.

 

A 9000 hátrányos helyzetű, elsősorban romaiskolás támogatását segítő Útravaló ösztöndíj és mentorprogram is a TKKI-hoz került, és azt a Klebersberg Intézményfenntartó Központtal közösen hajtja végre, 6 milliárd forintból.

 

Az Aktívan a tudásért program keretében a felnőtt korú lakosság általános iskolai végzettség megszerzését segítő projektet is a TKKI kapta, erre 6,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

 

A már megszámlálhatatlan és követhetetlen hatósági eljárásokkal és nyomozásokkal övezett Híd a munka világába nevű foglalkozatási szövetkezet egyelőre projekt nélkül marad, és a sok száz millió forintért vásárolt budapesti és vidéki székházakban érdemi munka ebben az évben minden bizonnyal nem lesz. A szövetkezet - amelynek elnöke még mindig Farkas Flórián, fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnöki megbízott, az ORÖ korábbi elnöke – gyanús pénzköltései, valamint az ORÖ-ben feltárt pénzügyi visszaélések miatt ellenzéki parlamenti képviselők és pártok azt követelték, hogy az Országgyűlés adja ki Farkas Flórián mentelmi jogát, hogy a hatóságok kihallgathassák a kormánypárti politikust.

 

Farkas Flórián, miután az összeférhetetlenségi törvény miatt a nemzetiségi választásokat követően lemondott kisebbségi képviselői mandátumáról, mindet elkövetett, hogy az ORÖ ingó és ingatlanvagyonát átjátssza az általa irányított foglalkozatási szövetkezet tulajdonába, majd az ORÖ hivatalából eltávolított hivatalvezetőjével és gazdasági vezetőjével együtt a Miniszterelnökségről próbált hatást gyakorolni az Országos Roma Önkormányzat működésére, gazdasági tevékenységére.

 

Több ORÖ-s képviselő is úgy nyilatkozott a RomNet-nek az elmúlt hetekben, hogy Farkas Flórián zárt ajtók mögötti megbeszélésen kijelentette: Hegedüs István jelenlegi ORÖ-elnökkel való nézeteltérései, valamint utódja „önjáróskodása” miatt mindent el fog követni, hogy a kormány egyetlen fillért se juttasson az általa már nem kontrollálható testülethez.  

 

Ha az ORÖ az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a Híd a munka világába program kapcsán lefolytatott vizsgálata alapján a szabálytalan autóbérlések és bútorvásárlások miatt közel 300 millió forint visszafizetésére kötelezi az ORÖ-t, akkor a roma érdekképviseleti szervezet még ebben az évben csődbe mehet.

 

Az Állami Számvevőszék épp a napokban hozta nyilvánosságra az ORÖ 2011-2014 közötti gazdálkodásáról szóló jelentését, amely megállapította, hogy a Farkas Flórián által vezetett szervezet pénzügyi- és vagyongazdálkodása, valamint a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

 

Hidvégi-B. Attila



Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   rromano  | 2015 Szeptember 25 12:42:49 like(0) dislike(0)

Egy csomó minden érthetetlen ebben az ügyben. Az ORÖ konzorciumi partner  a projektekben, fő megvalósító. De miért keveredett az ORÖ normatív támogatása és a projekt költségvetése? Szigorú elkülönítéssel kell a pályázati pénzeket kezelni, külön számlaszámon, sem elvben, sem gyakorlatban nem keveredhet a két összeg. Az EU ellenőrei erre nem figyeltek fel? Kizárt. Remélem, minden projektet felfüggeszt az EU, mert a TKKI csak a pénzlenyúlást, pazarlást folytatja. Ezt tette eddig is, érdemi munkát nem végez, Balog lelkészék kifizető helye. Remélem, Hadházy Ákos továbbra is figyel.És mi is.És talán az MTA Társadalomtudományi kutatóközpont is.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett meg

  • Elhunyt Balogh Lajos Paci, roma aktivista

  • Cigány szószóló: nem meglepő, hogy a cigányság a Fideszre szavaz

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja



CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?














KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar



    Phiren Amenca



    Parno Graszt