2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ismét megrendezik a cigányprímások és zenekarok fesztiválját
2015. 09. 21. 00:00

Hat ország mintegy kétszáz fellépője közreműködésével rendezik meg a fővárosban a II. Kárpát-medencei Cigányprímások és Zenekarok Fesztiválját.

A Cigányvarázs című kétnapos eseményen szeptember 27-én vasárnap a Vörösmarty téren 10 óra 30 perctől estig programok, másnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban 18 órától tartanak gálaestet - mondta Raduly József a fesztivál rendezője, igazgatója a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

 

    "A rendezvény célja a cigányzene és a magyar nóta társadalmi presztízsének visszaállítása. Ezt csak összefogással lehet elérni, amihez politikai akarat szükséges, a mindenkori kormányé és társadalomé" - hangsúlyozta.

 

    Raduly József felidézte, hogy a cigány muzsikus társadalom évszázadokon keresztül szerzett dicsőséget a cigányságnak és Magyarországnak egyaránt. Kitért arra, hogy a muzsikusok képességeik, értékrendjük alapján a cigányság arisztokráciájához tartoztak és tartoznak ma is. Úgy vélte, hogy a cigány muzsikusok követendő életmintát és értékrendet tudnak mutatni az egész cigányság számára. "Nem a régi kort sírjuk vissza, hanem az értékeket".

 

    A fellépők között lesz mások mellett Roby Lakatos és zenekara, Szakcsi Lakatos Béla, Bangó Margit, Kállai Kiss Ernő, Balogh Dezső, Kathy Horváth Lajos, a Rajkó Zenekar, a Józsefvárosi Cigányzenekar, a budapesti Cigány Filharmonikus Zenekar. A határon túlról színpadra lép a kárpátaljai E Fortunato Zenekar, a mohácsi Magyar Nemzeti Tambura Cigányzenekar, Molnár Júlia erdélyi énekművész, Schön Ignác prímás a Vajdaságból, a horvátországi Karovka Romani Dusa Zenekar és a Szlovák Cigányegyüttes.

 

    A fesztivál keretében színpadi produkciókat is láthat a közönség szeptember 27-én vasárnap a Vörösmarty téren: Szakcsi Lakatos BélaCigánykerék című musicaléből a József Attila Színház, a Bubamara című darabból a Turay Ida Színház művészei adnak elő részleteket.     Raduly József szólt arról, hogy a Cigányvarázson a zene mellett a cigány festőművészet, a fafaragás és a teknővájás is jelen lesz.