HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánytelep felszámolása miatt felelhet Párizs

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Szeptember 12    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte pénteken Franciaországot „a romák erővel történő eltávolításának szisztematikus nemzeti politikája” miatt két héttel azután, hogy a francia rendőrség vitatott körülmények között felszámolta az egyik legrégebbi illegális cigánytelepet Párizs közelében.

Hirdetmény

„Egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy a romák erővel történő eltávolítása szisztematikus nemzeti politika” alapján történik – olvasható a genfi közleményben.

 

Elég a büntető politikából

 

„A nemzetközi szerződések két fő szerve, a Bizottság a Faji Megkülönböztetés Megszüntetéséért és az Emberi Jogi Bizottság ebben az évben már korábban felkérték Franciaországot, hogy hagyjon fel az ilyen, erőltetett kilakoltatásokkal, alternatív szálláshely biztosítása nélkül. Csatlakozom hozzájuk, és arra kérem Franciaországot, hogy a büntető és romboló politikát valódi, átfogó politikával váltsa fel” – tette hozzá a főbiztos.

Hajléktalanná váltak

 

Az egyik legrégebbi illegális cigánytelepet augusztus 27-én számolta fel a francia rendőrség, a Párizstól északra található La Courneuve-ben, ahol mintegy kétszáz roma élt 2008 óta. Az eljárás ellen hiába próbált fellépni az egyház, a civil mozgalmak, s azt sem mérlegelték a hatóságok, hogy az itt élő gyerekek iskolába jártak.

 

„A felszámolás előzetes értesítés nélkül történt, miközben általában legalább 24 órával előbb szólni kell. Kora délután történt, amikor a telepen élők nem voltak otthon. Vagyontárgyaikat, beleértve személyi papírjaikat is megsemmisítették. Csak néhány családot szállásoltak el, és őket is csak három éjszakára. Ezért az itt élők többsége hajléktalanná vált” – írta Zeid Raad al-Husszein.

 

Minket is említenek

 

A közlemény szerint az eltávolított romák többsége jelenleg a La Courneuve-i polgármesteri hivatal mellett sátorokban él, a civil önkéntesek támogatásának köszönhetően, akik óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a gyerekek továbbra is járjanak iskolába, annak ellenére, hogy a hatóságok tartózkodnak a gyerekek regisztrálásától. „Gyermekjogi szempontból nagyon aggasztó a helyzet” – hívta fel a figyelmet a főbiztos.

 

Azt is hangsúlyozta, hogy a kelet-európai roma migránsok telephelyeit 2012 óta rendszeresen erővel felszámolják a hatóságok. A főbiztos szerint a hasonló jellegű eltávolítások Európa más országaiban is jellemzők, köztük Bulgáriában, Albániában, Csehországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Romániában, Oroszországban, Szerbiában, Törökországban és Nagy-Britanniában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt