2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigánytelep felszámolása miatt felelhet Párizs
2015. 09. 12. 00:00

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte pénteken Franciaországot „a romák erővel történő eltávolításának szisztematikus nemzeti politikája” ...

„Egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy a romák erővel történő eltávolítása szisztematikus nemzeti politika” alapján történik – olvasható a genfi közleményben.

 

Elég a büntető politikából

 

„A nemzetközi szerződések két fő szerve, a Bizottság a Faji Megkülönböztetés Megszüntetéséért és az Emberi Jogi Bizottság ebben az évben már korábban felkérték Franciaországot, hogy hagyjon fel az ilyen, erőltetett kilakoltatásokkal, alternatív szálláshely biztosítása nélkül. Csatlakozom hozzájuk, és arra kérem Franciaországot, hogy a büntető és romboló politikát valódi, átfogó politikával váltsa fel” – tette hozzá a főbiztos.

Hajléktalanná váltak

 

Az egyik legrégebbi illegális cigánytelepet augusztus 27-én számolta fel a francia rendőrség, a Párizstól északra található La Courneuve-ben, ahol mintegy kétszáz roma élt 2008 óta. Az eljárás ellen hiába próbált fellépni az egyház, a civil mozgalmak, s azt sem mérlegelték a hatóságok, hogy az itt élő gyerekek iskolába jártak.

 

„A felszámolás előzetes értesítés nélkül történt, miközben általában legalább 24 órával előbb szólni kell. Kora délután történt, amikor a telepen élők nem voltak otthon. Vagyontárgyaikat, beleértve személyi papírjaikat is megsemmisítették. Csak néhány családot szállásoltak el, és őket is csak három éjszakára. Ezért az itt élők többsége hajléktalanná vált” – írta Zeid Raad al-Husszein.

 

Minket is említenek

 

A közlemény szerint az eltávolított romák többsége jelenleg a La Courneuve-i polgármesteri hivatal mellett sátorokban él, a civil önkéntesek támogatásának köszönhetően, akik óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a gyerekek továbbra is járjanak iskolába, annak ellenére, hogy a hatóságok tartózkodnak a gyerekek regisztrálásától. „Gyermekjogi szempontból nagyon aggasztó a helyzet” – hívta fel a figyelmet a főbiztos.

 

Azt is hangsúlyozta, hogy a kelet-európai roma migránsok telephelyeit 2012 óta rendszeresen erővel felszámolják a hatóságok. A főbiztos szerint a hasonló jellegű eltávolítások Európa más országaiban is jellemzők, köztük Bulgáriában, Albániában, Csehországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Romániában, Oroszországban, Szerbiában, Törökországban és Nagy-Britanniában.