HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elképesztő jogsértést enged meg magának a Klik

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Augusztus 09    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Nem hajlandó kiadni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) gyöngyösi tankerülete 70 gyöngyöspatai roma iskolás bizonyítványának és más tanügyi dokumentumok fénymásolatát a gyerekek szülei nevében eljáró Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványnak (CFCF), ezzel pedig gátolják a gyerekek és szüleik jogérvényesítését.

Hirdetmény

A másolatokra abban a kártérítési perben lenne szükség, amelyet azért indítottak, mert a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában jogellenesen szegregáltan oktatták a gyerekeket: a romákat az iskola alsó szintjén lévő "B" osztályba, a nem romákat pedig az emeleti "A" osztályba különítették el. A szegregáció tényét, valamint azt, hogy a cigány gyerekek alacsonyabb színvonalú oktatásban részesültek, az idén márciusban a Kúria is megállapította.

 

A gyerekek szülei kártérítést szeretnének, ügyükben a CFCF csapata jár el - ám nem minden szülő rendelkezik azokkal a dokumentumokkal, amelyekkel bizonyítani lehet, hogy gyermekeik valóban a "B" osztályba jártak. Az alapítvány először az iskolához fordult, ám a kért dokumentumokat nem kapták meg: az iskola válasza szerint a CFCF kérelmének "jogi és etikai" aggályait a tankerületnek kell vizsgálnia. Az alapítvány fellebbezést nyújtott be a másodfokú közigazgatási hatóságnál, vagyis a Kliknél, hogy adja ki a kért dokumentumokat, ám ezúttal sem jártak sikerrel. A gyöngyösi tankerület vezetője szerint ők nem kötelesek foglalkozni az üggyel.

 

"Az, hogy a Klik képes arra hivatkozni, hogy rá nem vonatkozik a közigazgatási eljárásról szóló törvény, s ezért nem bírálja el a CFCF iskolával szemben benyújtott fellebbezését, világosan mutatja, hogy a 70 gyermek jogérvényesítését kívánják megakadályozni" - írja az alapítvány, hozzátéve: a Klik levelével szemben van helye bírósági felülvizsgálatnak, s ezzel élni is fognak. Emellett azt is fontolóra veszik, hogy Balog Zoltán humánminiszterhez fordulnak: utasítsa a Kliket, hogy etikusan és jogszerűen járjon el, teljesítse a szülők kérését. A CFCF egyébként azt is szerette volna megtudni a Kliktől, hogy az iskolában tettek-e valamit a szegregáció felszámolása érdekében. Választ nem kaptak, ám úgy tudni, hogy a Klik ősztől az Integrációs Pedagógiai Rendszer bevezetésére kötelezte az intézményvezetést.

 

Juhász DánielHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Ferenc pápa a balázsfalvi romáknak: Az egyházban mindenkinek van helye

  • Ferenc pápa az egyház nevében bocsánatot kért a roma közösségtőlCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt