2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kanada csak javasol, nem dönt
2015. 08. 06. 00:00

Nem a kanadai hatóságok tagadják meg a kiutazást; a végleges döntést a légitársaságok hozzák meg.Ezt a választ adta az Észak-Magyarországnak Kanada budapesti nagykövetsége ...

Lapunkat is megkeresték többen, hogy Kanadába utaztak volna, de a reptéren kiállították őket a sorból és hiába volt érvényes meghívólevelük, útlevelük, repülőjegyük, nem kaptak beszállókártyát, így nem is repülhettek. Az ügy tovább folytatódik, hiszen az utasok perelnek, merttöbbeknek több százezer forintjuk bánja, hogy nem engedték őket kiutazni. A perhez azonban nem árt tudni, ki hozta meg a végső döntést arról, hogy nem utazhatnak.

 

Milyen alapon?

 

Kanadai Határőrszolgálatnál (CBSA) érdeklődtünk, arra voltunk kíváncsiak, a kanadai hivatalnokok milyen alapon végezték a kihallgatásokat Magyarország területén, magyar állampolgárokat vizsgálva.

 

Válaszukból kiderült, a CBSA végzi a repülőjáratok ellenőrzését, kapcsolattartó tisztjük a Kanadai Bevándorlási és Menekültvédelmi Törvény alapján működik együtt a légitársaságokkal, hogy segítsék eldönteni, hogy az utasok, akiket Kanadába szállítanak, az előírásoknak megfelelő iratokkal rendelkeznek-e. Hangsúlyozták: a kapcsolattartó tiszt csak javaslatot tesz, a végső döntés a légitársaság kezében van. A kanadai hatóságok vélhetően megküldik javaslataikat a légitársaság képviselőinek írásban, hogy ezzel segítsék döntéseiket.

 

Ajánlások csak szóban

 

Milyen dokumentumok készültek ennek során, és milyen formában értesítették az utasokat az őket érintő döntésekről? – kérdeztük.

 

„Az ajánlások csak szóban történnek a CBSA részéről a légitársaság felé. A CBSA nem készít semmilyen iratot a légitársaság részére” – válaszolták.

 

Azt is megkérdeztük: azon esetekben, amikor az utasnak nem engedélyezték a beszállást, miért nem kaptak erről valamilyen dokumentumot.

 

„Ez a kérdés a légitársaságra vonatkozó értesítési és jogorvoslati eljárást érinti, melyről a CBSA nem tud nyilatkozni” – tájékoztattak.

 

ÉM-NSZR

 

 

 


Kinek kell fizetni?

 

 

Korábban a légitársaságot is megkerestük, akik arról tájékoztattak minket, hogy a kanadai hatóság nem engedi fel a repülőre az embereket, éppen ezért a légitársaság erre hivatkozva utasította el a jegy árának visszatérítését. A CBSA szakembere erre a következőt válaszolta:„A nagykövetség tisztában van azzal, hogy mit állít a légitársaság. A nyilatkozat pontatlan. A CBSA-nak nincs hatásköre a beszállás megtagadására; a CBSA csupán tanácsot tud adni a légitársaságnak. Mivel az utaztatási szerződés a légitársaság és az utas között jött létre, a légitársaság hozza meg a végső döntést azt illetően, hogy az utasnak engedi, vagy megtagadja a felszállást a repülőre. A repülőjegy árának megtérítését illetően a nagykövetségnek csupán a médiából van információja. Mivel az utasszállítási szerződés a légitársaság és az utas között jön létre, a repülőjegy árának megtérítése ügyében az utas forduljon a légitársasághoz”.