HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Másfél millióra büntették a céget, ami bőrszín alapján diszkriminált

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Július 31    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Hátrányos megkülönböztetés miatt kapott másfél millió forint bírságot a móri Benteler Autótechnika Kft. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata szerint a cég megkülönböztetést alkalmazott két roma emberrel szemben. A két férfi nem kapott állást, a szóbeli fordulón kiestek a jelentkezők közül, vélhetőleg a barna bőrük miatt. Olyan indokokkal utasították őket vissza, amiket később az EBH nem ismert el felmentő okként.

Hirdetmény

2015 januárjában két cigány férfi jelentkezett operátori állásra a móri Benteler Autótechnika Kft.-hez. Sikeres írásbeli vizsga után behívták őket szóbeli meghallgatásra, ezután döntött a cég a felvételről. A két férfi sikeresen megírta a felvételit, a szóbeli meghallgatáson viszont előkerültek a problémák. Szerintük és az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata szerint az, hogy a két férfi bőre barnább az átlagnál.

 

Nem látták rajta, hogy cigány?

 

A cég arra hivatkozott az eljárás során, hogy a férfiak szakmailag alkalmatlanok az állás betöltésére. 53 embert hívtak be szóbelizni, ebből húszat vettek fel dolgozni. Az EBH vizsgálatából kiderül, hogy a húsz embernek több mint a fele nem felel meg azoknak a feltételeknek, amiket a cég támasztott az operátori állást betöltő dolgozók felé. Rendezettséget, összeszedettséget, monotóniatűrést és lojalitást várt el a cég. Szakmai tapasztalat nem volt szükséges, de előnynek tekintették.

 

A cég az EBH-eljárás során azt állította, a férfiak – akikről nem is tudták, hogy cigány származásúak -, nem rendelkeztek a szükséges tulajdonságokkal. Szerintük a baj nem az volt, hogy cigányok, hanem az, hogy hosszú ideig voltak munkanélküliek, amikor dolgoztak, akkor is csak időszakosan, emiatt számukra úgy tűnt, nem törekedtek egy biztos munkahely megszerzésére.

 

A Benteler Autótechnika Kft. illetékese szerint az egyik férfi elmondta, hogy hirtelen felindulásból döntött a felmondás mellett a korábbi munkahelyén, tehát a munkához való hozzáállása nem megfelelő. A másik férfi pedig zavarosan töltötte ki az önéletrajzát (túl sok a munkanélküli időszak), ezért utasították el, írja az EBH határozata. Ezzel szemben a határozat szövegéből az derül ki, hogy „mindkettőjüknek több éves munkatapasztalata van az eljárás alá vont által meghirdetett operátori vagy ahhoz hasonló munkakörben”, ráadásul ha valaki nem rendelkezik folyamatos munkaviszonnyal, ez nem lehet kifogás egy betanított munkára való alkalmazás esetén.

 

A két férfi állítja, hogy konkrét kérdésükre, hogy cigányságuk miatt nem kapták-e meg az állást, ez volt a válasz a HR-es kollégától: „Sajnos ez van, de nem én döntöm el, hanem a vezetők.” A két férfi e mondat elhangzása után kezdeményezte a vizsgálatot.

 

Az EBH nem fogadta el kimentésként azt az indokot, miszerint az interjúztató kolléga nem tudott a férfiak roma származásáról, a hatóság szerint bőrszínük alapján egyértelmű volt származásuk.

 

„A hatóság mindezekre tekintettel megállapította, hogy az eljárás alá vont nem tudta magát kimenteni, nem bizonyította, hogy a kérelmezőket nem a roma származásuk, illetve bőrszínük miatt nem alkalmazta„ - foglalta össze a határozat.

 

Elértük, és szerettük volna megkérdezni az ügyben a Benteler Autótechnika Kft. sajtószóvivőjét, de ők nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

 

Nem ritka a megkülönböztetés

 

Magyarországon nem ritkák a hasonló esetek. Gyakran éri hátrányos megkülönböztetés a romákat származásuk miatt és esnek el szakmájuknak és tapasztalatunknak megfelelő munkahelyektől, lehetőségektől. Az érintett kft.-nek sem ez az első ügye az EBH-val. 2006-ban már felszólítást és pénzbüntetést is kaptak a hatóságtól a náluk munkát keresők hátrányos megkülönböztetése és a felvételi eljárás során a munkakeresőkkel szemben tanúsított méltatlan és megalázó magatartás miatt. Akkor egy számukra munkaerőt kölcsönző céggel közösen 1,3 millió forintot kellett fizetniük.

 

A romákat egy részének a diszkrimináció a társadalomtól mindennapi magatartás és a leghétköznapibb szituációkban találkoznak velük az emberek, mint például a nyíregyházi edzőteremből, cigány származásuk miatt kitiltott férfiak 2015 januárjában. Az edzőterem vezetőjének hangját titkos felvételre rögzítette a férfiak egy nem cigány származású barátja, melyet az EBH bizonyítékként használt fel az edzőterem ellen és megrovásban részesítette őket.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt