2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigánytelepeken koncerteznek a cseh filharmonikusok
2015. 07. 24. 00:00

Újra kelet-szlovákiai roma telepeken ad koncerteket a jövő héten a prágai Cseh Filharmónia muzsikusainak 13-tagú csoportja.

A Hermány (Hermanovce), Raszlavica (Raslavice) és Lénártó (Lenártov) településeken a prágai muzsikusok Ida Kelarová és a Chavorenge roma zenekart fogják kísérni. Kelarová évek óta igyekszik támogatni a romatelepek fiataljait és megismertetni velük elsősorban roma zenészek műveit.

 

A Cseh Filharmónia ezt az igyekezetet támogatja. A koncertek mellett a zenészek elbeszélgetnek a roma telepek lakosaival is.

 

A műsor mintegy 15 roma éneket tartalmaz. Ugyanakkor bemutatjuk Johannes Brahms Magyar táncok és Antonín Dvorák Szláv táncait is.

 

Első ízben tavaly nyáron járt a prágai Cseh Filharmónia Kelet-Szlovákiában, ahol több tízezer roma él nehéz körülmények között. Akkor Lenártó és Raszlavica településeken, valamint Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a helyi zsinagógában tartottak koncertet.

 

A tavalyi turné eredménye, hogy a cseh filharmonikusok két tehetséges roma gyereknek segítettek abban, hogy felvegyék őket a prágai konzervatóriumba.