2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Teleki László: A jövő a fiataloké!
2015. 07. 14. 00:00

A fiatalok aktív szerepvállalási lehetőségeiért, a tudatos jövőformálásért emelt szót Teleki László országgyűlési képviselő, példaértékűnek nevezve a Phiren Amenca kolozsvári nemzetközi rendezvényét.

A volt romaügyi államtitkár az MTI Országos Sajtószolgálatán kiadott közleményében azt írta: „Felkészült roma fiatalok ezrei állnak készen arra, hogy jobbá formálják a világot, lerombolják az előítélet falait, és megváltoztassák a cigányságról kialakult sztereotip képet”.

 

Teleki László azt írta: „Meg kell őket látnunk és hallanunk, nehogy ők is csatlakozzanak azokhoz a tízezrekhez, akik a jobb élet reményében elmenekülnek ebből az országból.”

 

A RomNet az alábbiakban teljes terjedelmében közli Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő közleményét.

 

A jövő a fiataloké, hát segítsük őket!


Ma sok tízezer fiatal gondolja úgy, hogy más országban keresi a megélhetést, a biztos és kiszámítható jövőt, és próbálja visszaszerezni a demokráciába, a jogállamba vetett hitét. Nem bíznak az állami propagandában, mert a saját bőrükön érzik a jelenlegi kormány hazug, álszent és népnyúzó jellegét. A Fidesz már csak a nevében őrzi azt a szellemiséget, amely egyszer egy új korszak demokráciáját hirdette. Ennek a pártnak a vezetői már régen kiöregedtek, szembefordultak önmagukkal, és az egykor élsportoló-élharcos csapattagok az öregfiúk csapatában is szégyenteljesen szerepelnének.

 


Ha komolyan gondoljuk és mondjuk, hogy a fiataloké a jövő, akkor segíteni és támogatni kell a törekvéseiket, nem pedig ellopni azt! Meg kell hallani a hangjukat, figyelembe kell venni a szándékaikat, javaslataikat, mert rájuk építjük a társadalmunkat, és mert ők lesznek az utánunk következő generációk alappillérei. Mindannyiunk felelőssége, hogy milyen örökséget hagyunk az utókorra. Nem engedhetjük, hogy hibás szemléletre épülő, elnyomó társadalom öröklődjön évtizedeken keresztül. A fiataloknak beleszólásuk kell legyen saját jövőjükbe.

 

Felkészült roma fiatalok ezrei állnak készen arra, hogy jobbá formálják a világot, lerombolják az előítélet falait, és megváltoztassák a cigányságról kialakult sztereotip képet.

 

Meggyőződésem, hogy ebben a tudatos jövőformálásban élen jár az a nemzetközi roma ifjúsági szervezet, a Phiren Amenca, amely elhivatottan dolgozik Európában a sikeres és békés jövő érdekében. A Budapestről irányított nemzetközi programok, valamint több ezer aktivistájuk megteremtik a roma és nem roma fiatalok együttműködésének alapját, és ez jelentheti mindannyiunk közös jövőjét.

 

Az öntudatosság és a tenni akarás kiváló példája az, hogy egy teljes héten át zajlanak műhelybeszélgetéseik és kulturális fesztiváljaik Kolozsvárott. Ezzel az erdélyi település, amely idén Európa Ifjúsági Fővárosa, a kontinens Roma Ifjúsági Fővárosa is lesz. Ezekre a bátor és tettrekész fiatalokra lehet és kell a jövőt építeni, hogy a hazai kisebbségpolitika ne botrányoktól és ellenérzésektől legyen hangos, hanem a sikerektől és pozitív változásoktól. Meg kell őket látnunk és hallanunk, nehogy ők is csatlakozzanak azokhoz a tízezrekhez, akik a jobb élet reményében elmenekülnek ebből az országból.

 

Teleki László
országgyűlési képviselő,
az MSZP nemzetiségi tagozatának elnöke