2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megkezdődött a Phiren Amenca rendezvénysorozata Kolozsváron
2015. 07. 14. 00:00

Megkezdődött a budapesti székhelyű Phiren Amenca nemzetközi roma ifjúsági szervezet egy hetes eseménysorozata Kolozsváron, amelyen Európa 15 országából mintegy 400 fiatal vesz részt.

megynitó   infopont

 

A Phiren Amenca „So keres, Európa?!” (Mit csinálsz, Európa?!) címmel zajló nemzetközi roma ifjúsági találkozót az Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozatának keretein belül rendezi, hogy egy teljes héten át képviseljék és bemutassák a roma kultúrát, és szót emeljenek a diszkrimináció ellen. 

 

Mágó Sámuel, a pécsi székhelyű Romano Centro önkéntese, aktivistája a kolozsvári Bolyai Egyetem épületében  tartott megnyitón  a szervezők nevében mondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a roma fiatalok is hallatni akarják hangunkat, megmutatni arcunkat, és hirdetni, az európai kultúra és emberiség része a cigányság is.

 

A megnyitót követően tematikus műhelyfoglalkozásokat tartanak a résztvevőknek, amely az oktatási szegregáció, emberi jogok, a roma holokauszt és történelem, a civil önszerveződések lehetőségei, a kulturális értékek közvetítését érinti.

 

Herfort Marietta a Phiren Amenca koordinátora azt mondta, ez az egy hetes nemzetközi találkozó lehetőséget nyújt arra is, hogy a nemzetközi hálózat tagországaiból érkezett fiatalok megismerjék egymás országának roma kultúráját, párbeszédeket kezdeményezzenek, elsajátítsák a jó gyakorlatokat, és a közösen kialakított álláspontot, elhatározást saját országuk döntéshozóival is megismertessék, hatást gyakorolva ezzel is az európai országok romákat érintő nemzeti cselekvési programjukra.

 

A 9 órától 17 óráig tartó tematikus workshopokat követően koncertek szórakoztatják a közönséget. Magyarország roma zenei kultúráját a paszabi Parno Graszt zenekar néhány tagja az utánpótlás csapatával képviseli, akik éneket és táncot is tanítanak az európai roma és nem roma fiatloknak.

 

A Provokáld Európát, változtasd meg a világot! szlogen alatt rendezett eseménysorozatban csütörtöktől a résztvevők 48 órás helyi akciókban hívják majd fel a figyelmet arra, hogy a fiatalok együtt küzdjenek az Európában terjedő szélsőséges cigányellenesség ellen. Az akciót Kolozsvár különböző terein és az egyetemi épületben tartják majd.

 

A Phiren Amenca So keres, Európa?! rendezvénysorozatának médiapartnere a www.RomNet.hu

 

A rendezvény szervezőinek nyitóbeszéde magyarul, angolul és romani nyelven:

 

Kedves Barátaik!

 

Azt mondják, mi vagyunk a jövő! Mi visszük tovább azt, amit szüleinktől kaptunk. Ránk alapozzák a következő generációk társadalmát. Éppen ezért nekünk is beleszólásunk van, mi is szeretnénk formálni saját jövőnket. Ne akarjanak belekényszeríteni mások döntéseinek következményeibe. Mi, fiatalok kellően felkészültek vagyunk arra, hogy tudatosan formáljuk szebbé és jobbá a világot!

 

Kolozsvár ebben az évben Európa Ifjúsági Fővárosa. Mi, roma fiatalok is hallatni akarjuk hangunkat, megmutatni arcunkat, és hirdetni, az európai kultúra és emberiség része a cigányság is. Ez az egy hét remek lehetőség, kiváló alkalom arra, hogy közösséget építsünk, találkozzunk, megismerjük egymást, és párbeszédet kezdeményezzünk a többség és a kisebbség, a fiatalok és az idősebb korosztály, a döntéshozók és az egyszerű emberek között. Célunk, hogy kritikus gondolkodásra motiváljuk a fiatalokat, véleményeket ütköztessünk, illetve, megteremtsük a roma és nem roma fiatalok együttműködéseinek alapját. Azt az alapot, amely mindannyiunk közös jövőjét jelenti. Építő jellegű kritikánkat meg kell hallania Európa vezetőinek, az Európai Unió tagállamaiban tevékenykedő polgároknak. És el kell fogadniuk segítségünket, meg kell hallgatniuk véleményünket, ha valóban közös jövőt ígérnek, akarnak!

 

A Phiren Amenca roma és nem roma fiatalok ernyőszervezete, amely elkötelezett a diszkrimináció elleni küzdelemben, harcol az emberi jogokért, a jogérvényesülésért, ápolja a kultúrát, formálja a gondolkodásmódot, teret ad az egyén kibontakozásának. Több ezer tagunk segíti társainkat a hétköznapokban, és találkozóinkon, úgy, mint most is, megosztják egyéni és közösségi sikereiket, eredményeiket.

 

Ma egy új feladat vár ránk: megmutatni Európának, hogy a roma fiataloknak, az új generáció tagjainak helye és szerepe van az élet minden egyes területén, és büszkén, méltóságteljesen, igaz szívvel tudják bemutatni az egyetemes kultúránkat. Kolozsvár a roma fiatalokkal megmutatja Európának, hogy a kulturális sokszínűség gazdagítja és összeköti, nem pedig rombolja a társadalmakat.

 

Legyünk együtt részesei a változásnak!

 

Szeretettel köszöntünk minden résztvevőt, minden új és régi barátot, Európa legjobb aktivistáit! Eredményes munkát, de emellett természetesen jó élményeket kívánunk mindenkinek erre a hétre! Azt gondolom, most megérdemli mindenki a tapsot, mert nektek köszönhetően bátran kimondhatjuk: rendezvénysorozatunkkal Kolozsvárt 2015-ben Európa Roma Ifjúsági Fővárosává varázsolhatjuk.


(Opre Roma!)

 

 

Dear Friends brothers and sisters!


Everyone says that we are the future! We will bring further what we got from our parents, families, friends, and we are the basis for the next generations. That’s why we do believe, we have to be critical in our present, critical about ourselves and critical about what is going on in Europe.

 

This year Cluj is the European Youth Capital. The time has come to raise our voice, show our realities and and to make it visible each Roma in Europe belongs to European societies. This week we are able to meet with each other, share our realities and to create a dialogue among Roma and non Roma, young and old and decesion makers and to create a common understanding among each other.

 

We welcome you here all our Friends, colleagues, activists! We do believe with our presence here, Cluj can also become the European Roma Youth Capital in 2015!!! We will become Changemakers, simply to ask Europe: So keres, Europa?!

 

Mure phrala, phenya, taj amale!

 

Saore phenen ke ame sam o dyes kaj avel! Ame anas majdur kodola so sityilijam kathar amari familia thaj ame sam e generacija kaj avela.

Anda kadja amen trubul te das duma vi lasho v inasul anda kodo kaj avela amenca taj kaj avela ande Evropa haj kaj zhal Europa.

Ado bersh Cluj si o Europesko kapital katar e ternipe. Avilja e vrema te keras amari vorba ashundi taj te sikhavas ke sao Rom taj sae Romni si manush anda Europa.

Devlesa arakhas tumen kathe, amale, kollege taj activisturja! Zurales patyas ke amenca kathe kado foro Cluj shaj te avel kado bersh duj mija deshupanch o Europesko kapital katar Romano ternipe! Amen sam o parudimos kon puchen e Europa: So keres Europa?!