2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romákról, romák nélkül: nemzetközi konferenciát tartottak az integrációról
2015. 04. 30. 00:00

Az eddigi eredmények egyértelműen a romák integrált oktatása mellett szólnak, ezért a kormány elkötelezett mellette - mondta Czibere Károly, az Emmi államtitkára szerdán Budapesten.

 

Az Andrássy Egyetem és a Hanns Seidel Alapítvány által A romák magyarországi integrációjának problémái - oktatáspolitikai kérdések címmel rendezett nemzetközi konferenciáján az államtitkár kiemelte: hosszú távú stratégia keretében kell megoldani a romák integrációjának, oktatásának kérdését, és ez nem kizárólag a roma családok, az iskolák vagy a helyi közösségek, hanem az egész nemzet közös ügye.

 

 


 

 

Hanns Seidel Alapítványról a RomNet is csak az internetről talált információt. Egy biztos annyi közük van a roma integrációhoz, mint a szerkesztőségünknek Hanns Seidel Alapítványhoz. Bemutatkozásukban azt írják, hogy a Hanns-Seidel-Alapítvány 1967. április 11-i megalakulása óta alapszabálya értelmében – mely a német nép keresztény alapú demokratikus és állampolgári képzését tekinti alapvető feladatának - sokoldalú politikai képzési tevékenységet folytat. Weboldaluk bemutakozásában jól kivehető, hogy az alapítvány a leharcolt német politikusok egyik gyűjtőhelye.

 

A Hanns-Seidel Alapítvány közvetlenül a rendszerváltáskor kezdte meg tevékenységét Magyarországon és hatékonyan segítette elő a transzformációs és integrációs folyamatokat rendezvények szervezésével, workshopok és találkozók megtartásával a gazdaság, a politika, a közigazgatás, a civil társadalom és általában a közélet képviselői, döntéshozói és multiplikátorai részére. Ezen túlmenően szakmailag támogatta és támogatja azokat az állami és civil intézményeket és szervezeteket, amelyek Magyarország EU-s tagságából adódó aktuális kihívásokat (pl. EU-s és Schengeni külső határok) kezelik.Tevékenységünk kiterjed a közigazgatás-fejlesztésre és a magyarországi konzervatív pártokkal és alapítványaikkal való együttműködésre elsősorban tanácsadás formájában.

 


Képzési programjainkkal, műhelybeszélgetésekkel, szakmai konferenciákkal segítjük a döntéshozókat a hálózatépítésben.  

 


Munkánk súlyponti része a magyar rendészeti szervekkel való intenzív együttműködés. Az Országos Rendőrfőkapitánysággal való együttműködés keretében különös hangsúlyt fektetünk a határrendészeti munkára. Mindezek mellet közös projekteket valósítunk meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, a Belügyminisztériummal is és a Közép-európai Rendőrakadémiával is.  



Programjaink az alábbi területeket foglalják magukba:

 

  • Együttműködés az Országos Rendőrfőkapitánysággal és egyéb rendészeti szervekkel, úgy mint a Budapesti Rendőrfőkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Határrendészet, valamint egyéb képzési és továbbképzési intézmények és akadémiák

 

  • programok és továbbképzések a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal együttműködésben

 

  • együttműködés állami és társadalmi intézményekkel és civil társadalom intézményeivel

 

 

A kormány továbbra sem lát más megoldást, mint az integrált oktatást, nevelést, ezért folytatni fogják az ebbe az irányba tett lépéseket - közölte Czibere Károly. 

 

Az államtitkár kifejtette: hosszú távú építkezésre van szükség, meg kell vizsgálni, hogy miként lehet például beavatkozni a városokban, ahol a szabad iskolaválasztás a szegregációt mozdíthatja elő. Magyarországon már nem a nulláról kell kezdeni a munkát a romaintegrációt illetően az oktatásban, mert már vannak sikerek, eredmények. Azt kell megfigyelni, hogy mely programok bizonyultak eredményesnek. Értékelni kell ezeket a projekteket, majd a bevált megoldásokat rendszerszinten is el kell terjeszteni - mondta.

 

Mivel a romaintegráció kérdése az egész közvéleményt érdekli, a kormány igyekszik minden fórumot felhasználni a párbeszédre, a vitákban való részvételre, mert ez segíthet abban, hogy továbbléphessenek. Úgy látja, a mostani konferencia is termékeny eszmecserére ad lehetőséget ebben a fontos témában - fejtette ki Czibere Károly.

 

Masát András, az Andrássy Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy a párbeszéd segíti, de nem helyettesíti a hatékony cselekvést, márpedig egy ilyen lényeges kérdésben lépéseket kell tenni. Mindenkinek az áll érdekében, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat - mutatott rá.

 

 


 

 

Masát András életpályája is azt mutatja, hogy Õ sem a roma integráció szakértője. Tanulmányait a szegedi JATE magyar-német szakán végezte. 1970-től 1980-ig tanársegéd majd adjunktus a JATE-n, 1980-tól az ELTE BTK Germanisztikai és Romanisztikai tanszékén, 1983-tól pedig szintén az ELTE-n a skandinavisztikai tanszéken oktat. 1989-től 1991-ig oktatási és külügyi általános dékánhelyettes, 1991-től 1994-ig pedig rektorhelyettes. 1997-től tanszékvezető a Skandináv nyelvek és irodalmak tanszékén. Dán, norvég és svéd nyelvet is tanít. Fő kutatási területe a modern norvég irodalom. Doktori disszertációja alapján az MTA az irodalomtudományok kandidátusává nyilvánította. 1995-ben nyerte el a PhD fokozatot. 1982-től Európa számos országának egyetemén tart vendégelőadásokat. Több egyesületnek is tagja: Nemzeti Skandináv Egyesület (IASS 1980–), Nemzeti Germanisztikai Egyesület (IVG 1983–), illetve utóbbinak elnökségi tagja (1995–), valamint a Modern Filológiai Társaság É-Európában szakoszt. elnöke (1987–). Alapítója és szerkesztője a Skandinavisztikai Füzeteknek, valamint a Nagy–Britanniában kiadott Skandinavian c. folyóiratnak. A Filológiai Közlöny szerkesztői bizottságának is tagja. Írásai külföldön is megjelentek. 1982 óta Szentendrén él. Masát András 2008. óta vezeti az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet, 2014. március 15-étől 2017. március 14-ig szóló megbízatása harmadik ciklusa az intézmény élén. 2014. május 26-án a német-magyar tudományos és oktatáspolitika terén szerzett kiemelkedő érdemeiért a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagy Érdemkeresztjével tüntették ki.

 

Partnereik:

Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA)
Barankovics István Alapítvány (BIA)
Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
Belügyminisztérium
BÁH
Rendőrség
Közép-Európai Rendőrakadémia (KERA)
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem
Keresztény Roma Szakkollégiumok Hálózata

 

 


 

 

Fixl Renáta, a Hanns Seidel Alapítvány budapesti képviseletének megbízott vezetője hangsúlyozta: az oktatás, a képzés a felemelkedés kulcsa a romaintegráció esetében is. A sok nehézség ellenére a sikerekről is beszélni kell - tette hozzá.

 

Fixlről is mindössze annyi kapcsolatot találtunk a romákhoz, hogy facebook oldalán ismerősei között szerepel a 100 Tagú cigányzenekar.    

 

Ellen Bos, az Andrássy Egyetem professzora azt mondta, hogy a romák integrációja az egyik legfontosabb társadalompolitikai kihívás Magyarországon és a szomszédos országokban. Jellemző azonban, hogy sokat beszélnek a problémákról és keveset arról, hogy vannak sikeres projektek is ezen a területen - vélekedett.

 

Ellen Bosról nem sok mindent találni a neten, roma ügyben, pláne integrációban nem merült fel még a neve. A cikkben szereplőkkel talán annyi a közös, hogy Õ is az Andrássy Egyetem professzora és köze van a német nyelvhez, mert az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen szerezte doktori fokozatát.

 

Szerkesztőségünk külön véleménye, hogy még sok ilyen konferenciára van szükség, és rögtön előrébb van a cigányügy, ha egyáltalán van ilyen ügy. Gratulálunk a szervezőknek!