2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Radikális átalakítást hajt végre Hegedűs az ORÖ hivatalában
2015. 04. 28. 00:00

Radikális átalakítást hajt végre saját hivatalában az ORÖ elnöke, és a RomNet úgy tudja, ennek következtében Farkas Flóriánnak is távoznia kell a foglalkoztatási szövetkezet éléről.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke a szervezet körüli botrányok és bűncselekmény-gyanús gazdálkodások, valamint már az elrendelt hatósági eljárások és rendőrségi nyomozások miatt felmondott az ORÖ hivatalvezetőjének, gazdasági vezetőjének, titkárságvezetőjének és más munkatársaknak – értesült több, egymástól független forrásból a RomNet. Szerkesztőségünk úgy tudja, a hivatal vezetői tisztségében történt változásokat csütörtökön jelenti be Hegedűs István elnök. Információnk szerint az ORÖ Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet elnöki posztjáról április 30. hatállyal távoznia kell Farkas Flóriánnak is.


Az ORÖ pénzügyi gazdálkodását vizsgáló, úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság tagjai néhány héttel ezelőtt tartott sajtótájékoztatójukon beszéltek újságíróknak arról, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter egy levélben arra utasította az ORÖ jelenlegi elnökét, Hegedűs Istvánt, hogy haladéktalanul alakítsa át a mintegy ötmilliárd forintos uniós támogatásból gazdálkodó projektet bonyolító foglalkoztatási szövetkezet vezető személyi állományát. Az ellenzéki képviselők a levelet nem tudták megmutatni a sajtónak, mindössze annak tartalmáról beszéltek, melyről állításuk szerint maga az elnök, Hegedűs István tájékoztatta őket.


Az ORÖ Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezetének alapító elnöke Farkas Flórián, aki az önkormányzat elnökeként párhuzamosan is betöltötte a pozíciót.  Farkas Flórián, aki egyébként a Lungo Drom elnöke is, önkormányzati és szövetkezeti pozíciója mellett a Fidesz országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese, és 2014-től Orbán Viktor miniszterelnök romaügyi megbízottja havi egymillió forintos tiszteletdíjért. Farkas Flórián még 2014-ben, az országgyűlési választásokon már újból mandátumot nyert parlamenti képviselőként, egy májusi kihelyezett ORÖ-s közgyűlésen a szervezet elnökeként kezdeményezte, hogy az önkormányzat minden, az államtól ingyenesen tulajdonba kapott ingatlanvagyonát adta át tulajdonba a foglalkozatási szövetkezetnek. Farkas Flórián a 2014. októberi helyhatósági és nemzetiségi választásokon ismét mandátumot szerzett a Lungo Drom színeiben az ORÖ közgyűlésében, de az összeférhetetlenségi törvény miatt lemondott kisebbségi mandátumáról. Kijelölt elnökként pedig Hegedűs István korábbi alelnök töltötte be a pozíciót. Hegedűs első elnök javaslata az volt, hogy a már miniszterelnöki megbízottként is tevékenykedő Farkas Flórián „örökös tiszteletbeli elnökként” továbbra is dolgozhasson az ORÖ-ben, és ehhez önálló irodát, infrastruktúrát és költségkeretet is kap. Farkas Flórián olyan felhatalmazást is kapott Hegedűs javaslatára a képviselők többségétől, hogy bármikor felszólalhat, javaslatot tehet, vagy akár vezetheti is az ORÖ közgyűlését. Farkas Flórián élt is a lehetőséggel, eddig valamennyi közgyűlésen részt vett, és az elnök mellett foglalat helyet az üléseken.


Farkas Flórián a foglalkozatási szövetkezet elnöki tisztségét a parlamenti mandátuma és miniszterelnöki megbízotti pozíciója mellett megtartotta. A szövetkezet körüli korrupció-gyanús kifizetések, túlárazott pénzköltések és más bűncselekmények gyanúját is felvetett gazdálkodásokkal összefüggésben érdemben egyetlen egyszer sem szólat meg, mindössze egy más jellegű sajtóeseményen mondott néhány fenyegető mondatot az ATV kameráján keresztül az őt bíráló ellenzéki képviselőknek, valamint a sajtó munkatársainak. Az ORÖ pénzügyi botrányairól a parlamentben minden ellenzéki párt felszólalt, vizsgálatot és magyarázatot követelve. Farkas Flóriánt és az uniós támogatásból zajló programot Rétvári Bence államtitkár védte meg több ízben is, de Lázár  János miniszter is szót emelt, védve és támadva egyaránt a gyanús ügyleteket.


Balog Zoltán, az Emmi tárcavezetője szabálytalansági eljárást indított a foglalkoztatási szövetkezet gépjárműbérlése és bútorvásárlása miatt, de a miniszter közölte, a program a botrányok ellenére tovább folytatódik. A minisztérium korábban elhallgatta azt a tényt, hogy Balog Zoltán kifogásokat emelt a projekttel kapcsolatban, és emiatt a program összes kifizetését felfüggesztette. Balog Zoltán nem tartotta helytelennek azt sem, hogy a romák foglalkoztatását elősegítő programpénzből az ORÖ 200 millió forintért vásárolt székházat Budán, és további százmilliókért vásárolnának újabb ingatlanokat hét vidéki városban. A tárcavezető, vagy sajtóosztálya arról sem nyilatkozott, hogy a projektvezető havi 1,2 millió forintos bérezése a napi 4 órás foglalkoztatásban nem számít-e kiugróan magasnak.


Arról, hogy Farkas Flórián a foglalkoztatási szövetkezet elnökeként milyen fizetést, díjazást, tiszteletdíjat, vagy költségtérítést kap, senki, még az ORÖ képviselői sem tudnak felvilágosítást adni, és erre vonatkozó adat a miniszterelnöki megbízott nyilvános vagyonnyilatkozataiban sem szerepel.


A RomNet minisztériumi forrásból úgy értesült, a foglalkoztatási szövetkezet és az ORÖ körüli botrányok már „a legmagasabb szintekig” eljutottak, és féltve a kormány társadalmi felzárkózatási programját, „gyökeres átalakításokat eszközölnek”. Egy magas beosztású minisztériumi dolgozó, aki neve mellőzését kérte, a RomNet-nek azt mondta, a kormány és a tárca közös döntése, hogy Farkas Flóriánnak távoznia kell a foglalkoztatási szövetkezet éléről, valamint minden olyan munkatársának, kik akár gyanúsítottként érintettek lehetnek a hatóságoknál már zajló nyomozásokban. A neve elhallgatását kérő munkatárs azt mondta, kormányzati szinten szóba került az is, hogy amennyiben „egyenes irányba fordul” a Nemzeti Nyomozó Irodánál és a Központi Nyomozó Főügyészségen hűtlen kezelés, sikkasztás és más ügyekben zajló nyomozás, valamint a Kormányhivatalnál és az Állami Számvevőszéknél zajló vizsgálat, Orbán Viktor kormányfő azonnali hatállyl visszavonja Farkas Flórián megbízatását.


A RomNet úgy tudja, a kormányzati iránymutatásnak megfelelően Hegedűs István, az ORÖ elnöke már a múlt héten közölte az érintettekkel, hogy április 30-i hatállyal a munkáltatói jogok gyakorlójaként felmondott a hivatalvezetőnek, a gazdasági vezetőnek és több más hivatali dolgozónak. Információink szerint minderről csütörtökön a közvéleményt is tájékoztatja. Az ORÖ szervezetét és hivatalát érintő változások minden bizonnyal témája lesz a szerdai, Szolnokon tartandó Lungo Drom kongresszusnak is, ahová az ORÖ pénzügyi gazdálkodását vizsgáló lungo dromos képviselőket, Vajda Lászlót és Lakatos Oszkárt nem hívták meg, annak ellenére, hogy ők a legnagyobb roma szervezet alelnökei. 

 

Az ORÖ-ben végbemenő gyökeresnek számító szervezeti változásokról árnyaltan ugyan, de nyilatkozott Hegedűs István elnök a 168ora.hu oldalon kedd este, Híd a semmibe című írásban közöltek szerint úgy fogalmazott: Farkas Flórián személye ugyan fontos a cigányságnak, de a munkahelyteremtő projekt menedzsmentjében „teljes körű, radikális” személyi változtatásra van szükség. Hegedűs a 168 órának nyilatkozva még azt sem zárta ki egyértelműen, hogy mint OCÖ-elnök ő maga váltsa le Farkas Flóriánt a szövetkezet éléről, de – mint mondta – a döntés előtt még „valakivel” konzultálnia kell.


Az ORÖ elnöke a lapnak az „illetékes” nevét nem árulta el. A lap megjegyzi, mindenesetre annyi tudható, hogy a miniszteri biztos tisztet is betöltő Farkas Flórián főnöke az államigazgatásban nem más, mint maga a miniszterelnök, Orbán Viktor, aki ugyan a legritkább esetben engedi el hívei kezét. Csak akkor, ha már a saját népszerűsége kerül veszélybe –olvasható a cikkben.


A Fidesznek és a kormánynak a jelentősnek mondható népszerűség-, és szavazatvesztés pedig nem tett jót, ezt bizonyítja az elbukott három időközi országgyűlési képviselő-választás, a kormány elleni demonstrációk, és az egymást követő brókerbotrányok. A polgári kormány zászlóshajójának számító társadalmi felzárkózatási program körüli bűncselekmény-gyanúk pedig újabb árnyékot vethetnek nem csak a kabinetre, hanem magára Orbán Viktorra is, aki élharcosa volt Magyarország Európai Unió soros elnökeként egy, a romák társadalmi integrációját és felzárkóztatását előmozdító uniós keretstratégia megalkotásában.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 


hegedűs     flórián-atv

Itt az idő! - Hegedűs István, az ORÖ elnöke           Az ATV kérdezte: Flóri, hol a pénz?

 

 

ellenzéki képviselők     új roma politika

 

A vizsgálóbizottság és az NNI-s feljelentés             Kormányfő és az istápoló megbízottja