2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ötven millióra pályázhatnak roma kulturális rendezvények
2015. 04. 28. 00:00

Idén is meghirdették a roma kulturális pályázatot, melyben az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága 50 millió forinttal támogatja roma kulturális események megrendezését.

A kultúra bármely ága alkalmas arra, hogy segítsen elfogadtatni és megszerettetni a másik egyediségét, egy kisebbséghez való tartozás különlegességeit – mondta Langerné Victor Katalin. Az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára fontosnak nevezte, hogy a magyar emberek megismerjék a tizenhárom nemzeti kisebbség, köztük a romák kultúráját.

Elmondta, hogy az államtitkárság 2012 óta minden évben kiírta ezt a pályázatot, amely két komponensből áll: az ’A’ komponensben kisebb rendezvények, roma irodalmi és felolvasó estek, kiállítások megrendezését támogatják. A ’B’ komponens keretében nagyobb fesztiválszerű események számíthatnak juttatásra.

Ebben az évben először, a kisebb rendezvények egy részének a roma holokausztról és annak feldolgozásáról, a téma körüljárásáról kell szólni. Erre azért van szükség, mert „ez a téma még kicsit kibeszéletlen' - mondta Langerné Victor Katalin.

A kultúra hozzásegít ahhoz, hogy az emberek párbeszédet folytassanak egymással – jelentette ki az államtitkár. Ezért kérik a pályázókat, hogy elsősorban olyan eseményeket szervezzenek, ahol a kisebbség és a többség együtt, közösen vesz részt, hogy így ismerjék meg egymás kultúráját – fűzte hozzá.

Emlékeztetett: a nemzeti felzárkózási stratégiában nagyon nagy hangsúlyt helyeznek a kultúrára, mert egymás elfogadását, az előítéletek lebontását egy sikeres közös rendezvény nagyban tudja segíteni.

Végezetül felhívta a figyelmet, hogy a pályázati kiírást a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal honlapján teszik közzé. A pályázatok leadási határideje: május 15.