2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigánymisszós kutatás: alapvető változásokat okoz a közösséghez való csatlakozás
2015. 04. 24. 00:00

Alapvető változásokat okoz a megtérők életében a közösséghez való csatlakozás a magyarországi cigánymissziós mozgalmak hatásait vizsgáló kutatás szerint.

Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház országos cigánymissziójának vezetője elmondta: a 2012-ben elvégzett kutatással annak bemutatása volt a céljuk, hogy a befektetett munka megtérül, és az nem csak az egyházak, hanem az egész társadalom számára értékes.
    

 

Gyetvai Gellért, a kutatás vezetője, a Cigánymisszós mozgalmak hatása Magyarországon című könyv társszerzője arról beszélt, hogy korábban nem készült gyülekezetekről ilyen kutatás, amely szerint 2012-ben 20-22 ezer embert érinthetett a cigánymisszió 51 felekezetén keresztül.
    

 

Az evangélikusok kivételével a történelmi egyházi felekezeteket nem számolták be a gyülekezetek közé, mert ezeknél az egyházaknál - mint mondta - teljesen más logikával épülnek fel ezek a közösségek.
    

 

Elmondta, a kutatás rámutatott, hogy a cigánymisszóban résztvevők kapcsolatrendszere teljesen átrendeződik. Példaként említette, hogy a szegregált helyzetből "felfelé húzó kapcsolatokra" tesznek szert ezek az emberek. A kutatásban megkérdezettek 99 százaléka pozitív változást lát a gyülekezetbe kerülésével - tette hozzá.
    

 

A közreadott sajtóanyag szerint 6500 embert vontak be kutatásba. Õk 16 éven felüli cigányok, akiket megkereszteltek és rendszeresen részt vesznek istentiszteleteken.
    

 

Az adatfelvétel során 705 egyéni és 561 családi kérdőívet értékeltek ki.
    

 

A megkérdezettek egy százaléka mondta csupán, hogy nem jelentet változást az életében a közösséghez való csatlakozás. Több mint 45 százalékuk szerint megváltozott életmódjuk, 13 százalékuk szerint javult az "erkölcsi életük", 35 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a gyülekezetbe lépéssel valamilyen függőségből tudtak szabadulni.