2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nő volt az első magyar cigányprímás
2015. 04. 15. 00:00

Valóban igaz lenne, hogy II. Rákóczi Ferencnek a Habsburgok elleni szabadságharc idején egy tizenéves cigánylány húzta el a nótáját?

Valószínűleg 1711-ben, Sajógömörön született Czinka Panna nagyapja is messze földön híres hegedűs volt, unokája azonban rajta is túltett. A kislány már kilencévesen olyan ügyesen játszott, hogy a környék földesura, Lányi János a pártfogásába vette és Rozsnyóra küldte, hogy ott a városi karmester csiszolja tovább tehetségét. A fiútársaságba került lány maga is fiúsan kezdett viselkedni, például rövid szárú pipát szívott (zenélés közben is), fiús ruhákat viselt.

 

PannaCzinka

Greguss Imre Cinka Panna című festményének képeslap-reprodukciója 
Fotó: Wikipedia

Panna 14 évesen férjhez ment egy másik zenészhez, majd vele és két fivérével zenekart alapított, ez az együttes lett az első ismert, klasszikus felállású négytagú cigányzenekar, amelyben a két hegedűs mellett (a prímás a dallamot, a másik kontrát játszott) egy cimbalmos és egy bőgős szerepelt. Így Czinka Pannát tekinthetjük az első cigányprímásnak.

 

A család jól élt a zenélésből, a zenekar pedig később Panna gyerekeivel bővült. A híres zenészt 1774-ben állítólag férfi díszmentében, gyémántgyűrűjével, pipájával és hegedűjével együtt temették el. Később az a tévhit terjedt el róla, hogy II. Rákóczi Ferenc prímása volt. A hiedelem minden bizonnyal Jókai Szeretve mind a vérpadig című regényéből származik, amelyben az író – tévedésből vagy szándékosan megmásítva a tényeket – így szerepelteti, noha a dátumok alapján is nyilvánvaló, hogy a fejedelem legfeljebb száműzetése idején élvezhette volna játékát.