HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

ORÖ-vizsgálóbizottság: nevetséges a tizedesvesszőre hivatkozás

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 április 10    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Kisstílűnek és nevetségesnek tartja az ORÖ alternatív vizsgálóbizottsága, hogy az önkormányzat gazdasági vezetője tizedesvesszőkkel magyarázkodik a visszaélésgyanús kifizetésekkel kapcsolatban, egyben azt követelik, hogy pereljék be a képviselőket, mert így ez által hamarabb kiderülhet az igazság.

Hirdetmény

Az Alternatív Vizsgálóbizottság a RomNetnek küldött péntek esti közleményében aláhúzta: sajtótájékoztatójukon adatokat, neveket, tényeket közöltek részrehajlás nélkül, éppen ezért ugyanígy tényeken alapuló megnyilvánulást vár el a magyarországi cigányság is az Országos Roma Önkormányzattól, nem pedig mosakodást és a közvélemény félretájékoztatását.

 

Bence Gáborné, az Országos Roma Önkormányzat ORÖ gazdasági vezetője budapesti székházában tartott pénteki sajtóbeszélgetésen azt mondta: a "könyvelésben nem jártas vádaskodó" abszurd számokra hivatkozik, a "tizedesvesszőkkel vannak problémái". Példaként említette, hogy a legutóbb megfogalmazott vád szerint az ORÖ 140 milliót fizetett ki jutalomként dolgozóknak és képviselőknek, miközben a valóságban 14 millióról van szó.


Állítása szerint nem igaz az sem, hogy közfoglalkoztatottaknak 500 ezer fontot fizettek volna ki útiköltség címén, mert egy konkrét esetre hivatkozva azt mondta, két 250 forintos buszjegyről szól a történet, ugyanis a félmillió forint helyett 500 forintot fizettek ki - tette hozzá Bence Gáborné. (Az ORÖ ellenzéki képviselőiből álló vizsgálóbizottság sajtótájékoztatóján megjelent egy egri fiatalember, aki közfoglalkoztatottként dolgozott 3 hónapot, és az ő nevére a könyvelésben 500 ezer forint kiutalása szerepelt, de állítása szerint ő egyetlen fillért sem kapott.)

 

Felmerül a kérdés, hogy a sajtó rendelkezésére bocsátott összeállításban szereplő összegeknél, Pl.  az utazási költségtérítésnél szereplő 111 328 Ft., vagy a 106 135 Ft-os tételnél hova kellene tenni, értelmezni a tizedesvesszőt, ha a gazdasági vezető útmutatása szerint olvassuk a az adatokat? Bence Gáborné szerint az a dokumentum, amit a sajtótájékoztatón Vajda László, Makai István és Lakatos Oszkár képviselők mutogattak, nem valódi, könyvelési dokumentum, hanem „valami összemontírozott anyag”, mert egy valódi pénzforgalmi számla nem úgy néz ki. 

 

Bence Gáborné állítása szerint Farkas Flórián az ORÖ elnökeként 2011 és 2014 között nem 300 millió, hanem összesen 94 millió forintos elnöki keret állt rendelkezésére, és abból mindössze 52 és félmilliót használt fel. Arra a vádra, hogy Farkas az adott időszakban a közgyűlés felé beszámolási kötelezettségének nem tett eleget, a gazdasági vezető azt mondta, ez nem igaz, mert minden közgyűlésen szóban megtette azt Farkas Flórián. Állítása szerint ugyanakkor írásban nem köteles beszámolni az állami költségvetésből kapott, és rendelkezésre bocsátott több tízmillió forinttal, a közgyűlésekről pedig nem készül szó szerinte jegyzőkönyv, így előfordulhat, hogy azokban azért nem szerepel. Vagyis Farkas Flórián az ORÖ mindenkori éves költségvetésének 10 százalékával szabadon rendelkezhet, és azzal elég, ha szóban beszámol a közgyűlésnek, mire költött évi mintegy 30 millió forintot.

 

Az ORÖ gazdasági vezetője, hivatalvezetője és néhány lungo dromos képviselőjének kijelentéseire reagálva az Alternatív Vizsgálóbizottság közleményben reagált, amelyben felvetették, miért nem az Országos Roma Önkormányzat vezető politikusai adtak tájékoztatást a visszaélés gyanús gazdálkodását érintő kérdésekben, miért két alkalmazott állt a nyilvánosság elé?

 

Közleményükben úgy fogalmaztak: „kisstílűnek és nevetségesnek tartjuk a tizedesvesszőkkel való dobálózást, miközben a magyarországi cigányság polgárosodási, valamint foglalkoztatási integrációjáról kellene eredményeket felmutatni”. Megjegyezték, közérdekű adatkérés keretében megkeresték a Magyar Államkincstár Államháztartási Összefoglaló és Szabályozási Főosztályát, hogy bocsájtsa rendelkezésünkre az Országos Roma Önkormányzat 2011-2014 évekre vonatkozó éves beszámolóit, de kiderült, a 2011-2012 évek vonatkozásában nem tudnak eleget tenni kérésüknek, mivel az Államkincstárnál nem található meg az ORÖ beszámolója, illetve adatszolgáltatása.

 

A közlemény szerint a 2013-2014-es évekről kapott gyorsjelentések, valamint a negyedéves összesítő riportok mindegyike nullás, és ez egy laikus számára úgy tűnhet, mintha az Országos Roma Önkormányzat a 2013-2014-es években semmilyen állami támogatásban nem részesült volna. Ugyanakkor a 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) egyértelműen rögzíti, hogy az Országos Roma Önkormányzatnak, a törvény erejénél fogva milyen elszámolási, beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségnek kell eleget tennie.

 

A vizsgálóbizottság tagjai követelik, hogy az ORÖ tegye nyilvánossá, tárgyszerűen az önkormányzat könyvvezetését. A képviselők csütörtöki sajtótájékoztatójukon azt állították, kettős könyvelést alkalmazhatnak az önkormányzaton belül, de ezt a gazdasági vezető - az Index tudósítása szerint - ezt visszautasította, és a kijelentésért pert helyezett kilátásba.

 

Az ORÖ még csütörtökön közleményt adott ki, a vizsgálóbizottság sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva, amelyben úgy fogalmaztak: a szervezetet, volt és jelenlegi vezetőit az elmúlt hetekben "alaptalan és nemtelen támadások" érték. Az állítások minden valóságalapot nélkülöznek, és a "nem létező, magukat alternatív vizsgálóbizottságnak nevező" emberekhez köthetők. A további jogsértések megelőzése érdekében az ORÖ vezetősége "az elkövetőkkel szemben" rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz. Az utóbbi esetében a szervezet sérelem díj megállapítását is kéri, a pénzt közérdekű célra kívánják felajánlani - írták.

 

Bencze Gáborné a sajtóbeszélgetésen perrel fenyegette meg azokat a médiumokat is, szavai szerint „sajtótermékeket”, akik beszámoltak a vizsgálóbizottság csütörtöki sajtótájékoztatóról.

 

A Vajda László lungo dromos ORÖ képviselő által vezetett vizsgálóbizottság a perek sorával való fenyegetettségre úgy reagált: „ha az Országos Roma Önkormányzat fel kívánja jelenteni a  vizsgálóbizottság tagjait, akkor azt a vizsgálóbizottság tagjai nem kérik, hanem követelik, hisz mindenki érdeke, hogy végre kiderüljön az igazság”.

 

A vizsgálóbizottság adatai szerint, mint arról a Magyar Narancs beszámolt, közel százmillió forint értékben könyvelhettek el fiktív utazási költségeket az Országos Roma Önkormányzatnál, amely ennek keretében kétszer is átutalt 250 ezer forintot a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának, vagy legalábbis elkönyvelte azt. Az Akadémia a honlapján pénteken megjelent erre reagálva egy rövid közlemény, amelyben azt tudatták: "A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia számára nem utalt át semmilyen összeget az Országos Roma Önkormányzat."

 

A Fővárosi Cigány Önkormányzt számára is utaltak 2012 decemberében két ízben 150-150 ezer forintot, de mint az az FCÖ korábbi elnöke kijelentette, az ORÖ-től egyetlen fillér sem érkezett hozzájuk.

 

Mint azt a RomNet is megírta, ezer cigány önkéntes segítségéről beszélt 2013-ban a dunai árvízi védekezéskor Farkas Flórián, de a most nyilvánosságra hozott adatok szerint közel 14 millió forintot számoltak el, amely a szervezet vezetőinek lett kiutalva.

 

Az ORÖ gazdasági vezetőjének és hivatalvezetőjének sajtóbeszélgetésén jelen volt Farkas Félix, az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója, aki azt hangsúlyozta: fontos tisztázni az ORÖ pénzügyei kapcsán felmerült dolgokat, hiszen a magyarországi cigányság ügye össztársadalmi kérdés.

 

Bence Gáborné azt mondta az újságíróknak, semmilyen hatóságtól nem érkezett hozzájuk megkeresés, és nem is tájékoztatták arról őket, hogy bármilyen eljárás folyna az ORÖ-nél.

 

Mint azt a RomNet megírta, szinte követhetetlen hány ügyben tettek feljelentést és indítottak nyomozást a hatóságok az ORÖ és foglalkoztatási szövetkezete ellen. Eljárást folytat a szervezet működésével kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda, a VII. kerületi rendőrkapitányság, a Fővárosi Főügyészség, Fővárosi Kormányhivatal, és most zajlik az ORÖ elmúlt 4 éves gazdálkodásának számvevőszéki ellenőrzése is.

 

Hidvégi-B. Attila

 

adatok   staisztika

 

adatok2  Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt