2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb brutális rendőrségi beavatkozás Szlovákiában?
2015. 04. 05. 00:00

A nagymihályi járásbeli Füzesér községben egy brutális rendőrségi beavatkozás során több helyi lakos is megsérült,hozta nyilvánosságra pénteken a település polgármestere.A rendőrség tagadja a vádakat.

Pénteken 2-300 roma gyűlt össze a községi hivatal előtt Füzeséren, hogy a csütörtöki brutális rendőri beavatkozás ellen tiltakozzon – tájékoztatott a SITA hírügynökség.

 

A polgármester, Jaroslav Tokár a nagypénteken tartott sajtótájékoztatón elmondta: a sebesültek között vannak a községháza roma alkalmazottai is. Hozzátette: jogi lépéseket készülnek tenni az ügyben.

 

Füzeséri razzia - a nyugalom megzavarására alkalmas felvételek! (fotosita) 

FÜZESÉRI RAZZIA - A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS FELVÉTELEK! (FOTOSITA)

 

 

 

A Sme információi szerint a rendőri beavatkozásban legalább tizenöten könnyebben megsérültek, köztük egy nő is, őket a nagymihályi kórházban látták el. A polgármester beszámolója szerint a rendőrök falhoz állították, majd rugdosták és gumibottal verték a romákat.

 

Tokár hozzátette: egy kutyás rendőr engedély nélkül az ő udvarába is behatolt. Amikor Tokár ezt számon kérte rajta, a fiatal rendőr állítólag azt válaszolta neki, hogy az ő szemében a polgármester is „csak egy cigány”. Tokár szerint a rendőrök több lakásba is behatoltak jogtalanul, volt, akinek a bejárati ajtaját is szétverték. A polgármester számára ez a magatartás azért is meglepő, mert eddig semmilyen komolyabb problémájuk nem volt a rend őreivel.

 

Ha kell, az Európai Unió intézményeihez fordulnak panasszal


A sajtótájékoztatón részt vett a Roma Unió Pártja (SRUS) elnöke, František Tanko is, aki szerint a rendőrségnek semmilyen reális indoka nem volt a brutális beavatkozásra. Rámutatott: a rendőrök más kisebbségek tagjait nem verik, csak a romákat. Tanko indítványozott egy találkozót a belügyminiszterrel, Robert Kaliòákkal az ügy tisztázása végett.

 

 

Április 9-én a romák újabb tüntetésre készülnek a nagymihályi rendőrkapitányság előtt – jelentette be Tanko. A demonstrációra meghívják a romaügyi kormánybiztost, Peter Pollákot, a belügyminisztert, Robert Kaliòákot és az ombudsmant, Jana Dubovcovát is. Hozzátette: az esetről a külföldi emberjogi szervezeteket is értesítik. Ha kell, az Európai Unió intézményeihez fordulnak panasszal.

 

Pollák: videófelvételek kellenek a rendőrségi beavatkozásokról


Peter Pollák, a romaügyi kormánybiztos felszólította a belügyminisztérium ellenőrzési és felügyeleti osztályát, valamint a főügyészséget is az eset kivizsgálására. A rendőri beavatkozás törvényességét és arányosságát is meg kell vizsgálni, a romák állítása szerint ugyanis a rendőrök kényszerítő eszközöket alkalmaztak a tiszetességes lakosokkal szemben is, akik soha nem vétettek a törvény ellen – tette hozzá.


A kormánybiztos ezen kivül indítványozni fog egy törvénymódosítást is, melynek értelmében a rendőrség speciális egységeinek beavatkozásáról minden esetben videó- vagy hangfelvételt kell készíteni.

 

A rendőrség mindent tagad


Juraj Leško, a kassai rendőr-főkapitányság parancsnoka szintén tartott egy sajtótájékoztatót nagypénteken, melyen a romák állításait valótlannak nevezte. Állítása szerint a rendőrök a beavatkozás során személyi sérülést nem okoztak és a törvény szerint jártak el.

 

A füzeséri bevetés mintegy fél óráig tartott, 15 rendőr részvételével – részletezte Leško. Hozzátette: eddig senki nem tett panaszt vagy feljelentést a rendőrség eljárása miatt.

 

„Elutasítom azt az állítást, mely szerint brutális rendőri beavatkozásról lett volna szó. Ez képtelenség, amit valaki a rendőrség ellen akar felhasználni.“ – méltatlankodott a rendőrparancsnok.

 

A füzeséri razzia egy egész Kassa megyére kiterjedő rendőri akció része volt, melynek keretében azokat a személyeket kutatták fel, akik megtagadták kiszabott büntetésük letöltését. Az akcióban 139 rendőr vett részt, tíz személyt állítottak elő.