2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kormány és az ügyészség is vizsgálódik az ORÖ pénzköltése miatt
2015. 02. 25. 00:00

A kormány vizsgálódik, a legfőbb ügyész pedig büntetőfeljelentést tett az ORÖ arcátlan és botrányos pénzköltése miatt – hangzott el az RTL Klub Híradójában szerda este.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető, az uniós pénzek felhasználásának felügyeletét is ellátó miniszter a Magyar Nemzetnek még a hét elején úgy nyilatkozott, hogy kész ellenőrizni a Híd a munka világába program fejlesztési pénzeinek útját, de csak akkor, ha az már befejeződött. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte nem volna szerencsés, ha a különböző híresztelésekből vagy névtelen feljelentésekből indulna ki a vizsgálat.  Bár pár nappal korábbi parlamenti felszólalásában a tárcavezető még indokoltnak látta a vizsgálódást, és tárcájának szakemberei segítségét ígérte, hétfőre már visszakozott, és a Kehi vizsgálatát sem kezdeményezik.

 

Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a fővárosi főügyészséghez továbbította büntetőeljárást kezdeményezve az LMP által is benyújtott dokumentumokat, míg Balog Zoltán miniszter tárcájánál is vizsgálat indult.

 

A sajtó többször és részletesen is beszámolt arról, hogy az uniós forrásokból indult ötmilliárd forintos foglalkoztatási program tele van gyanús pénzköltésekkel. Egy veszprémi kft.-t nettó 24 390 000 forintért bíztak meg tagtoborzási feladatokkal, annak ellenére, hogy a toborzást ingyen is vállalták a nemzetiségi önkormányzat megyei elnökei. Ez az összeg véletlenül éppen alulról súrolja azt a 25 milliós határt, ami fölött a törvény szerint már nyílt pályázatot kellene kiírni, és így nehezebb lenne mutyizni. A közpénzeket költő Foglalkozási Szövetkezet furcsa módon az összes szolgáltatás nagy részét egyenként 20 és 25 millió közötti összegben rendelte meg. 24 380 000 forint értékben kértek például informatikai fejlesztéseket egy bizonyos Stark Consulting Kft.-től. Ezt a céget nem sokkal korábban, 2013 decemberében alapították meg, hét hónappal később pedig már fel is számolták. A szerződés értelmében a cég ennyiért a – nem túl bonyolult – informatikai rendszert építi ki és üzemelteti, az összegben a szükséges szoftverek és a hardverek nincsenek benne.

 

Hadházy Ákos LMP-s képviselő által nyilvánosságra hozott információk szerint az ORÖ többek között 29 milliót autóbérlésre, 31 milliót irodabútor vásárlásra, 26 milliót a központi iroda felújítására és 31 millió forintot szóvivői feladatokra költött a szövetkezeti projektje alatt. A Híd a Munkához projekt vezetője Winkler Gábor. Õ a megvalósíthatósági tanulmány szerint félállásban látja el a feladatát, és ezért 1 200 000 forintos havi bért kap. A dokumentum szerint a szakmai asszisztenseknek és a munkaügyi asszisztensnek is fejenként legalább 450 ezret irányoztak elő havonta, de még az adminisztrátor is 350 ezret kap.

 

A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet tavaly nyáron alakult, a program első számú vezetője Farkas Flórián, a roma önkormányzat akkori elnöke volt. Farkas december óta parlamenti képviselői mandátuma mellett miniszterelnöki romaügyi megbízott, feladata, hogy értékelje az önkormányzat és a második Orbán-kormány közötti egyezmény végrehajtását, és „istápolja” a cigányságot.  Farkas Flórián elnöksége alatt az ORÖ ingatlan vagyonát és pénzeszközeinek jórészét átmentették a szövetkezetbe, mivel tudta, parlamenti mandátuma és OCÖ-s megbízatása között választ6ania kell az összeférhetetlenségi törvény miatt. Hegedűs István kijelölt és megválasztatott ORÖ-elnök örökös és tiszteletbeli elnökké választata meg Farkas Flóriánt, aki kénytelen volt lemondani önkormányzati mandátumáról. Farkas irodát, titkárságot és költségtérítést is kap az önkormányzattól, amelynek közgyűlési elnökségét is elláthatja, ha ahhoz lenne kedve. Így biztos, hogy a képviselők és a hivatal pulzusán tarthatja kezét, amelyre bizonyság, hogy a botrány kirobbanását követő rendkívüli közgyűlésre nem engedte, megfenyegette a képviselőket, ellehetetlenítve a valós tényfeltárást.

 

Farkas Flórián a gyanús, és arcátlanul magas pénzköltésekről nem nyilatkozott eddig, parlamenti képviselőtársaival, államtitkárokkal és miniszterekkel próbálja megvédetni magát, egyelőre sikerrel.  Interpellált és felszólat már az ügyben a Jobbik, az LMP és az MSZP is. Legutóbb Teleki László szocialista képviselő, volt romaügyi államtitkár kérdezte volna Balog minisztert hol az ORÖ pénze, de ismét Rétvári Bence államtitkár próbálta kimosdatni Farkas Flóriánt.

 

A mostani hírek szerint éppen az a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vizsgálódik, aki szárnyai alatt védte és támogatta eddig Farkas Flóriánt és az Országos Roma Önkormányzatot.  Balog által vezetett szaktárca számos közös programot indított az országos önkormányzattal, így sokszor azt sem tudta a közvélemény, hogy az a minisztérium, vagy az ORÖ, esetleg a Lungo Drom saját projektje-e? Példa erre az ezer roma nő fogalakoztatása, a gátakon és a vízügyi területen, védműveken dolgozó 2500 cigány foglalkoztatása,  vagy az oktatási és képzési projektek.  Farkas Flórián és az általa vezetett önkormányzat az elmúlt 4 évben közel 5 milliárd forintnyi plusz támogatást kapott a kormánytól, mindemellett a Lungo Drom, mint civil szervezet évi 150 millió forintot kap az állami költségvetésből. A Lungo Drom kapott a kormánytól egy 300 millió forintot érő budapesti székházat a VIII. kerületbe, majd 150 milliót a felújítására, és 300 milliót programokra. Azóta nem hallani sem a székházról, sem a felújításról, sem pedig önálló lungo drtomos programról. Sem a fővárosban, sem országosan.

 

Bár az ORÖ és a foglalkozatási projekt vezetője tagadta, hogy újabb székházzal, ingatlannal gyarapították volna vagyonukat, kiderült, Budán, a Gellérthegy utcában mégsem bérlik, hanem megvásárolták a 450 m2-es épületet. Arra a kérdésre, hogy miért van szüksége egy, a romák foglalkoztatását segítő programnak egy drága, budai, Gellérthegy utcai irodára, amit egyes számítások szerint 300 millióért, saját nyilatkozataik szerint 205 millióért vásároltak, úgy válaszoltak az LMP-s politikusoknak, hogy azért, mert közel van a minisztériumokhoz, amelyekkel tárgyalniuk kell, és kell a reprezentatív iroda, hogy méltó helyen tudják fogadni partnerüket, például a Strabagot.

 

Egyelőre nem tudni, hogy a havi félmillió forintért bérelt autókat ki használja, és ahhoz mennyi benzinköltséget lehet elszámolni. A projekt kapcsán összesen tíz, fél évre 3 millió forintért bérelte az autók darabját az ORÖ. Összesen hét alsó középkategóriás és három felsőkategóriásat. Az autók értéke egyébként nem sokkal több, mint a fél éves bérleti díjuk.

 

Egyébként érdekes egybeesés, hogy Komlón, ahol Hegedűs István, a jelenlegi ORÖ elnöke volt a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a komlói Út a munkához programmal kapcsolatos visszaélések miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-Dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytatott eljárást. Egy, még 2011 februárjában megjelent sajtóhír szerint addig több mint száz tanút hallgatott meg a hatóság, de gyanúsítottja még nem volt az ügynek. Nem tudni, azóta mivel és hogyan zárult az eljárás.

 

Farkas Flórián pénzköltekezésével korábban is adódtak gondok. Az Állami Számvevőszék 2003-ban tett feljelentést Farkas ellen, mert felelőtlenül gazdálkodott 2002 –t megelőző években az OCÖ vagyonával. Szintén gyanús pénzügyek miatt kellett volna bíróság elé állnia alapítványa és szervezetei ügyében, de Göncz Árpád köztársasági elnök 1998-ban eljárási kegyelemben részesítette, és annak dokumentumait, valamint a teljes ügyet 33 évre titkosították.

 

Az ORÖ több ellenzéki politikus a RomNetnek úgy nyilatkozott, bíznak abban, hogy korrekt és tisztességes vizsgálatot folytatnak le a hatóságok az ORÖ több mint félmilliárdos pénzköltésével kapcsolatban, és sem egy újabb eljárási kegyelem, sem pedig eltussolás nem feketíti be újra a teljes cigányságot. Farkas Flóriánt mentelmi joga védi, ellen feljelentést és eljárást nem indíthatnak. Egyelőre.

 

Hidvégi-B. Attila