2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Most az OCÖ képviselőit istápolja Farkas Flórián
2015. 02. 09. 00:00

Régi, jól bevált módszerével, a zsarolással és fenyegetéssel akadályozta meg Farkas Flórián, hogy határozatképes közgyűlés vizsgálhassa a roma szervezet körüli korrupciógyanús ügyeket.

Határozatképtelen lett az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hétfői rendkívüli közgyűlése, ahol 600 millió forint uniós támogatás gyanús elköltéséről szerettek volna többet megtudni a képviselők. A rendkívüli gyűlésre a kelleténél jóval kevesebben mentek el, akik ott voltak, szitkozódtak, kántálták a 600 milliót. Mivel a 47 képviselőből mindössze 9 képviselő jelent meg az ORÖ Dohány utcai székházában a meghirdetett 10 órai időpontra, Hegedűs István elnök határozatképtelenségre hivatkozva azonnal be is zárta az ülést.

 

képviselők  Hegedűs

 

Vajda László, a Lungo Drom országos alelnöke, a Zala megyei közgyűlés fideszes tagja, az ORÖ képviselője több képviselőtársával egybehangzóan azt állította, Farkas Flórián pénteken megfenyegette a képviselőket, hogy ne merjenek részt venni a közgyűlésen, különben nem számíthatnak a jövőben sem fizetésre, sem programtámogatásra. A zsarolásnak engedve maradtak távol az ellenzéki képviselők, köztük az MCF tagjai. Árulásnak, és júdásnak, esküszegőknek nevezték a távolmaradókat, mert nem képviselőhöz méltó módon dolgoznak, nem azért tevékenykednek, amire esküt tettek. Az ellenzéki képviselők és a Lungo Drom korábban elégedetlenkedő tagjai most is eladták magukat aprópénzért, hamis ígéretekért. A mézes madzag módszer most is bevált – mondták.

 

Lakatos Oszkár szintén az országos Lungo Drom tagja azt mondta, hogy az ORÖ-nek semmilyen közgyűlési határozat nincs arra, hogy a 600 millió forintot hogyan költsék el, ezért azonnal le kellene állítani a kifizetéseket, mert azok törvénytelenek.

 

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője azt mondta, az egész ország cigánysága ellen követtek el bűnt. Az, hogy nem jönnek el a közgyűlésre, hogy tisztázzák magukat, önmagában bizonyítja a bűnösségüket.  „nem mi vagyunk a bíróság, közpénzt költenek, a köznek kell elszámolnia a milliókkal” – hangoztatta, hozzáfűzve Farkas Flórián egy személyben a Lungo Drom, az ORÖ és a szakmai szövetkezet, mindenben és mindenről egy személyben dönt.

 

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés vezetője szerint egy olyan projektről sem tudnak, aminek tisztességes elszámolása lett volna. Súlyos anyagi visszaélések történtek. Makai szerint hiába kérték a dokumentumokat az érintettektől, nem adták át. A képviselők szerint több olyan pénzfelhasználás van, amiről Farkas egyedül döntött, mindenféle közgyűlési határozat nélkül. Hozzátette, nem vádaskodni akarnak, a közösség érdekeit képviselik, de az eddigi információk alapján az látszik, az elmúl években is az ORÖ 5-6 képviselője, élükön Farkas Flóriánnal saját vagyonukként kezelik a testület, és a hozzá köthető szervezetek pénzeit. Mindezekért közérdekű adatigénylés útján szeretnék megtudni, mire és mennyit költött az ORÖ 2011 és 2014 között.

 

Makai István bejelentette, vizsgálóbizottságot állítanak fel Vajda László lungo dromos képviselő vezetésével, hogy a„Híd a Munka Világába” Szociális Foglalkoztatási Szövetkezet,  az Országos Roma Misszió, az Országos Roma Sportközpont Intézet, az Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány, az Országos Roma Pedagógiai Szakmai Szolgáltatót Intézet, a Roma Kutatóközpont, a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózat, valamint a 2014-es választások során felhasznált 101 millió forint felhasználását és a 2014 decemberében kifizetett dolgozói jutalmak ellenőrizzék.

 

A vizsgálóbizottság az ezekkel összefüggő, az Országos Roma Önkormányzat 2011-2014 között létrejött pénzügyi-, szakmai beszámolóit, közgyűlési határozatait is átnézi – mondta Vajda László, a vizsgálóbizottság elnöke.

 

Vajda László a sajtótájékoztatón azt is elmondta, levelet írt Lázár János miniszternek, amiben arra kéri, hogy állítsa le a pénzek kifizetését, és vizsgáltassa ki a program körüli visszaéléseket. Közlése szerint Farkas Flórián kétes ügyeiről már tájékoztatta a Fidesz képviselőit is.

 

Vajda László elmondta azt is, kiállása miatt Farkas Flórián már kezdeményezte a Lungo Dromból való kizárását, Lakatos Oszkár képviselőtársával együtt.

 

A rendkívüli közgyűlésre a képviselők és a sajtó munkatársai mellett néhány tucat érdeklődő is érkezett; az ülés berekesztését taps és kiabálás egyaránt fogadta. A közgyűlésre néhányan táblákat hoztak, amelyeken  egyebek mellett az volt olvasható, hogy "Út a híd alá szövetkezet", valamint „Flóri is egy G..gi.”

 

A sajtótájékoztatót követően a képviselők átmentek a Híd a munka világába programhoz kapcsolódóan, állítólag több száz millióért megvásárolt I. kerületi központi irodához. Ott senkit nem találtak, annak ellenére, hogy ott szerintük valakiknek dolgozniuk kellene. Egy postaládán az volt olvasható: Országos Roma Önkormányzat, "Híd a munka világába" Foglalkoztatási Szövetkezet Projektiroda.

 

Az iroda zárva volt, az ablakon át látható volt néhány becsomagolt bútor. Vajda László elmondta, az önkormányzat vagyonáért felelős vezetője nem tudott nekik kulcsot adni, ő azt mondta a képviselőknek, menjenek csak oda, ott embereknek kell már dolgozniuk. Vajdáék az épület előtt arról is beszéltek, hogy nonszensz, hogy a Gellérthegy utcában vesznek egy ekkora értékű ingatlant, illetve vidéken többet is regionális irodáknak, miközben a program senkin nem segített.

 

Székháznál   Sajtósok

 

Mint azt a RomNet megírta, az elegáns budai épület felújítására „Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába című projekt keretében központi iroda felújítása”  pályázatra nyertes ajánlatot tett Lukács László és Társa Kft. (Postai cím: Budaörs, Estike u. 6.). A nettó 19.347.700 Ft ajánlatért a cégnek az ORÖ 1016 Budapest, Gellérthegy u. 21. szám (Budapest I. kerület, belterület 7237/1/A/1 hrsz.) alatti, 450 m2 alapterületű irodájának felújítása, ennek keretében építészeti munkák (bontási, kőműves, asztalosipari, lakatos, gipszkartonozási, burkolási, festés-mázolási munkák) elvégzése, az iroda klimatizálása, elektromos felújítása, gépészeti munkák elvégzése, továbbá a jelenlegi raktárhelyiség szerverszobává alakítása a feladata.

 

Az ORÖ-t érintő botrány előzménye, Hadházy Ákos volt fideszes, most LMP-s képviselő hivatali visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett az ügyészségen múlt pénteken, mivel úgy véli, hogy az Országos Roma Önkormányzat több százmillió forintot költött el a romák célzott munkahelyteremtésére, de valójában ebből a pénzből egyetlen romának sem lett munkahelye.

 

Hadházy összesítése szerint az ORÖ tételesen az alábbiakra költött feleslegesen, ami álláspontja szerint felveti a korrupció gyanúját:

 

  • 29 millió forintot autóbérlésekre,
  • 31 millió forintot irodabútor-vásárlásra,
  • 31 millió forintot a toborzás módjának meghatározását célzó tanulmányokra,
  • 19 millió forintot egy olyan tanulmányra, amely arról szól hogy milyen számítógépes hálózat kellene a központi irodába és a hét vidéki irodába,
  • 26 millió forintot a központi iroda felújítására,
  • 21 millió forintot számítógépek és szerverek vásárlására,
  • 30 millió forintot médiavásárlásra,
  • 31 millió forintot szóvivői feladatokra.

 

 

Hegedűs István az ORÖ regnáló elnöke a rendkívüli közgyűlés után mindössze annyit nyilatkozott, „nem akarnak botránypolitizálásban részt venni”.

 

Délután az ORÖ közleményt adott ki, amelyben azt írták: „Az Országos Roma Önkormányzat 47 tagjából 12-en kezdeményezték rendkívüli közgyűlés összehívását a mai napra.

A közgyűlés témája a "Híd a munka világába" programmal kapcsolatban tett, visszaélésekről szóló állítások voltak. A rendkívüli közgyűlés határozatképtelen volt, hiszen még a kezdeményezők maguk sem jelentek meg a közgyűlés helyszínén, az Országos Roma Önkormányzat épületében. A jelenlévő mindössze 9 mandátummal rendelkező résztvevő minden szakmai alapot nélkülöző állításokat tett.  Ez azért is sajnálatos, mert az ORÖ folyamatosan tájékoztatta az érintett program kapcsán képviselőit, ahogyan ezt fogja tenni a jövőben is.”

 

A RomNet úgy tudja, Farkas Flórián utasítására Hegedűs István péntekre Komlóra hívta össze az ORÖ közgyűlését, ahol elsikálják a korrupciós ügyet.

 

Pénzügyi botrány korábban is volt a romára keresztelt országos önkormányzatban: a 2011-es „roma kormányváltás” után néhány hónappal a közel 300 millió forintos éves állami támogatás mellet 300 millió forintot kaptak Orbán Viktortól intézmény-megerősítésre, külön programokra pedig szintén több tíz millió forinttal támogatta az ORÖ-t néhány minisztérium is. Az előző testület képviselőinek elmondása szerint Orbán Viktor emlékezeteses fakanalas látogatásakor szóvá tette a 300 millió forint felhasználását, amellyel Farkas Flórián nem tudott kellően elszámolni. Másnap felmondott az ORÖ gazdasági vezetője, a pénztáros, és több munkatárs is. Indokuk a pénzügyi szabálytalanságok és az elszámolások hiánya volt, és féltve szabadságukat, inkább kiléptek. Bár interjún kívül részletesen elmondták a fejleményeket, hivatalosan nyilatkozni mégsem mertek. 

 

Farkas Flórián érdekképviseleti szervezeteiben történt pénzügyi gazdálkodása mondhatni ezt megelőzően sem volt makulátlan. Még az Országos Cigány Önkormányzat elnökeként tett ellene az Állami Számvevőszék feljelentést, mert kiderült, amikor 2003-ban Horváth Aladár leváltotta az OCÖ elnöki székéből,  közel 80 millió forintos hiányt tártak fel. Farkas Flórián elnök és legközvetlenebb munkatársai papíron körbeutazták a földet egy hónap alatt, hogy így igényeljék az utazási költségtérítést. De volt példa arra is, hogy két személyre szóló, több mint 100 ezer forintos vacsoraszámlát számoltattak el, arról nem is beszélve, hogy 2001 decemberében, 2002 januárjában és februárjában, tehát  a választások előtti hónapokban Farkas Flórián mint elnök, és az akkori és jelenlegi hivatalvezetője több mint egymillió forintos fizetést kaptak havonta, fejenként.

 

 Az OCÖ lakásépítési Kht.-ja több tízmillió forintos adósságot és büntetőeljárást hagyott hátra, mert a szociálpolitikai támogatásokból nem építették fel a romáknak beígért lakásokat. Sok helyen már az alapozásnál félbemaradtak a munkálatok, pedig a műszaki ellenőrök a támogatás lehívásához igazolták az építmény készültségi fokát, ennek alapján a teljes állami támogatást felvették, amely eltűnt a vállalkozók és a két hivatal berkei között, a követelés, az állami támogatás visszafizetési kötelezettsége pedig megmaradt. A kilenc településen ma is várják a romák, hogy beköltözhessenek házukba.

 

Az adósságot és annak kamatait a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzatnak kellett kifizetnie.

 

Az Állami Számvevőszék az Országos Cigány Önkormányzat 1999 és 2003 közötti időszakát vizsgálva megállapította: nem tett eleget a célszerű és takarékos gazdálkodás követelményének, három év alatt 20 százalékára csökkent az önkormányzat összes vagyona. A még Farkas Flórián időszakában vezetett OCÖ ellen az ÁSZ feljelentést tett a pénzügyi-gazdasági vizsgálatát követően számviteli fegyelem megsértése és jogosulatlan pénzügyi elszámolások miatt. Az ORFK pedig szép csendben megszüntette az eljárást, de erről csak hónapokkal később adott tájékoztatást a rendőrség szóvivője, az újságírók, köztük az Amaro Drom hosszas, kitartó érdeklődésére.

 

Pedig a közel 300 millió forintos éves állami támogatás mellet tavaly 300 millió forintot kaptak Orbán Viktortól intézmény-megerősítésre, külön programokra pedig szintén több tíz millió forinttal támogatta az érdekképviseletet néhány minisztérium is.

 

A pénzügyekkel és az elszámolásokkal már ezt megelőzően is akadt gondja Farkas Flóriánnak: ezek közül a legemlékezetesebb, amikor az Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány és a Hosszú Út Alapítvány pénzügye került az ügyészségi nyomozók látókörébe, de állami és kormányzati védelem miatt nem jutott el az a vádemelésig, mert Farkas Flórián eljárási kegyelemért folyamodott, amit meg is kapott Göncz Árpád köztársasági elnöktől.  Hogy mi derülhetett volna ki a tárgyaláson, egy darabig még nem tudhatjuk meg, mert az igazságügyi miniszter által ellenjegyzett kegyelmi ügyet államtitokká minősítve 33 évre titkosították. Hogy miért éppen ennyi időre, és miért, ma sem tudni. A titkosítás feloldása egészen 2031-ig kel várni. A Magyar Narancs még 1998-ban megírta, (Eljárási kegyelem Farkas Flóriánnak: Elsikálva, Mancs, 1998. 03.19.http://magyarnarancs.hu/belpol/eljarasi_kegyelem_farkas_floriannak_elsikalva-61985) Farkas után sikkasztás ügyében is nyomoztak fokozott ügyészi felügyelet mellett, de végül az ügyet bizonyítottság hiányában megszüntették. Az ügy az Állami Számvevőszék által feltárt gyanús, közel ötmillió forintos kölcsönadás miatt indult. De csak végül az egyrendbeli hűtlen kezelés és kétrendbeli számviteli fegyelem megsértése maradt Farkas Flórián ellen, ám az elnöki kegyelem megmentette a szégyenteljes bírósági procedúrától, amely akár politikai karrierjének végét is jelenthette volna.

 

Megjegyzendő, hasonló vádakkal állt bíróság elé Kolompár Orbán is, akit az éveken át tartó médiahadjárat és bírósági eljárás politikailag ellehetetlenítette, majd a bíróság egy év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, amelyet az OCÖ elnöke le is töltött.

 

Farkas Flórián ellen az elmúlt évtizedben többször is tettek feljelentést különböző bűncselekmények gyanúja miatt, de a hatóság rendre megszűntette ellene az eljárást.

 

Hidvégi-B. Attila