2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hadházy feljelentette a roma önkormányzatot, válaszul lerasszistázták
2015. 02. 04. 00:00

Az Országos Roma Önkormányzat több százmillió forintot költött el a romák célzott munkahelyteremtésére, de valójában ebből a pénzből egyetlen romának sem lett munkahelye.

A Fidesz országgyűlési képviselője, a nemrégiben miniszteri biztossá kinevezett Farkas Flórián vezette Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet 5 milliárd forintos keretösszegéből 600 millió segítené a roma kisebbséghez tartozók munkavállalását. Hadházy szerint ebből az ORÖ eddig 300 millió forintot költött el, köztük

 

  • 29 millió forintot autóbérlésekre,
  • 31 millió forintot irodabútor-vásárlásra,
  • 31 millió forintot a toborzás módjának meghatározását célzó tanulmányokra,
  • 19 millió forintot egy olyan tanulmányra, amely arról szól hogy milyen számítógépes hálózat kellene a központi irodába és a hét vidéki irodába,
  • 26 millió forintot a központi iroda felújítására,
  • 21 millió forintot számítógépek és szerverek vásárlására,
  • 30 millió forintot médiavásárlásra,
  • 31 millió forintot szóvivői feladatokra.

 

Hadházy szerint azonban egyetlen fillért nem fordítottak eddig munkahelyteremtésre. Az LMP-s politikus szerint a kormány ugyan létező problémákra alkot programokat és rendel azokhoz uniós forrásokat, a megoldásból azonban egy dolog érdekli, az, hogy hogyan lehet ezen problémák ürügyén pénzeket kiszervezni a rendszerből.

 

Az Országos Roma Önkormányzat szerint Hadházy nyilatkozata téves információkon és hibás következtetéseken alapul, mint írták,

 

rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP a kiegyensúlyozott, mértéktartó és hiteles politizálás helyett teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak.

 

Népszabadság információi szerint ugyanakkor több ORÖ-s képviselő is felháborodását fejezte ki kedden egy sajtótájékoztatón. Állításuk szerint semmit nem tudtak a Hadházy által említett pénzekről, és nem tudják azt sem, hogy mit csinál a Híd a munka világába nevű szövetkezet. Mint mondták, az ORÖ hivatalától többször próbáltak felvilágosítást kérni, de mindig visszautasították őket. A tiltakozók között van Lakatos Oszkár és Vajda László, pedig ők a Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom tagjai. Az elégedetlenkedők bejelentették, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását és vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezik az ügyben.

 

A lap megpróbálta megszólaltatni az ORÖ elnökét, Hegedűs Istvánt, azonban a feltett kérdéseikre nem kaptak érdemi választ.