HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Teleki László: „Hiába a sikerpropaganda”

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Január 23    Forrás: Zaol.hu


Ez a cikk archív

Hiába van hangzatos sikerpropaganda, az elszegényedés nagy mértekben mélyül ­ állítja Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője, aki szerint munkahelyteremtés helyett, közmunkaalapú társadalom építése folyik. A képviselő az országos politikán túl, a kanizsai kórház megmentéséért is dolgozik.

Hirdetmény

 

– A múlt évben háromszor is választott az ország lakossága. Miként értékeli az eredményeket?

 

– A tavalyi választási év nem a várt eredményt hozta a baloldal számára. Azt ugyanakkor látni kell, hogy a kormánypártok által a maguk javára szabott választási rendszer, a választókerületi határok újrarajzolása, a csúcsra járatott sikerpropaganda, a közalkalmazottak és közmunkások kiszolgáltatottsága, a sokmilliós kampánytámogatás felmarkolására szervezett „kamupártok” megjelenése legalább akkora szerepet játszott az újabb fideszes kétharmadban, mint az ellenzék – talán nem a véletlennek köszönhető – megosztottsága.

 

– Minimális infláció, drága euró, mindeközben az orosz­amerikai konfliktus ütközőzónájává vált az ország. Miként látja a jelenlegi gazdasági és politikai helyzetet?

 

– Akár a külső, akár a belső körülményeket nézzük, az ország helyzete, sajnos egyre romlik. Hiába a hangzatos sikerpropaganda, ha a felszín alá nézve szomorú a kép. A korrupció árnyéka egyre jobban rávetül a kormányra, ez hazai és nemzetközi szinten is nagymértékű bizalomvesztést eredményez számukra. Közben az egészségügyre és a gyermekeink oktatására egyre kevesebb pénz jut. Mintha a kormány csak bevételnövelésben és kiadáscsökkentésben tudna gondolkozni: adót vetnek ki lassan mindenre, miközben a szociális kasszát minden korábbinál brutálisabban megvágják. A befektetőket elűzik az országból, így valódi munkahelyteremtés helyett csak a közmunkaalapú társadalom építése folyik. Biztos, hogy erre szavazott az ország 2014­ben? Megítélésem szerint a 2015. esztendő az európai értékekről, a viharos világpolitikai helyzetről, és a változás esélyének megteremtéséről szól majd. E folyamatból az eddigi és tervezett döntései miatt kizárja magát a kormány.

 

– Ön szerint az új uniós pénzügyi ciklusban milyen lehetőségek előtt áll Nagykanizsa és a környező települések?

 

– Nincsenek illúzióim. Például a kanizsai kórház közel 180 ezer ember ellátásáért felel naponta, de úgy kell megfelelnie a kihívásnak, hogy hiányoznak a betegek gyógyítására esküt tett orvosok és ápolók munkájának alapfeltételei. Ráadásul az elmúlt időszak sajtóértesülései szerint a kormány a kanizsai kórház drasztikus leépítését tervezi, komplett osztályokat akarnak bezárni, Nagykanizsa elvesztené súlyponti szerepét, és egy, a zalaegerszegi kórház lenne a fő ellátási intézménye a megyének. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozunk, hiszen az átalakítás következtében nem csak munkahelyek szűnnének meg, de az itt élők is nehezebben tudnák igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, miután 50­60 kilométert kellene utazni bizonyos vizsgálatokért. Nagykanizsán emellett foglalkozni kellene a szakmunkások és a diplomások helyzetével is, ennek keretében hazai, valamint uniós források felhasználásával biztosítani kellene számukra, hogy itthon tudjanak munkát vállalni, és ne kelljen a családtól távol élniük. Sokan mondták nekem az elmúlt napokban: „ha kevesebbet is keresnék itthon, mint külföldön, akkor is az itthoni munkát választanám”. Szóval lehet építeni sétálóutcát, kerékpárutat és ki tudja még mi mindent, de rövidesen nem lesz senki a városban, aki élvezhetné ezeket a fejlesztéseket.

 

– Ön szerint mikorra tud úgy megerősödni az MSZP vagy a baloldal, hogy valós alternatívát jelentsen a kormányváltáshoz, illetve ehhez milyen feltételeknek kell teljesülni?

– Az MSZP­nek ismét a helyi közösségek szószólójává kell válnia az országgyűlésben és az önkormányzatokban is. Vannak sikeres MSZP­s vezetésű önkormányzatok vidéken és a fővárosban egyaránt. Az a dolgunk, hogy megoldásokat találjunk a kormányzás veszteseinek mindennapi életét megkeserítő gondokra, és ezzel azt a reményt adjuk az embereknek, hogy a legközelebbi választáson lesz változás, és a győzelem is meglesz. Az MSZP arra készül, hogy akár egyedül is képes legyen kormányozni, de a demokratikus pártokkal továbbra is együttműködésben képzeljük a Fidesz leváltását.

 

– Mit szól az utcai tüntetésekhez, az emberek az elmúlt 25 év politikai elitjétől fordulnak el vagy csak a Fidesztől?

 

– A magyar emberek többsége joggal érzi azt, hogy nem úgy alakult az élete az elmúlt 25 évben, ahogy azt a rendszerváltáskor elképzelte. Azt azonban nem lehet elvitatni, hogy a szocialista kormányzás idején a válságok ellenére is sikerült csökkenteni a szegénységet és a jövedelmi különbségeket, míg 2010 óta egyre drámaibb lecsúszás figyelhető meg a társadalom alsóbb és középrétegeinél. Az idei költségvetéssel a kormány már az ötmillió létminimum alatt élő ember országát fogja megteremteni. Ha a kormányban csak minimális tisztesség munkálna, akkor azért dolgozna, hogy a minimálbér elérje a létminimum összegét, a közfoglalkoztatotti bér pedig elérje a minimálbért. De erről persze nem esik szó, csak az újabb és újabb adókról. Nem csoda, hogy tömegével vonulnak utcára az emberek.

 

– Parlamenti képviselőként ön miben tud segíteni Kanizsának és a környező településeknek?

 

– Konstruktív ellenzéki képviselőnek tartom magam, szívesen egyeztetek kormánypárti képviselőtársaimmal a megyéről, de sajnos, azt tapasztalom, hogy a pártérdek a túloldalon szinte minden esetben felülírja a megye érdekét. Év eleje van, így újra felajánlom az együttműködésemet a megye érdekében a kormánypárti képviselőknek, hiszen az új évben is vannak olyan ügyek, amelyeket a pártérdek fölé kell helyezni. Ilyen például a kanizsai kórház ügye, vagy a foglalkoztatás és szakképzés.

 

Pásztor András - zalaihirlap.hu

http://zaol.hu/nagykanizsa/teleki-laszlo-hiaba-a-sikerpropaganda-1673943

 

Teleki László beszéde 2015. január 19-én este a a Kanizsai Dorottya Kórház főbejárata előtt

 

teleki-beszéd

 

Tisztelt egybegyűltek!

Egy demokratikus országban tiszteletben tartják az alapjogokat. Egy demokratikus országban megvédik, nem pedig elferdítik, sunyi és alattomos módon kijátsszák, vagy személyre szabva hozzák a törvényeket. Egy demokratikus országban tiszteletben tartják az állampolgárok akaratát. Egy demokratikus országban az állampolgárok, az egész társadalom érdekéért küzdenek és dolgoznak. Egy demokratikus országban nem kellene utcára vonulni azért, amiért mi most hallatni karjuk hangunkat!

A mi országunk, a mi társadalmunk mindenben jobban teljesít. Mindenben különleges. A rezsicsökkentő és folyamatosan szabadságharcoló országunkból mégis hiányzik valami. Csak egy valami. A demokrácia.

 

Kedves Barátaim!

Húsz éven át hittük azt, és joggal, hogy sikerült egy demokratikus országot építenünk. Két évtizednyi küzdelemmel leraktuk társadalmunk alappilléreit. Olyan bázist, egy olyan alapot, amely jó és követendő példa volt itt, Közép-Európában. A vasfüggönyt békésen, csendben átszakítva a demokrácia bázisa lettünk. Két évtized után két év sem kellett, és porig rombolták mindazt, amit mi verejtékünkkel felépítettünk. Elhazudták eredményeinket, megtépázták méltóságunkat, megtaposták becsületünket, emberségünket, megnyirbálták jogainkat.

 

A rendszerváltozás Alkotmánya alapvető jogként ismerte el a szociális biztonságot. Az Orbán-rezsim második rendszerváltozásnak hazudva választási eredményét, kihasználva politikai fölényét új Alaptörvényt alkotott, eltörölve és kisemmizve mindazt, ami védte és óvta az embert és az emberi jogokat. A jelenlegi Alaptörvény mindössze annyit rögzít: „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának biztonságot nyújtson.” Mi ma a biztonság? Az, hogy bezárnak kórházakat, osztályokat, munkahelyeket szüntetnek meg, és emberek százezreit kényszerítik a kilátástalan jövőt adó közmunkára?

 

Mi ma este tiltakozni jöttünk, mert a kormány szándékában az áll, hogy a Nagykanizsai Kórházban osztályokat szüntessen meg, hogy így csökkentené az ellátási területet. Ezzel a lépéssel munkahelyek szűnnének meg és elbocsátásokra kerülne sor. A kormány titokban, sunyi módon tervezett intézkedései Nagykanizsa város és a térség egészségügyi ellátását veszélyezteti. Ebben a helyzetben szükség van a politikai és egyéni érdekeken felülemelkedve, az egészségügy szolgáltatásait igénybe vevő betegek és az egészségügyben dolgozó szakemberek teljes körű, feltételek nélküli összefogására. Mondjuk ki bátran, mert tény, hogy a Fidesz-kormány nem tartja tiszteletben azt a korábbi rendelkezést, mely szerint minden embernek joga van az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz!

 

Demokrata Barátaim! 

 

Ne engedjük, hogy politikai és egyéni játszmák áldozatává váljon városunk és térségünk egészségügye! Védjük meg a kórházat, a betegeket, a benne dolgozó ápolókat és szakorvosokat, hogy a színvonalas gyógyítás lehetőségét helyben kaphassák meg a betegek. Nem engedhetjük meg, hogy ötven-hatvan kilométert kelljen utaznia egy betegnek, hogy kórházi szakellátást kaphasson! A nagykanizsai korház 180 ezer fős körzetéhez tartozók nevében követeljük, hogy ne a leépítésről, hanem a fejlesztéséről essen szó! Eddig a jelenlegi kormánytól független fejlesztések mehettek végbe, ezek a beruházások lehetővé tették, hogy helyben kaphassa meg mindenki a szükséges szakellátást. Miért kell még tovább, és újra büntetni a betegeket? A Nemzeti Együttműködés Rendszerében miért kelljen valakinek betegen, lázasan, meggyötörve hosszú órákat utaznia az orvosi ellátásért? Vagy talán abban bíznak, hogy időközben meghalhat a beteg, és ezzel pénzt takarít majd meg az állam?

 

Ne akarjon Magyarország Spártai államot építeni! Ne akarja osztályozni az embereket, elég ha azt vezető politikusai már számos alkalommal megtették. Lézer János gyógykezelése közben okozott sebeket, mellékhatásokat a korábban szellemi és lelki táplálékokat osztogató miniszterek imái sem tüntethetik el, gyógyítják meg!

Ne a rombolásban, az építésben teljesítsen jobban az ország, vagy a Fidesz-kormány!

Ne a megszüntetés, a bezárás, a leépítés stratégiájával akarják kozmetikázzák a statisztikai adatokat!

Ne engedjük, hogy társadalmunk betegsége átterjedjen polgártársainkra is!

A Fidesz-kormány fertőző egészségpolitikájára nekünk kell gyógyszert találnunk!

Ma, amikor egyre több a beteg kiszolgáltatott ember, ne engedjünk az értékeket lerombolni!

Kérdezem tehát a Kanizsai Dorottya Kórház fenntartóját:

Igaz –e, hogy osztályt vagy osztályokat kívánnak bezárni?

Igaz-e, hogy csökken az ellátási körzet?

Igaz-e, hogy megyénként csak egy súlyponti korház lesz?

Igaz-e, hogy Nagykanizsai korház nem lesz kiemelt egészségügyi ellátás intézmény?

Igaz-e , hogy létszámleépítést terveznek?

 

Mindannyiunk nevében várjuk a válaszokat a megyei kormánypárti képviselőktől, és rajtuk keresztül a kórház, fenntartójától, azaz a kormánytól!

 

Nagykanizsa és a térség lakossága sajnos nem futballista, nem élsportoló, hogy kiemelt ellátást kaphasson, és vadonatúj stadionokban erősíthesse testét és lelkét egyaránt. Mi a kivívott és megszerezett jogainkért, intézményeinkért akarunk és fogunk harcolni. Erőteljesebben és sikeresebben, mint az országunk vezetésében és irányításában tevékenykedő futballisták, igazolt játékosok, vagy maga a Nemzeti válogatott.  

 

Mi, az idősek, a betegek jogaiért küzdünk, jogfosztott népként sem engedjük kórházunkat megcsonkítani! Nem engedjük a kórházunkat megcsonkítani! Nem engedjük! Nem engedjük! Mert csak így lehet újra demokratikus az országunk, így vívhatjuk ki újra alapjogainkat!Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt