HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„Kisebbségi igazoltatása van folyamatban": ezúttal rossz cigányra szálltak rá a rendőrök

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Január 22    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Győri készenléti rendőrök kirakták a villogót és igazoltattak egy férfit Ácson, a gyanú szerint pusztán csak azért, mert cigány. Ezt meg is beszélték, a központnak is bemondták. A mosoly akkor hervadt le az arcukról, amikor kiderült: a kocsiban tényleg egy cigány ül, csak éppen ő a polgármester.

Hirdetmény

Egyrészt nagyon tipikus, másrészt egészen példa nélküli eset történt csütörtök dél körül a Komárom-Esztergom megyei Ács településen. Rendőrök a gyanú szerint pusztán a származása miatt igazoltattak egy cigány lakost – ez sajnos bevett dolognak számít a vidéki Magyarországon, ahogy azt pár éve egy civil szervezet be is bizonyította.

 

Ami miatt viszont az ácsi eset példa nélküli, az az, hogy a Győrből érkező rendőrök ezúttal rossz cigányra, történetesen a polgármesterre szálltak rá. Az esetről maga az érintett, az Ács települést 2010 óta irányító Lakatos Béla számolt be az Indexnek. Lakatos feljelentést tesz a rendőrök ellen.

 

 


 

 

Kicsoda Lakatos Béla?

 

Lakatos Béla fideszes ácsi polgármester az egyetlen olyan városvezető, aki büszkén vállalja cigányságát. Általában a színcigány települések élén áll roma vezető, ezzel szemben Ácson a roma lakosság csak tíz százalék körüli. Lakatos 2010-ben kétharmados győzelmet aratott, miután hét évig volt a helyi iskola igazgatója. Az Antall-kormánytól kezdve minden rendszerváltás utáni kormánynak dolgozott, egy évvel ezelőtti interjújában fideszes párttagsága ellenére is keményen bírálta a kormány romapolitikáját és a Országos Roma Önkormányzat, azon belül is Farkas Flórián dominanciáját. Az interjú itt olvasható. Lakatos később azzal került a hírekbe, hogy a 2014-es parlamenti választás előtt a kisebbségi regisztráció tervezett szabályozása miattfelfüggesztette párttagságát. A Fidesz végül hallgatott a kritikára és módosította a törvényt, Lakatos pedig maradt a pártban.

 


 

 

Egyből kitették a villogót

 

Lakatos Béla csütörtök délben éppen hazafelé indult a hivatalból ebédelni – szolgálati autójában, egy fehér színű, régi Audi A4-esben, amit a település három hónapig bérel neki, amíg lesz saját kocsija –, amikor elment mellette egy rendőrautó. 

 

Láttam, hogy megfordulnak utánam, egyből kitették a villogót. Meg is lepődtem, mivel be voltam kötve.

 

– kezdi a történetet Lakatos, akit a polgármesteri hivataltól úgy ötszáz méterre állítottak le a rendőrök. Az egyik rendőr az Audi felé sétálva odaszólt a másiknak:

 

kisebbségi vezeti az autót,

 

közben pedig a rendőrautó kihangosított rádióján egy női hang is bemondta:

 

kisebbségi igazoltatása van folyamatban.

 

Lakatos szerint a két rendőr csak azt láthatta, hogy egy nagy darab, rövid hajú roma ember ül az autóban, nem ismerték fel. A polgármester hangosan kérdőre vonta a rendőröket, amiért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte, hogy így végzik a munkájukat.

Lehervadt a mosoly az arcukról

 

A két rendőr arra hivatkozva, hogy az igazoltatáson felháborodó Lakatos nem hajlandó együttműködni, odahívott még egy rendőrautót. Hamarosan már öt rendőr állta körül a polgármestert, akiről még mindig nem tudták, kicsoda.

 

Amikor odaadtam a papírjaimat, lehervadt a mosoly az arcukról, és mondták, hogy minden rendben van. Én pedig azt, hogy kérem az azonosítójukat, mert feljelentem őket.

 

Az intézkedő rendőrök megállapították, Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el. 

 

A polgármester azt mondja, most már a saját példájából is érthető, miért kapnak Ácson éppen a legszegényebbek – a helyi romák – annyi büntetést. Polgármesterként ugyanis eddig leginkább csak azt látta, hogy folyamatosan érkeznek a büntetések, neki pedig segélyt kell adnia a romáknak azok kifizetésére, hogy ne kerüljenek börtönbe.

 

Ha velem, egy polgármesterrel ezt csinálják, mit csinálhatnak egy egyszerű roma kőművessel? Mit csinálhatnak azzal, aki megy valahol Szabolcsban biciklivel az egyik faluból a másikba? Megbüntetik 30 ezerre, ami ellen nem mer semmit tenni, és pénze sincs kifizetni!

Vissza lehet hallgatni a felvételt

 

A polgármestert Győrből érkező készenléti rendőrök igazoltatták. Lakatos beszélt a győri készenlétisek ügyeletes parancsnokával, aki felvette a jegyzőkönyvet, és azt is megtudta tőle, hogy a rendőrségi rádióforgalmat vissza tudják majd hallgatni.

 

Lakatos azt mondja, jó a hallása, így biztos benne, hogy a női hang lekisebbségizte – és azt is gyanítja, hogy a két rendőr, amikor őt észrevette, a rádióban más szót használt.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   Tom58  | 2015 Január 23 07:18:13 like(0) dislike(0)

Engem is többször igazoltattak, én ezt nem tartom problémának igaz én nem vagyok roma. 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt