HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok: A Fővárosi Ítélőtáblára továbbították az ügyet

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 November 28    Forrás: atv.hu


Ez a cikk archív

Pénteken a Fővárosi Ítélőtáblához másodfokú eljárásra továbbította a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a romagyilkosságok néven elhíresült bűncselekmény-sorozat aktáit - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

Hirdetmény

Csiha Gábor fellebbviteli ügyész elmondta: másodfokú indítványukban fenntartották az elsőfokú ügyész által bejelentett fellebbezést. Ennek lényege szerint a negyedrendű vádlottra súlyosabb végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását kezdeményezik, míg az első három vádlottra - akik első fokon életfogytiglani szabadságvesztést kaptak - a megállapított jogi minősítések pontosítását, kiegészítését kezdeményezik a másodfokú tanácsnál.
    
 

Az ügyészségi szóvivő elmondta: a bíróságnak harminc napja van, hogy a tárgyalás előkészítés során megvizsgálja a releváns iratokat és három hónapon belülre ki kell tűzniük az eljárást.
    
 

2008 és 2009 során egy szervezett banda országszerte kilenc helyszínen lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal roma családok otthonait támadta meg. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak a megtámadott épületekre, és 55 ember testi épségét veszélyeztették.
    
 

A romagyilkosságok ügyében a Budapest Környéki Törvényszék idén augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte  Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése 13 év fegyház. A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kimondta a rasszista indítékot.
    

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és az ügyész is fellebbezett, így az nem jogerős, a per másodfokon folytatódik. Addig a vádlottak előzetes letartóztatásban maradnak.
    

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tavaly augusztusban közölte, hogy a romagyilkosságok ügyében súlyos mulasztások történtek a Katonai Biztonsági Hivatalnál (KBH). Megállapították, hogy a KBH korábbi vezetői - Kovácsics Ferenc altábornagy, főigazgató és helyettese, Hamar Ferenc nyugállományú vezérőrnagy - súlyos szakmai, erkölcsi és etikai hibákat követett el az ügyben. A titkosszolgálati vezetők a KBH "titkos kapcsolatát" a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjával a honvédelmi tárca, a nyomozó hatóság és a parlamentnek az ügyet vizsgáló albizottsága előtt is eltitkolták - írta a HM.
    

Idén novemberben a Központi Nyomozó Főügyészség a romagyilkosságokhoz kapcsolódó, katonai büntetőeljárásra tartozó ügyben négy emberrel szemben emelt vádat hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt.

 

MTIHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt