HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„Kizárt dolog, hogy cigány legyen”

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 November 22    Forrás: Népszabadság - Czene Gábor


Ez a cikk archív

A Lungo Drom egy olyan „beépített embernek” köszönheti többségét a fővárosi cigány önkormányzatban, aki ráadásul nem is roma – állítják ellenzéki cigány politikusok. Nagy Sándor ellenben romának tartja magát. Horváth Tibor, a Roma Rom nevű szervezet elnöke az önkormányzati választások után lemondásra szólította fel Nagy Sándort, aki szerinte nem cigány származású, jogtalanul indult a Roma Rom színeiben nemzetiségi jelöltként.

 

Hirdetmény

Nem pusztán egyetlen mandátum sorsa a tét. A hét főből álló fővárosi cigány testületben a kormánypárti Lungo Dromnak csak három képviselője van. A többség megszerzéséhez szükség volt még valakire. Végül a roma közéletben kevéssé ismert Nagy Sándort sikerült megnyerni. Cserébe ő lett a fővárosi cigány önkormányzat elnökhelyettese. A testület ellenzéki tagjai – Balogh Artur, az MSZP roma tagozatának vezetője, Csóka János és Makai István (Roma Polgári Tömörülés) – tényként kezelik, hogy Nagy Sándor nem cigány, de más okokból is a lemondását követelik. Kiderült róla, hogy annak idején a rendőrségnél és a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozott. Az ellenzéki roma képviselők azzal vádolják Nagy Sándort, hogy a „szolgálat” beépített embereként került a fővárosi cigány önkormányzatba. Az ellenzéki cigány képviselők rendkívüli közgyűlésen szeretnék elérni az elnökhelyettes távozását.

 

Nagy Sándor

 

A kisebbségi választáson régebben bárki részt vehetett – akár jelöltként, akár szavazóként –, újabban már csak az, aki az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát és feliratkozik az úgynevezett nemzetiségi névjegyzékbe. A törvényhozó így próbálta visszaszorítani a kisebbségek kárára elkövetett visszaéléseket. A származás és identitás valódiságát azonban nem ellenőrzik. A származást jogszerűen senki nem vizsgálhatja, és nem is lenne jó, ha vizsgálhatná – jelentette ki Kállai Ernő volt kisebbségi ombudsman. Az identitásról és a közösséghez való tartozásról viszont az érintett közösség véleményt alkothat. Kállai szerint ugyanakkor nincs rá példa, hogy bármiféle jogkövetkezménye lenne annak, ha valaki „illetéktelenül” indul a nemzetiségi választáson.

 

Horváth Tibor, a Roma Rom elnöke a hajdú-bihari Nádudvaron él. Elmondta, hogy egyik ismerőse valamikor a nyáron ajánlotta figyelmébe a budapesti Nagy Sándort, aki elutazott hozzá bemutatkozni Nádudvarra, majd önkéntesként vett részt a szervezet munkájában. Később Horváth telefonon és az egyik közösségi oldalon olyan információt kapott, hogy Nagy valójában nem is roma. Horváth „magánnyomozásba” kezdett, és arra a következtetésre jutott, hogy „Nagy Sándor átvert bennünket. Kizárt dolog, hogy cigány legyen.” Horváth Tibor állítása szerint ezt Nagy is elismerte. Ekkor szólította fel, hogy mondjon le mandátumáról.

 

Az 53 éves Nagy Sándor lapunknak azt mondta, ő soha nem ismert el olyasmit, hogy nem cigányként indult volna a roma választáson. Ellenkezőleg: romának tartja magát. Közlése szerint családja (egy meg nem nevezett) szlovákiai faluból származik, ahol sok cigány élt. Biztosan tudja, hogy az előző generációkban a felmenői között romák is voltak.

 

A rendszerváltás előtt valóban a BRFK-n, az ORFK-n és a Polgári Védelemnél dolgozott, összesen 28 évig, majd a rendszerváltás után két évig a Nemzetbiztonsági Hivatalnál. Nem érti, hogy múltja miatt miért érik támadások. „A hazámat szolgáltam, ahogy mindenkinek a kötelessége lenne szolgálni. Büntetve sosem voltam. A törvény szerint öt évig nem vállalhattam köztevékenységet, ez a határidő már rég lejárt” – mondta. (Utólagos kérdésünkre ezt annyiban pontosította, hogy a 28 éves szolgálat egy része is a rendszerváltás utánra esett.)

 

Hangsúlyozta, hogy nyolcvan évre szóló titoktartási kötelezettséget vállalt: akármennyire is közszereplő, rendőrségi és nemzetbiztonsági munkájáról egyetlen szót sem fognak kihúzni belőle. Csak annyit árult el, hogy akkori ténykedésének nem volt köze a magyarországi cigánysághoz.

Állítja, szavazóitól felhatalmazást kapott arra, hogy szövetséget kössön a Lungo Drommal. A vele szemben megfogalmazott vádakat pozícióharcokkal magyarázza. Annak ellenére is – tette hozzá –, hogy a fővárosi roma képviselők térítésmentesen végzik tevékenységüket. Senkiről nem akar semmi rosszat mondani, de, ha így megy tovább, kénytelen lesz rágalmazásért feljelentést tenni.

 

Népszabadság- Czene Gábor

 

Kapcsolódó cikk:

 

http://www.romnet.hu/hirek/2014/11/12/volt_titkosugynokkel_vette_at_az_uralmat_a_lungo_drom_a_fovarosi_ciganysag_felettHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt