HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Több miskolci roma visszavonta svájci menedékkérelmét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Október 29    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Tizenhat miskolci roma már elhagyta Svájcot abból a hatvanötből, aki október közepén indult útnak, hogy ott menedékjogot kérjen. Harminc ember pedig visszavonta kérelmét, miután teljes körű tájékoztatást kapott a svájci hatóságoktól a helyzetükkel kapcsolatban - tájékoztatta Svájc budapesti nagykövetsége szerdán az MTI-t.

Hirdetmény

Jean-Francois Paroz svájci nagykövet előzőleg Miskolcon Pfliegler Péter alpolgármesterrel, majd Váradi Gáborral, a helyi cigánynemzetiségi önkormányzat elnökével folytatott informális megbeszélést.
    

Miskolc, 2014. október 29. Jean-Francois Paroz svájci nagykövet (b2), Váradi Gábor, a miskolcicigány nemzetiségi önkormányzat elnöke (k), Pfliegler Péter alpolgármester (j2) és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke (j) a Svájcban menedékjogot kérő romák ügyéről folytatott megbeszélésen a miskolci városházán 2014. október 29-én. MTI Fotó: Vajda János

 

A nagykövetség arról tájékoztatott, hogy Svájc Szövetségi Bevándorlási Hivatala (ODM) gyorsított eljárás keretében kezeli a magyar állampolgárok által benyújtott menedékkérelmeket.
    

 

Csekély az esélyük arra, hogy menekültjogot kapjanak Svájcban, 2009 óta egyetlen uniós tagország állampolgára sem jutott menekültstátushoz Svájcban - szögezték le. 
    

 

Az elutasított kérelmezőknek el kell hagyniuk az országot, a visszautazáskor sem segítségnyújtásra, sem útiköltség-térítésre nincsen mód - áll a közleményben. Emlékeztettek arra is, hogy a múlt hét elején hatvanöt miskolci, köztük tizenöt gyermek jelentkezett a vallorbe-i regisztrációs és eljárási központban, hogy menedékjogot kérjen.
    

 

Az Európai Unió tagországait a svájci parlament biztonságos országnak minősítette, "ez azt jelenti, hogy az adott országban az üldöztetés elleni megfelelő állami védelem elviekben biztosított, az ezekből az államokból érkező menedékkérelmek éppen ezért nyilvánvalóan megalapozatlanok, és nem vezetnek a tartózkodási engedély megszerzéséhez" - írták.
    

 

A magyar állampolgárok menedékkérelmét gyorsított eljárásban, kevesebb mint 48 óra alatt a Szövetségi Bevándorlási Hivatal bírálja el, ennek során "minden ügymenettel kapcsolatos garancia, nevezetesen a Svájci Szövetségi Törvényszékhez fordulás lehetősége is biztosított marad, Svájc továbbra is garantálja a menedéket kérelmezők számára a méltányos eljárás lefolytatását" - olvasható a közleményben. Kitértek arra is, hogy a "svájci menedékjogi törvény intézkedik azon személyek védelméről, akik a származási országukban súlyosan hátrányos helyzetben vannak vagy fizikai épségük és életük van veszélyben", minden menedékkérelmet egyedileg bírálnak el, a kérelmezőnek ugyanakkor "hitelt érdemlő módon" kell bemutatnia indokait.
    

 

Váradi Gábor az MTI-nek korábban azt mondta: a nemzetiségi önkormányzatnak a kiutazáshoz semmi köze nem volt, tudomása szerint annak elsődleges oka a kilátástalanság volt, valamint az a téves információ, hogy Svájc befogadja őket.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt