HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Újabb cigánytelepet számolt fel a francia rendőrség

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Október 23    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Újabb cigánytelepet számolt fel kedden a francia rendőrség, a Párizstól északra található Bobignyban, ahol több tucat család élt évek óta, többségében beiskolázott gyermekekkel.

Hirdetmény

A párizsi régió egyik legrégibb romatáborában mintegy kétszázan éltek. A kiürítést a város tavasszal megválasztott új vezetője, a centrista Stéphane De Paoli augusztusban meghozott önkormányzati rendeletének értelmében kezdte meg délután a rendőrség. A polgármester higiéniai okokra hivatkozva kérte a hely felszámolását. Didier Leschi esélyegyenlőségi prefektus szerint a táborlakók többsége, akiket előzetesen értesítettek a kiürítésről, a rendőrök érkezése előtt elhagyta a telepet.

 

 

Helyszíni tudósítások szerint azonban mintegy ötven ember, köztük sok gyermek és idős ember még kora este is a környéken, a tábor közelében tartózkodott, bevásárlókocsikban tolva a dolgaikat.

 

 

"A rendőrség megtiltotta nekik, hogy a városközpont vagy a metró felé menjenek" - mondta Véronique Decker, a helyi általános iskola igazgatója, ahova a cigánytelepen élő gyermekek járnak. "Száztizenöten maradtak. Nekik nincs hova menniük" - tette hozzá.

 

 

A prefektúra szerint az augusztusi helyszíni szociális vizsgálatot követően mintegy harminc családnak, ahonnan a gyerekek iskolába járnak, lakhatási elhelyezést javasoltak. Közülük mintegy tucatnyian, akik állandó jövedelemmel rendelkeznek, szociális bérlakást kaptak a megyében. A többi család, amelynek csak alkalmi jövedelme van, szállóban kapott ideiglenes elhelyezést. A jövedelem nélkülieket pedig a párizsi régión kívüli átmeneti szállásokon helyezik el, miután a főváros környékén nincs hely.

 

 

Az Amnesty International emberi jogi szervezet közleménye szerint a hatóságok által javasolt lakhatási megoldások nem kielégítők, mert a legtöbb a párizsi külvároson kívül helyezkedik el, nagyon messze azoktól az iskoláktól, ahova általában a táborban élő romagyerekek járnak.

 

 

Az elmúlt napokban több egyesület is fellépett az évek óta a Bobigny polgármesteri hivatal közelében található cigánytelep lakóinak támogatására. A tábornak az egyik felét, amely a párizsi tömegközlekedési vállalat (RATP) és a megyei tanács területén helyezkedett el, 2013 augusztusában már felszámolták. Fél évvel később a tábor megmaradt részében egy nyolcéves gyermek meghalt egy tűzben.

 

 

A prefektúra szerint a Párizstól északra található Seine-Saint-Denis megyében 2013-ban 135 cigánytelepet számoltak fel. A hivatalos adatok szerint Párizs környékén 2013 elején még 8 ezer kelet-európai roma élt az utak menték kialakított átmeneti táborhelyeken, azóta 3 ezer alá csökkent a számuk.

 

 

A lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság (Dihal) összesítése szerint Franciaországban mintegy 15-17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él illegálisan kialakított bádogvárosokban.

 

 

Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza. Kétharmaduk Seine-Saint-Denis megyében koncentrálódik. Ez Franciaország egyik legszegényebb megyéje, itt robbantak ki 2005-ben a külvárosi zavargások.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt