HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem sok esélyük van a miskolci romáknak Svájcban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Október 23    Forrás: Origo


Ez a cikk archív

Az elmúlt 2 évben menekült státuszért folyamodó 46 magyar kérelmét egytől-egyig elutasították. Céline Kolprath ugyanakkor hangsúlyozta, minden kérelemről egyedi elbírálás alapján döntenek, méghozzá 48 órán belül. Ha elutasító határozat születik, a miskolci romáknak vissza kell térniük Magyarországra, amely hivatalosan biztonságosnak számít Svájcban.

Hirdetmény

A hivatal egyeztetett a magyar nagykövettel, két témát jártak körül: a megelőzést – ami Magyarország feladata-, és a visszatérést. A hasonló esetekre Svájc Magyarországgal visszafogadási megállapodást kötött. A Roma Sajtóközpont szerint közben a miskolci romák egyike a nyugat-svájci Le Matinnak arról beszélt, hogy Magyarországról további menekültek várhatók, mint mondta „ez csak az előörs, több száz család fontolgatja hogy kijönnek.”

 

Eddig kevesen kértek menedékjogot. Az nem kétséges, hogy a romáknak problémáik vannak otthon, de hogy ennyien érkezzenek menekültkérelemmel, az szokatlan - közölte Beat Meiner, a svájci menekültügyi segélyszolgálat részéről.

 

Tizenkét miskolci roma család, összesen 56-an indultak el október huszadikán a miskolci Stadion térről Svájcba. Váradi Gábor a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke korábban az Origónak arról beszélt, hogy ez a szám a többszörösére növekedhet a következő hetekben. Szerinte akár ezren is elhagyhatják Miskolcot. Mint mondta, ezt a roma önkormányzat nem támogatja, mert úgy véli, hogy a problémákat helyben kell megoldani.

 

Váradi Gábor hozzátette, akik elindultak Svájcba, közülük nem mindenki a kilakoltatásokban érintett számozott utcák lakója. Viszont a kilakoltatottak ismerősei, rokonai ugyanúgy nem érzik magukat biztonságban, mint akiket kiköltöztettek, ennek tudható be, hogy többen azt tervezik, elhagyják Miskolcot.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt