2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Felvonultak a Roma Büszkeség napján
2014. 10. 19. 00:00

Kerüljön be a Nemzeti alaptantervbe a roma kultúra és a roma holokauszt is. Ezért vonultak fel több százan a Roma Büszkeség napján, Budapesten.

 

roma büszkeség

 

Az RTL Klub híradójának beszámolóját a vasárnapi megmozdulásról itt nézhetik meg:

 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/felvonultak-a-roma-buszkeseg-napjan

 

A Mozaik Egyesület és az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat még a hét elején közölte, hogy vasárnap ismét megrendezik a Roma Pride-ot, vagyis a Roma Büszkeség Napját. A felvonulás és kulturális demonstráció egy nemzetközi – Európa 15 országában megvalósuló – rendezvénysorozatnak a része.

 

pride

 

A nemzetközi megmozdulás felemeli szavát az emberi jogok mellett, valamint a terjedő etnikai türelmetlenséggel és konfliktusokkal szemben. Felhívja a figyelmet arra a méltatlan helyzetre, hogy Csehországban, Lety településen az egykori cigány koncentrációs tábor helyén Európai Uniós forrásokkal megtámogatva ma egy disznófarm működik.

 

Magyarországon elsősorban a roma kultúra értékeit, ismert és kevésbé ismert roma történelmi és kortárs kiválóságokat, közösségi értékteremtő kezdeményezéseket kívánnak felmutatni, egyszerre a roma közösségek és a szélesebb társadalmi nyilvánosság felé.

 

A Roma Büszkeség Napján megerősítik azt a kezdeményezést is, amelynek célja, hogy a roma történelem és a roma holokausztról szóló tudás bekerüljön a közoktatás teljes rendszerébe, a Nemzeti Alaptantervbe.

 

A vasárnap délután 3 órakor a Kálvin téren kezdődött rendezvényen felszólalt Benjamin Abtan, az EGAM (European Grassroots Antiracist Movement) szervezet elnöke, a Roma Pride mozgalom európai főszervezője, Berki Judit, szociálpolitikus és tanodaalapító, Káló Norbert szociális munkás és üzemalapító és Setét Jenő polgárjogi aktivista, valamint több művész is fellép.

 

romapride

(A fotó az első, 2013-as Roma Pride rendezvényen készült)

 

(Ezek a fotók Fleiner György képei a Facebook Amneca.org csoportján található mai, 2014. október 19-i bejegyzésekből. Utólagosan is hálás köszönet is a kép készítőjének!)

 

roma büszkeség  fleiner

 

fleiner1  Feliner3

 

fleiner4  Feliner5

 

fleiner6  Fleiner7