HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Teleki László szerint a Fidesz-Lungo Drom-kormány nem akar változást a romaügyben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Október 09    Forrás: RomNet-HBA


Ez a cikk archív

Kemény hangú közleményben kritizálta Teleki László volt romaügyi államtitkár, szocialista országgyűlési képviselő Orbán Viktor és Farkas Flórián csütörtöki csúcstalálkozóját követő miniszterelnöki megnyilvánulást, élesen bírálva a jobboldal romapolitikáját. A baloldali roma politikus szerint bebizonyosodott, a kormánypárt nem akar változást romaügyben, kirakatpolitikát folytatva konzerválnák a nyomort és a kiszolgáltatottságot.

Hirdetmény

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön megbeszélést folytatott az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével, Farkas Flóriánnal, áttekintve a kormány és az ORÖ közötti megállapodást. A kormányfő a roma szervezet székházában tartott találkozót követő sajtónyilatkozatában az elmúlt négy év legnagyobb jótéteményének nevezte a közmunkát, azt hangoztatva, közel 57 ezer olyn romának adhattak így munkát, akik korábban soha nem dolgoztak.

 

Orbán Viktor a megbeszélés után bejelentette azt is: tervei szerint az önkormányzati választás után miniszterelnöki biztosi munkára kéri fel Farkas Flóriánt, hogy "istápolja" a roma közösséget. Farkas Flórián azonnal elvállata a megbízatást, majd köszönetet mondott a cigányságnak, hogy az elmúlt négy évben „nem balhéztak”. A sajtótájékoztatón az újságírók természetesen kérdéseket ezúttal sem tehettek fel sem a roma politikusnak, sem a kormányfőnek.

 

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő a romaügyi „csúcstalálkozót” követően kiadott közleményében bírálta a kormányfő és a kabinet elmúlt négy éves munkáját, kiemelve, csak a tartós foglalkoztatás, nem pedig a kiszolgáltatott helyzet teremthet biztos egzisztenciát mélyszegénységben élő emberek százezreinek.

 

Teleki László közleményét a RomNet az alábbiakban teljes terjedelmében közli olvasóval:

 

A Fidesz-Lungo Drom kormány szegénységi bizonyítványának tekinthető, hogy a koalíciós kabinet kizárólag a közmunkában látja a szegények és a romák foglalkoztatási lehetőségét – írta a . Ha Orbán Viktor a közmunkát tekinti kormánya legnagyobb jótéteményének a cigánysággal szemben, akkor minden jóérzésű, demokratikusan gondolkodó ember számára világossá válik a miniszterelnök politikai törekvése: fenntartani a kilátástalanságot, konzerválni a nyomort és a kiszolgáltatott helyzetet. A kizárólag a foglalkoztatási statisztikai adatok növelésére alkalmas munkalehetőség nem ad sem megélhetést, sem egzisztenciális biztosítékot arra, hogy tisztességgel és becsülettel, teljes értékű állampolgárként éljenek hazánkban a munkanélkülivé vált emberek százezrei. Addig, amíg a jobboldal számára minden ember annyit ér, amennyije van, a magyarországi romák a helyi polgármesterek és jegyzők kiszolgáltatottságában másodrendű állampolgárként élhetnek. Miközben százmilliós ingatlanokkal, milliárdos vagyonokkal gyarapodnak a kiváltságosok, a hátrányos helyzetben élő, a mindennapi megélhetésükkel küzdő emberek elveszítik lassan emberi méltóságukat is. Államférfiaknak a budai villák ablakaiból kitekintve és látniuk, tudniuk kell, hogy ma sem 47 ezer, sem pedig 22.500 forintból nem lehet megélni, mert egy közmunkásnak ennyi a havi keresménye.

 

Elég volt a kirakatpolitikából, a látszatintézkedésekből! Nézzen szembe a miniszterelnök azzal a ténnyel, hogy négy éves kormányzása alatt négymillióra nőtt a szegények száma, hatszázezer munkavállaló menekült külföldre. Megfélemlítésekkel és hazugságokkal ne akarjanak újból választásokat nyerni, országot irányítani. A magyarországi cigányság árulásának tekinthető, hogy a jobboldal hamis ígéreteihez asszisztál az Országos Roma Önkormányzat elnöke, akit bár a polgári oldal legerősebb és legfelkészültebb politikusának tartanak, hivatalos, komoly állami pozíciót mégsem tölthet be. Mindezekért a kisebbségi politika megcsúfolása, egyenesen a vicc kategóriája, hogy Orbán Viktor kormányfő miniszterelnöki megbízottjának nevezi ki képviselőtársát, ezzel is arra törekedve, hogy az önkormányzati választások előtt megvásárolják a cigányok szavazatát.

 

Ha a kormány nem csak szlogenekben tekinti karakteres törekvésének a romák valós társadalmi integrációját, akkor javasoljuk, ne tartson hatalomban valós társadalmi támogatottság nélküli kirakatpolitikust, hanem nevezzenek ki felkészült, hiteles, roma származású minisztert, államtitkárt, oktatási és foglalkoztatási biztost, akik érdemben tudnak foglalkozni egy valós társadalmi problémával. A magyarországi cigányság már nagykorúvá vált, diplomás, nyelveket beszélő, az európai értékeket követő fiatalok ezrei várják, hogy lehetőségeket kapjanak, és cáfolják akár a jobboldali kormány törekvéseit, hogy a romák kizárólag kiszolgáltatott helyzetben, szoros irányítás alatt, a tisztességes munka becsületétől megfosztva élhetnek hazájukban.

 

Budapest, 2014. október 9.

 

Teleki László

Országgyűlési képviselő - MSZPHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt