HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megtagadták a romáktól az iskolaválasztás szabadságát

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Október 04    Forrás: Ónody-Molnár Dóra Népszabadság


Ez a cikk archív

Piliscsabán már meg akarták szüntetni a szegregáló iskolát, amikor a Klik az intézmény megtartása mellett döntött. A roma diákok szülei hiába döntöttek úgy, hogy akkor máshová íratják gyerekeiket, az iskolaválasztás szabadságát – egyedül tőlük – megtagadták. A bíróság szerint jogtalanul.

Hirdetmény

Piliscsabán az iskolák államosítása után megakadt a korábban elindult deszegregációs folyamat, méghozzá épp az állami beavatkozás következtében. Az önkormányzat ugyanis annak idején arról döntött, hogy megszüntet egy szegregáló, rossz minőségű oktatást nyújtó iskolát, és felmenő rendszerben már nem indít első osztályokat.

 

Aztán jött az államosítás, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mégiscsak újraindította az első osztályt a piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolában, mindössze négy roma tanulóval. Az állam hathatós közreműködését jelzi, hogy Kovács Zoltán, akkori felzárkózásért felelős államtitkár is részt vett az iskola tanévnyitóján. Lapunk megkeresésére a Klik azzal indokolta az új első osztály indítását, hogy „az intézmény pályázati forrásból esélyt kapott a talpra állásra, a megújulásra, s így egyedüli állami fenntartású általános iskolaként ismét vonzóvá válhat a településen élők számára”.

 

Nos, ez nem jött be: információink szerint idén egyetlen elsős jelentkezett, aki most összevontan tanul a másodikosokkal. A településen a folyamatokat régóta figyelemmel kísérő jogvédő szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) egyenként kereste fel a roma szülőket, hogy megtudakolja, ki szeretne átiratkozni másik iskolába.

 

– Négy családtól kaptunk ilyen kérést, ami tíz gyereket érint. Nemcsak a jobb oktatásért szerették volna az iskolacserét, hanem azért is, mert nincsenek nem cigány barátaik a gyerekeiknek. Én magam mentem el az átiratkozási kérelemmel a közeli Tinnyére, a Kossuth Lajos Általános Iskolába és a pilisjászfalui Dózsa György Általános Iskolába – meséli Kegye Adél, az alapítvány ügyvédje.

 

Nyulász Izolda, a tinnyei és Péter Éva, a pilisjászfalui iskola igazgatója indoklás nélkül utasította el a gyerekek kérelmét. Érdekessége ezeknek a határozatoknak, hogy a két iskola szó szerint ugyanazt a szöveget írta a szülőknek, csak a neveket cserélték ki a szövegben. A CFCF fellebbezést nyújtott be a Klik pilisvörösvári tankerületéhez, de Hoyos Sándorné tankerületi igazgató ezt elutasította.

 

Határozata szerint azért, mert a tanuló jogviszonyban áll körzeti iskolájával, azaz a piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolával, „amely a gyermek lakhelye szerint könnyen megközelíthető, utazást nem igényel, általános iskolai ellátása biztosított”. Ez azért érdekes indoklás, mert a szabad iskolaválasztás miatt Magyarországon rengeteg szülő viszi egy másik településre a gyerekét, de úgy látszik, a Klik szerint ez a szabadság a cigány szülőket nem illeti meg.

 

A CFCF megtámadta a határozatot, és az ügy közigazgatási bíróságra került. Tegnap döntés is született négy gyerekkel kapcsolatban: a tankerület határozatát hatályon kívül helyezte a bíró, egyúttal új eljárásra kötelezte az iskolákat. – Megdöbbentő volt, hogy a tárgyaláson a tankerület azt állította, túl messze vannak Piliscsabától az érintett települések, 50 percre Jászfalu és 70 percre Tinnye – mondja Kegye Adél ügyvéd, hozzátéve, a Volán menetrendje szerint a tankerület által emlegetett 50 és 70 perc helyett a valóságban néhány perc alatt el lehet jutni az egyik településről a másikba.

 

A CFCF panaszt tett a Pest Megyei Kormányhivatalnál, mert a gyerekek esetében fennáll az egyenlő bánásmód megsértésének gyanúja. Ha a diszkrimináció ténye megáll, a kormányhivatalnak joga van tanulói jogviszonyt létrehozni. – Reméljük elkezdik az eljárást – teszi hozzá Kegye Adél. Az alapítvány tudomása szerint egyébként egy nem cigány gyereket átvettek a pilisjászfalui iskolába.

 

 

 

 


 

Szavak és valóság

Mindaz, ami Piliscsabán történt, azt jelzi, hogy az önkormányzati iskolarendszer felszámolása mögött nem a szegregáció felszámolásának céljai húzódnak. Pedig egy éve Orbán Viktor kormányfő így nyilatkozott: „A kabinet szándékai szerint olyan oktatási rendszert hoz létre, amely nem konzerválja a társadalmi csoportok közötti szakadékokat, hanem minden gyermeknek, éljen bárhol az országban, esélyt ad a tanulásra és így az előrejutásra.”

 

Balog Zoltán humánminiszter pedig azt közli honlapján: a szegregációt minden formájában üldözni kell, hiszen az törvénytelen és romboló hatású, a lehető leghamarabb fel kell számolni. „Erre ma jó esélyt nyújt az iskolák állami fenntartásba vétele, mely lehetővé teszi egy antiszegregációs intézkedéscsomag kidolgozását is”. (Ó. M. D.)

 


 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt